Soluție locală la analfabetism și abandon școlar, aplicată cu succes în județele Mureș și Sibiu Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 589 Vizualizări

Soluție locală la analfabetism și abandon școlar, aplicată cu succes în județele Mureș și Sibiu

Cotele analfabetismului în rândul elevilor sunt extrem de ridicate, o arată statisticile și observația în teren. În mediul rural, și mai ales în satele defavorizate, problema pare uneori fără ieșire. Părerea că unii copii sunt irecuperabili sau greu educabili este, din păcate, răspândită. O soluție locală demonstrează, prin intervenție educațională de calitate în Seleuș, com. Daneș, din jud. Mureș, și în Valchid, com. Hoghilag, jud. Sibiu, că toți copiii pot progresa atâta timp cât au parte de o educație adaptată nevoilor lor. Între ianuarie și iunie, 101 copii din Valchid și Seleuș participă săptămânal la „Alfabetizare pentru comunitate”, un proiect educațional implementat de Asociația Casa Naturii, finanțat de Synevo România și Asociația Medicover, în cadrul programului „Soluții pentru comunitate”. Proiectului i s-au alăturat școlile din cele două sate și Primăria Hoghilag. Proiectul creează șanse în comunități sărace și discriminate, ajutând copiii vulnerabili să recupereze abilitățile de citire și înțelegere a textului citit.

Patru formatoare, care sunt și cadre didactice la sat, lucrează cu copiii din ciclurile primar și gimnazial. La începutul anului, copiii nu recunoșteau unele litere sau citeau pe silabe. După câteva luni de intervenție, copiii citesc corect și își spun părerea despre ce citesc.
„Cheia stă în modul în care formatoarele lucrează cu copiii”, afirmă Elena Șerbănescu de la Asociația Casa Naturii. Învățarea se face prin joc, prin utilizarea instrumentelor digitale, prin exprimare artistică. Calitatea intervenției stă în punerea în centru a copiilor și a nevoilor lor. Și, pentru că cei mici au nevoie să se concentreze, niciun atelier nu începe fără o masă caldă asigurată tot prin proiect.
Recuperarea prin alfabetizare scade rata abandonului școlar. Copiii care știu să citească și înțeleg ce citesc continuă școala pentru că se integrează mai ușor în sistemul formal de învățământ.
„Alfabetizare pentru comunitate” este dovada faptului că probleme care par de nerezolvat își găsesc rezolvarea prin soluții locale și voința de a produce schimbarea.
Puteți afla mai multe despre proiectul „Alfabetizare pentru comunitate” scriind un mesaj Asociației Casa Naturii pe contact@casanaturii.ro sau urmărind actualizările constante de pe internet: https://www.facebook.com/asociatia.casa.naturii și https://www.instagram.com/casanaturii/

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE