Adrian Giurgiu, deputat USR de Mureș: „Prin creșterea TVA-ului și a impozitelor PSD și PNL îi sărăcesc pe români” Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 138 Vizualizări

Adrian Giurgiu, deputat USR de Mureș: „Prin creșterea TVA-ului și a impozitelor PSD și PNL îi sărăcesc pe români”

Guvernul pregătește noi schimbări fiscale, pentru a treia oară în mai puțin de un an. Deputatul mureșan avertizează că noile creșteri de taxe și impozite, corelate cu inflația care este încă foarte mare și cu faptul că veniturile românilor nu au crescut, înseamnă scăderea puterii de cumpărare a populației.

„August 2022, ianuarie 2023, august 2023. Acesta este calendarul PSD-PNL pentru creșterea taxelor. De un an de zile Guvernul PSD-PNL nu vine cu nici o soluție pentru scumpirea tarifelor la energie, creșterea prețurilor la alimente sau explozia ratelor pe care românii le au de plată către bănci. Tot ce știu să facă este să crească taxele și impozitele. Atât!”, a declarat Adrian Giurgiu, deputat USR de Mureș.

Guvernul Ciolacu analizează în continuare scenarii pentru a acoperi gaura din buget, gaură care a ajuns la 30 de miliarde de lei (execuția bugetară pe primele 6 luni arată un deficit de 2,34% din PIB și sunt tot mai multe semnale că riscăm să depășească 6% din PIB la finalul anului 2023; deficitul țintit fiind de 4,4% din PIB).

Deputatul USR Adrian Giurgiu atrage atenția că dintre toate modificările propuse de PSD și PNL problemele cele mai mari vor fi generate de creșterea cotelor TVA. Guvernul a propus desființarea TVA de 5% și păstrarea a doar două cote de TVA: 9% pentru alimente și medicamente, 19% pentru toate celelalte.

„Se discută inclusiv creșterea TVA standard de la 19 la 21-22%. Asta ar fi un bolovan atârnat de gâtul populației și al firmelor. Această modificare ar duce la creșterei de prețuri în toate domeniile. Nu se face așa ceva în plină criză. se pare că actuala guvernare uită că încă suntem afectați de inflație și de criza din energie”, a declarat Adrian Giurgiu, deputat USR de Mureș.

Deputatul atrage atenția că și celelalte modificări propuse vor avea impact negativ asupra bunăstării românilor. Printre modificări se numără și eliminarea unor scutiri la plata contribuției de asigurări de sănătate (CASS) pentru salariile din agricultură și din construcții, adică fix în două industrii cheie afectate de pandemie și de actuala criză economică. Apoi se mai adaugă creșterea impozitului pe dividende de la 8% la 10%, dar și apariția unui nou impozit: 1% pentru companiile a căror cifra de afaceri depășește 100 de milioane de euro.

„USR nu susține creșterea taxelor și nici eliminarea excepțiilor, pentru că aceste lucruri vor duce la o inflație și mai mare, la șomaj și la încetinire economică. USR cere guvernului să oprească aceste modificări și să vină cu soluții reale. Recomand desființarea unor instituții de stat care nu produc nimic altceva decât maculatură. În plus, statul trebuie să se asigure că ANAF colectează taxele și impozitele corect, nu la un rușinos nivel de nici 70% cum o face în prezent”, a explicat deputatul mureșean.

Guvernul a abandonat lupta cu prețurile la energie

La finalul lui 2020 tarifele pentru energie electrică, gaze naturale și combustibili pur și simplu au explodat. Dacă la combustibili au mai scăzut între timp, pentru energie și gaze tarifele sunt încă foarte mari. Iar actuala guvernare clar nu face nici o pregătire pentru sezonul de iarnă 2023-2024.

„Suntem în continuare în plină criză a energiei, pentru că prețurile la energie electrică și gaze naturale nu au scăzut. Iar estimările analiștilor arată că din toamnă vor crește din nou. Acutizarea conflictului armat dintre Ucraina și Rusia și o eventuală mutare a luptelor pe teritoriului Rusiei vor pune și mai mare presiune pe piața gazelor din Europa”, explică deputatul.

Politicianul USR explică că România nu este pregătită pentru o nouă creștere a prețurilor la energie. „Populația a strâns cureaua cât a putut de mult. Firmele au făcut economii pe unde s-a putut pentru a nu micșora producția și a nu face concedieri. Dacă Guvernul nu vine acum în vară cu soluții reale care să pregătească piața energiei, la iarnă s-ar putea să vedem din nou o explozie a prețurilor la energie care va genera scumpiri în lanț, dar și concedieri”.

Premierul mimează că face economii, în timp ce înființează noi sinecuri

Marcel Ciolacu declara săptămâna trecută că se vor desființa 200.000 de locuri de muncă la stat care în momentul acesta nu sunt ocupate. Aceste locuri de muncă nu sunt prinse în bugetul de stat.

 „În bugetul anual sunt cuprinse doar locurile de muncă ocupate la stat. Nu și cele vacante. Asta a omis să spună Marcel Ciolacu în declarațiile sale. A făcut-o intenționat. Unii cetățeni chiar vor crede că PSD face economie la buget, însă această economie este fix ZERO”, spune deputatul.

Giurgiu a punctat faptul că USR propune de ani de zile desființarea unor instituții inutile care mănâncă sute de milioane de lei anul de la bugetul de stat fără a aduce beneficii românilor. Printre acestea se numărau Academia Oamenilor de Știință din România care are un buget de 10 milioane de lei anual, Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului – 2 milioane de lei bani risipiți anual, Institutul Român pentru Drepturile Omului cu un buget anual de aproape 3 milioane de lei, Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 – tot 3 milioane de lei risipite în fiecare an.

„Intrați pe site-ul www.oprimjaful.ro să vedeți lista completă a acestor sinecuri care toacă degeaba banii românilor. Problema este nu numai că PSD și PNL le țin în brațe, dar continuă să creeze și alte sinecuri precum Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP)”, a mai spus Adrian Giurgiu.

Conform schemei de salarizare, la această nouă sinecură directorul ar urma să aibă un salariu de aproape 2000 de euro pe lună, în timp ce restul angajaților vor fi cu 50% mai bine plătiți decât alți bugetari.

„Așa arată jaful din bani publici practicat de ani de zile de PSD și PNL: crești taxele pentru firme și populație și continui să creezi posturi bine plătite la stat pentru clientela de partid. USR va continua să lupte împotriva acestui jaf și tot mai mulți cetățeni ne vor vedea ca o alternativă pentru a rezolva problemele economice și sociale ale României”, a conchis deputatul Adrian Giurgiu.

(Advertorial)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE