VIDEO, FOTO: Adopțiile și legislația, esența Zilei Porților Deschise la adăpostul „Fiducia” Reghin
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 521 Vizualizări

VIDEO, FOTO: Adopțiile și legislația, esența Zilei Porților Deschise la adăpostul „Fiducia”

Adăpostul „Fiducia”, situat în imediata apropiere a Reghinului (ieșirea spre Ideciu de Jos) și-a deschis porțile sâmbătă, 7 octombrie, scopul fiind unul cât se poate de firesc, conștientizarea populației cu privire la adopțiile de câini, în condițiile în care numărul câinilor abandonați fără de stăpân este din ce în ce mai mare. În acest context se înscrie acțiunea unor oameni inimoși cu drag de animale de a sensibiliza opinia publică cu privire la acest aspect, al adopțiilor, precum și în ce privește respectarea legislației.

„Am inițiat Ziua Porților Deschise aici, la adăpost, deoarece este extrem de important pentru noi să existe o cât mai mare conștientizare asupra adopției câinilor pe care îi avem în cele două adăposturi. Sunt aproximativ 400 de câini în adăpostul Fiducia și în adăpostul Primăriei Reghin, iar numărul continuă să crească deoarece primim câini din ce în ce mai mulți pe zi ce trece. De asemenea, este foarte important ca oamenii să știe faptul că există în România o lege unde se specifică faptul că toți cainii cu stăpân care nu sunt de rasă trebuie microcipați și înregistrați în Registrul de Evidența Câinilor cu Stăpân (RECS). Dacă acest lucru ar fi respectat, nu am avea atât de mulți câini în adăposturi. Mulți păstrează doar un pui, iar restul îi aduc în adăpost sau chiar îi abandonează. E trist să vezi în adăpost atât de mulți căței, pui care cu greu își vor găsi un cămin în perioada următoare. De aceea spun că e foarte important ca oamenii să respecte legislația, astfel și noi am avea mai mult spațiu în adăpost pentru acești câini”, ne-a declarat Marion Löcker, președintele Asociaţiei „Robin Hood”, organizatorul evenimentului Ziua Porților Deschise.

Marion Löcker

La rândul său, medicul veterinar Benkő Attila Oszkár a subliniat importanța respectării legislației. „Avem foarte foarte mulți căței abandonați în adăpost care sunt aduși în plase, în saci sau cutii și lăsați la poarta adăpostului, fapt pentru care numărul câinilor din adăpost crește săptămânal. De aceea, fiecare câine adoptat ar fi un plus pentru adăpost, dar și un plus pentru stăpânul care va adopta un câine. De aproximativ 10 ani există o lege prin care fiecare câine care nu e de rasă ar trebui să fie atât individualizat pe microcip, înregistrat în registrul de evidența câinilor cu stăpân (RECS) și castrat. Momentan această lege este foarte puțin respectată, ca urmare, 90% dintre câinii aduși în adăpost nu sunt nici microcipați, nici individualizați, ca urmare, nici castrați. Pe această cale aș vrea să se sensibilizez populația să respecte legea. Astfel numărul câinilor intrați în adăpost fără stăpân ar fi mult mai mic”, a precizat Benkő Attila Oszkár.

Benkő Attila Oszkár

 Te poți convinge de situația reală privind câinii fără stăpân doar vizitând adăpostul, este de părere Benkő Attila Oszkár. „Sunt convins de acest lucru. Cu cât mai mulți ar veni aici, ca simplu voluntar să se joace cu acești căței, să socializeze cu ei, chiar să-i scoată la plimbare cum se practică în afară, atunci câinii ar fi mult mai ușor adoptați. Dat fiind numărul mare de câini din cele două adăposturi, îngrijitorii nu au timp să se ocupe de fiecare câine în parte. De aceea spun că ar prinde foarte bine o mână de ajutor din partea populației vizavi de acest aspect de socializare cu acești câini. Cei care doresc să adopte un câine, în primul rând trebuie să viziteze adăpostul, să aibă la el un buletin și săși aleagă un câine. Pe baza buletinului se completează un formular de adopție și cu asta a devenit noul proprietar al câinelui. Pe baza buletinului, respectiv carnetului de sănătate va fi înregistrat în registrul de evidența câinilor cu stăpân. Cam asta e toată procedura. În ce privește obligațile care îi revin celui care adoptă un câine, în primul rând trebuie să-i ofere animalului toată iubirea și bunăstarea. Conform legislației de la noi, în fiecare an câinele trebuie să fie vaccinat, deparazitat de cel puțin patru ori pe an, deparazitare internă și ori de câte ori e necesar în cazul deparazitării externe. Este, de asemenea, indicat ca anual câinele să beneficieze de un control de rutină”, a spus Benkő Attila Oszkár.

Sfatul nostru este acela de a vizita cele două adăposturi și poate poate veți vedea cu alți ochi acest aspect al câinilor fără stăpân.

„Noi, cei de la Robin Hood, încercăm să îmbunătățim situația de aici prin diferite mijloace prin care să sensibilizăm populația cu privire la acești câini. Pentru asta avem nevoie de oameni și în primul rând de un număr mai mare de adopții. Acest lucru este cu adevărat important. Pentru cei din Reghin și împrejurimi, rugămintea noastră este să vă castrați câinii, să-i microcipați și, nu în ultimul rând, să nu-i abandonați. Vă stăm la dispoziție cu toate informațiile necesare, cu medic veterinar care poate oferi orice informație, precum și cu campanii gratuite de sterilizare, inclusiv pentru pisici deoarece populația de pisici este foarte mare și este foarte necesar ca și acestea să fie castrate”, a conchis Marion Löcker, președintele Asociaţiei „Robin Hood” .

 Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE