”Corabia nebunilor”, lansată de Mircea Dinescu la Luduș Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1062 Vizualizări

”Corabia nebunilor”, lansată de Mircea Dinescu la Luduș

Mircea Dinescu s-a născut în anul 1950 în orașul Slobozia unde a urmat studiile preuniversitare remarcându-se ca un poet precoce, fiind asemănat cu poetul Nicolae Labiș, prematur trecut în Eternitate. Până la momentul din decembrie 1989, Mircea Dinescu a fost cunoscut doar în mediile literare, fiind încadrat ca pompier la Asociația Scriitorilor din România, „din cauza schemei de încadrare deficitară a instituției”, cum afirmă azi ziaristul, poetul, redactorul de la revistele literare Luceafărul și România literară a acelor vremuri. În acel mediu a fost în apropierea celor mai cunoscuți oameni de cultură. În anul 1989 devine dizident după ce publică un text în străinătate și ca urmare i se fixează un arest la domiciliu, în București.

Devine cunoscut în întreaga țară după apariția sa la Televiziunea Revoluției alături de eroii momentului, Caramitru, Iliescu, Roman, Voiculescu și alții și ca urmare a meritelor sale, literare și revoluționare este ales pentru perioada 1989-1993 președinte al Uniunii Scriitorilor din România, funcție pentru care nu mai candidează. În anii următori scrie poezii, înființează publicații noi și devine om de afaceri. De câțiva ani apare în mod frecvent la posturile de televiziune în emisiuni în care îmbină gastronomia, apreciată de unii, cu poezia apreciată de alții, dar și de fronda politică pe care o clamează și o manifestă în permanență la orice ocazie, ținta fiind politicienii de orice culoare, atitudine care este apreciată unanim de ascultători. În dubla sa calitate de poet și de „chef bucătar”, Mircea Dinescu a fost invitat de Primăria Orașului Luduș să participe la manifestările Zilelor Orașului Luduș.

Impresionat plăcut de Luduș

Invitatul a ajuns în oraș, a admirat ordinea, curățenia și abundența de flori, s-a plimbat prin oraș, a vizitat piețele și primul contact cu locuitorii l-a avut, ca spectator, la programul artistic al preșcolarilor desfășurat în Parcul Tineretului. Invitat să ia cuvântul, Mircea Dinescu a spus: „Am venit să îmi lansez o carte de versuri în orașul dumneavoastră, „Corabia nebunilor”, pentru că din păcate noi toți călătorim într-o corabie a nebunilor, mai puțin acești copii minunați, din fericire. De multă vreme nu am mai văzut o concentrație de atâția copii minunați, este un semn bun pentru România. Văd că la Luduș natalitatea este foarte tare. Vă felicit pentru asta!”.

A doua zi, într-un cadru elegant, Mircea Dinescu și-a prezentat volumul de versuri „Corabia nebunilor”, având ca subtitlu „Cântece de dragoste, de inimă și de război”, despre care criticul Alex Ștefănescu spune: „Textele sunt scrise cu un entuziasm al scrierii care nu s-a stins și conțin versuri mereu surprinzătoare și emoționante. Poetul sună deșteptarea pentru apaticul cititor de azi”, apoi timp de o oră a ținut atenția trează a auditorilor cu subiecte diverse: „Dacă ai vocație, poezia vine singură. Este un dar cu care te naști, nu îl dobândești”; „Revista Cațavencii avea un tiraj de 150.000 de exemplare. Mi-am vândut acțiunile și am plecat la Cetate”; „Sunt supărat pe cei care au distrus monumentele din zonă care aveau 200-300 de ani vechime, dar și pe cele patru fabrici care erau la Calafat”; „Profesorii care protestează au fost primiți doar 15 minute de Johannis, este penibil”.

Evenimentul s-a încheiat cu un recital de poezie și comentariile de rigoare, după care a urmat o sesiune de acordare a autografelor. Și, ca să lase o urmă a trecerii sale prin orașul Luduș, Mircea Dinescu a realizat un episod din seria de emisiuni cu temă literar-gastronomică în prezența campionilor naționali, europeni și mondiali la skandenberg, campioni cu care se mândresc iubitorii de sport din oraș. Episodul va fi difuzat în curând la un post național de televiziune.

Ioan A. BORGOVAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE