Dezbatere despre reflectarea minorităţilor în presă Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 205 Vizualizări

Dezbatere despre reflectarea minorităţilor în presă

Asociația Uniunea Democrată a Italienilor –  UDI a celebrat Ziua Internațională a Presei printr-o masă rotundă având ca temă ,,Reflectarea minorităților naționale în presă”. Au fost prezenţi Rudy Moca, actor şi realizator de emisiune la Radio Târgu-Mureş, Szucher Ervin, jurnalist Kronika, Dorina Matiş, corespondent special Agerpres, Valeriu Rusu, jurnalist Radio Târgu-Mureş şi Alois Kommer, jurnalist, preşedinte Funk Forum. Discuţia a fost moderată de Corina Ceauşescu, preşedinte UDI.

Discuţiile au vizat perspectivele oamenilor de presă asupra modului în care sunt prezentate minorităţile etnice în media. De asemenea, s-a discutat despre specificul presei care se adresează exclusiv minorităţilor naţionale.

„Asociația UDI promovează cultura, tradițiile, obiceiurile și interesele comunităților de italieni din România. În același timp, UDI militează pentru profesionalism și libertatea de exprimare, astfel încât problemele comunităților etnice să fie reflectate în mod real în presă. Comunitatea italienilor este deficitară în ceea ce priveşte presa. În momentul de faţă există un ziar care apare la Bucureşti, o revistă care apare o dată la trei luni de zile şi este un site cultural unde apar traduceri bilingve la Timişioare. Suntem deficitari aici, dar sperăm ca lucrurile să se schimbe”, a spus Corina Ceauşescu.

„Cred că cel puţin în ceea ce priveşte subiectele presa de limbă germană are un specific etnic pentru că abordează un pic diferit sau abordează alte subiecte decât presa de limbă română. Cu toate că şi publicul care urmăreşte emisiunile în limba germană simte nevoia să fie informat de ceea ce se întâmplă în ţară, cu siguranţă sunt şi alte subiecte importante. Ne permitem să nu ne concentrăm doar pe Bucureşti ci să abordăm şi alte subiecte”, a spus Alois Kommer, jurnalist, preşedinte Funk Forum.

„Este ceva specific pentru că publicul de limbă maghiară, chiar dacă are ocazia să vadă ştirile naţionale şi locale în limba română, unele dintre ştirile noastre sunt specifice, ele nu se regăsesc în presa de limbă română şi nici nu avem pretenţia să le regăsim acolo pentru că sunt total specifice comunităţii, mai ales cele culturale”, a arătat Szucher Ervin.

Dacă presa de limba maghiară şi germană este destul de bine reprezentată în zonele locuite de aceste minorităţi, Moca Rudy a arătat că în ceea ce priveşte comunitatea romă lucrurile sunt diferite.

„Comunitatea romă nu face parte din acea zonă care este interesată de presă scrisă, audio sau vizuală. E o comunitate care este interesată doar atunci când se vorbeşte de cultura romă, rezumată la cântec şi joc, doar atunci este interesată. A avut „norocul” de a-şi forma în o mare masă de oameni care absorb cultura manelelor. În cadrul comunităţii rome nu prea există oameni de presă, sunt vreo trei sau patru care sunt angajaţi ai unor trusturi de presă şi simt nevoia să se alinieze politicii acelor trusturi de presă atunci când scriu articole şi nu neapărat despre romi. Marea majoritate a articolelor care apar despre comunitate sunt făcute de ne-romi. Trebuie să recunoaștem că nu prea există presari din rândul romilor şi fiecare vede din perspectiva lui”, a spus Rudy Moca.

De asemenea, în urma discuţiilor a reieşit că presa locală reflectă în mod mai direct şi mai corect viaţa minorităţilor naţionale decât presa naţională.

Sanda VIŢELAR

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE