VIDEO: Doamne de Tezaur ale judeţului Mureş Cultură
  • Sanda Vitelar
  • 0 comentarii
  • 396 Vizualizări

VIDEO: Doamne de Tezaur ale judeţului Mureş

Muzeul Județean Mureș, prin Secția Etnografie și Artă Populară, în parteneriat cu Centrul Județean de Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș a organizat cu ocazia Nopţii Muzeelor activitatea cultural-artistică ”Tezaure umane vii din Județul Mureș”.

„Ca instituții de cultură care avem în menirea noastră și promovarea patrimoniului cultural imaterial, considerăm că este de datoria noastră să invităm în fața publicului pasionat de cultura populară pe acei mureșeni cărora li s-a decernat de-a lungul timpului titlul de ”Tezaur uman viu” de către Ministerul Culturii, prin Comisia de Salvgardare a Patrimoniului Cultural Imaterial. Talentul lor de creatori, păstrători și promotori ai culturii populare tradiționale, valorizat în sânul comunităților din care provin și apoi răspândit la diferite festivaluri, târguri sau evenimente culturale, ne onorează pe toți mureșenii, deopotrivă, ”Tezaurele umane vii” fiind de fapt ambasadori ai etnoculturii și identității noastre. Prin talentul lor, meșteșug, poezie sau cântec, ne amintim de o lume deja, în mare parte, pierdută, sau risipită în uitare”, s-a menţionat în comunicarea organizatorilor.

Evenimentul a avut două părţi. Într-o primă parte a fost organizată o întâlnire cu cele trei doamne din judeţul Mureş care au primit titlul de tezaure umane vi, respectiv Rafila Moldovan, rapsod, poet și meșter popular din Idicel Pădure, Margareta Nagy, meșter popular din Chendu şi Maria Bucin- Crișan, poet şi rapsod popular din Sânmihaiu de Pădure. Partea a doua a constat în oferirea unui „Certificat de merit”, „pentru activitatea îndelungată desfășurată cu devotament și dăruire în slujba păstrării și valorificării patrimoniului cultural tradițional mureșean”.

Sanda VIŢELAR

Foto/Video: Mihai FURNEA

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE