Ziua Independenței Naționale a României sărbătorită la Luduș Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 226 Vizualizări

Ziua Independenței Naționale a României sărbătorită la Luduș

În acest an, pentru a doua oară se pune în aplicare la Luduș articolul 1 din Legea nr. 189 din 8 iulie 2021, prin care „Ziua de 10 mai va fi sărbătorită ca Zi a Independenței Naționale a României”. Despre acest eveniment important au vorbit Cristian Moldovan, primarul orașului Luduș și generalul (r) Gheorghe Popa, subliniind cadrul istoric în care s-a produs evenimentul de la 1877. La Luduș, Primăria orașului a inițiat ceremoniile de omagiere a Zilei Independenței Naționale a României la cele două monumente comemorative, în Centrul vechi al orașului și în cartierul Dacia.

De la ora 11.00, ceremonia de depunere a coroanelor de flori s-a desfășurat în zona veche a orașului, acolo unde au fost prezenți Cristian Moldovan, primarul orașului alături de consilierii locali Liviu Botezan, Sebastian Căpușan, Gelu Puia, Adrian Banea, Alina Șofron, Carmen Petac, Ioan Călugăr, Emil Alecu Stan, Claudiu Ciucă, Ioan Șopterean, Enyedi Mihai, Sorin Hățăgan, Szekely Zoltan, Cornel Herepean și viceprimarul Kis Istvan. Armata a fost reprezentată de gen. (r) Gheorghe Popa, gen. bgd. Teofil Petrovan, col. (r) Sever Popovici și Valerie Cecălăcean, cpt. (r) Adrian Șimon și mr. (r) Vasile Gorea, ambii de la Asociația „Cultul Eroilor” Târgu Mureș. Au fost prezenți cms. șef Leonid Frandeș, șeful Poliției Luduș și Nicolae Cotta, șeful Poliției Locale Luduș. Instituțiile de învățământ au fost prezente cu două grupe de elevi de la Școala Gimnazială „Ioan Vlăduțiu” și de la Școala Gimnazială nr. 1.

Slujbe de pomenire

După intonarea Imnului de Stat al României și Imnul Uniunii Europene, eroii omagiați la Monumentul Eroilor au primit slujba de pomenire de la preoții Lucian Voșloban, Ioan Florea, Constantin Savu, Viorel Ormenișan, Valer Moldovan, Mihai Cercel și Lucian Bucea de la Parohia Ortodoxă Română Luduș, iar slujba de pomenire de la Monumentul Eroilor din cartierul Dacia a fost oficiată de preoții Protopopiatului Greco-Catolic: Aurel Dan (Grindeni), Sorin Valer Russu (Luduș), părintele Ioan (Ațintiș), Sorin Băcel (Lechința) și Vasile Iagăr (Iernut). După slujbele de pomenire și parastasele tradiționale, la cele două Monumente ale Eroilor au fost depuse coroane de flori cu tricolori de Primăria Orașului Luduș și Consiliu Local Luduș, Asociația Națională a Veteranilor de Război filiala Luduș, Ministerul Apărării și Internelor, Instituțiile de învățământ din oraș, Spitalul Orășenesc „Dr. Valer Russu”, Compania Aquaserv și formațiunile politice PSD, UDMR, PNL și PMP.

La finalul manifestărilor, cei prezenți au păstrat un moment de reculegere în memoria ostașilor români căzuți pe câmpurile de luptă ale războaielor purtate pentru apărarea patriei și a bisericii străbune.

Ioan A. BORGOVAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE