Home / Cultură / Traian Furnea a revenit acasă. La Luduș!

Traian Furnea a revenit acasă. La Luduș!

Distribuie

Poetul, scriitorul și caricaturistul de talie națională Traian Furnea s-a născut la Cluj-Napoca, în 14 aprilie 1954, dar în copilărie și adolescență  a trăit la Luduș, oraș pe care l-a iubit și l-a evocat cu sensibilitate și nostalgie în creațiile sale literare sau grafice. Primele semne ale harului său artistic s-au manifestat în cadrul Cenaclului „Pavel Dan” din Luduș, locul în care și-a încheiat studiile preuniversitare și unde a fost coleg cu tineri care în anii următori au confirmat ca literați semnificativi în viața culturală a țării.

Traian Furnea, „vagant, boem, peripatetizînd printre oameni și metafore, nu s-a prea îngrijit, în existența scurtă care i-a fost hărăzită, de toate cele ale traiului cumpătat și riguros articulat pe care îl urmăresc toți muritorii”, în descrierea prof. univ. dr.  Iulian Boldea în volumul „Traian Furnea povești aproape mincinoase”, pe care l-a îngrijit și l-a tipărit la prestigioasa Editură Mega din Cluj-Napoca, condusă de Cristian Sincovici și el având rădăcini în Luduș.

În timpul vieții, Traian Furnea a publicat două volume de poezie, „Legitimație de poet”, 1982 și „Steaua secretă”, 1985, ambele apărute la Editura Albatros București. Cele două volume au fost urmate de „Niște poezii”, 2013 la Editura Eikon din Cluj-Napoca, volum îngrijit de Iulian Boldea la 10 ani de la decesul poetului. Caricaturist subtil, cu o linie simplă, dar convingătoare a temei tratate, Traian Furnea a publicat peste 1000 de caricaturi în presa vremii, fiind premiat la două prestigioase saloane naționale de caricatură, precum și de Uniunea Artiștilor Plastici.

Comemorare memorabilă

Plecat cu mulți ani în urmă din Luduș, decedat de două decenii, Traian Furnea a început să plătească prețul nemeritat al uitării. Desigur, a rămas în inima și memoria iubitorilor de poezie, din ce în ce mai puțini în acești ani dominați de nevoi și cerințe prozaice. Și, poate că această stare de fapt s-ar fi perpetuat la nesfârșit fără intervenția jurnalistei Dochia Rodica Furnea, văduva poetului, precum și a prof. univ. dr. Iulian Boldea, cel care a îngrijit și prefațat volumul care cuprinde în sumar prefața „Caligrafiile satirice a unui poet melancolic” scrisă de Iulian Boldea; Panseuri, Epigrame, Bobârnace, Aforisme și o Notă bibliografică.

Inclusă în manifestările „Zilele Orașului Luduș”, comemorarea poetului a început cu oficierea unei slujbe de pomenire la biserica cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” de către părintele protopop Lucian Voșloban și părintele paroh Constantin Savu. A urmat o întâlnire de suflet a celor care l-au cunoscut, ori l-au admirat pe Traian Furnea. Locul întâlnirii a fost Hotelul River, acolo unde prof. univ. dr. Ilie Rad, ing. Cornel Mărginean și ing. Iov Roiban au evocat momente din întâlnirile lor cu poetul, amintiri din timpul școlii, al satisfacerii serviciului militar sau din timpul studenției în București. Au rostit scurte alocuțiuni primarul Cristian Moldovan, deputatul Dumitrița Gliga și Robert Cincu, redactor la Editura Mega.

Momentul muzical al întâlnirii a fost asigurat de elevii Liceului Tehnologic nr. 1 Luduș, Carmen Pop, David Popa, Răzvan Marincaș și Ionuț Hrin, tineri talentați conduși de prof. dr. Mirela Casiana Cozma, moment artistic urmat de recitalul poetic al elevei Raisa Maria Semionov.

Deși nu a răspuns favorabil scrisorii trimise de Dochia Rodica Furnea administrației publice locale în 10 mai 2021, motivele fiind de natură legislativă și birocratică, comemorarea s-a bucurat de atenția Primăriei orașului. Traian Furnea a fost primit în orașul copilăriei și adolescenței sale cu atenția cuvenită unei personalități, dar încă nu s-a făcut suficient de mult pentru perpetuarea memoriei sale.

Ioan A. BORGOVAN


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Haide să plantezi copaci împreună cu Asociația Mureș Runners! „Noi trebuie să dăm tonul schimbării”

Distribuie „Comunitatea crește atunci când fiecare dintre noi acționăm!” este deviza de la care pleacă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.