Home / Cultură / ”Poartă-ți ia cu mândrie”

”Poartă-ți ia cu mândrie”

Distribuie

Veșnicia s-a născut la sat, iar sufletul românului tânjește după veșnicie. Dovadă ne stă activitatea cultural – artistică a Asociației Culturale Datina – Cristești, care, în parteneriat cu Parohia  Ortodoxă română “Sf. Arhidiacon Ștefan” și cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cristești, a organizat la data de 9 septembrie 2023, primul eveniment intitulat ”Poartă-ți ia cu mândrie”.

În seara zilei de 8 septembrie 2023, marcată de nașterea Maicii Domnului, liturghia a continuat în curtea Căminului Cultural al comunei Cristești, unde forfotea oragnizarea ambientului specific zonelor rurale tradiționale. Baloți de fân, poame de toamnă, păpușoi, cergi, lințoaie și, mai cu seamă, costume populare tradiționale, împodobeau, dinspre mâini dibace și pline de râvnă, curtea și scena căminului. Totul s-a așternut firesc și atât de evocative, de parcă satul românesc nu s-a mutat nicicând din Cristești.

Orele amiezii zilei de 9 septembrie 2023 au ivit hore și doruri, parcă de mult uitate. Cu mic, cu mare – căci cei mici ai fost, din nou, nucleul întregului eveniment – satul s-a adunat și a urmărit un spectacol focloric traditional românesc, care a așezat din nou în conștiințe zestrea moșilor și strămoșilor noștri. Au încântat audiența cu cântec și dans popular traditional românesc, fiicele satului: Andrada Pașcan, Teodora Țogorean, Mara și Maria Stuparu, coagulând vatra satului prin atât de reușita prezentare a Marei Stuparu.

Ziua a continuat cu munca la atelierele pregătite atât de minuțios de organizatori.

La atelierele de: pictură pe lemn, lut, ghips, pe față, cel de cusut și manufactură, împletituri pentru păr și construcții lego, copii au învățat să coase ii, au aflat cum se urzesc și poartă diferitele costume tradiționale ale zonei, au pictat obiecte de lemn și ceramică, folosite în gospodăria țăranului cristurean și au participat la diverse activități recreative specifice vârstei, acoperind cerul cu clinchete zglobii de glasuri pline de viață.

Ziua a continuat cu joc și voie bună, în atmosfera reconstituită a balurilor tradiționale organizate cu atât bucurie la Căminul Cultural din Cristești. Începând cu orele 17.00, peste 130 de fii ai Cristeștiului și peste 50 de copii ai acestora au socializat până târziu în noapte, bucurându-se de împreună ședere și încântați de formația Solistic și de interpreta de muzică populară Veronica Maier, și ei copii ai satului.

Asociația Culturală Datina din Cristești, a fost creată cu scopul promovării și readucerii în actualitate a valorilor tradiționale românești, de perpetuae a athosului satului românesc, reușind un debut care a reverberat în ființe vibrația versului atât de îndrăgit a consacratului interpret de muzică populară Nicolae Furdui Iancu: “Noi suntem români!”.

(Redacția)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Un nou concept de magazin în Târgu Mureș

Distribuie Noi tendințe comerciale la Târgu Mureș. În ziua de luni, 2 octombrie, orașul va …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.