FOTOREPORTAJ: Arhitecții viitorului premiați la Târgu Mureș Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 560 Vizualizări

FOTOREPORTAJ: Arhitecții viitorului premiați la Târgu Mureș

Cele mai bune proiecte ale secțiunii ”Efemer” din cadrul Bienalei Naționale de Arhitectură au fost premiate sâmbătă, 14 octombrie, în Sala festivă a UMFST ”George Emil Palade” din Târgu Mureș. Evenimentul s-a desfășurat timp de două zile (13-14 octombrie) în incinta principalei universități din județul Mureș, sub motto-ul ”Împreună – Together”, iar la expoziția-concurs au participat 44 dintre cele mai bune proiecte finalizate în ultimii doi ani în România. La finalul galei de premiere, curatorul expoziției-concurs de la Târgu Mureș, arh. Angela Kovács, președintele Uniunii Arhitecților din Mureș și Bistrița-Năsăud, a avut amabilitatea să ne răspundă la câteva întrebări.

Reporter: Spuneți-mi, vă rog, care sunt concluziile dumneavoastră la final de eveniment?

Angela Kovács: Eu sunt mulțumită de tot evenimentul care s-a desfșurat aici. Sunt mulțumită că am avut pe lângă prezența colegilor mei arhitecți, pe lângă prezența celor premiați, pe lângă prezența conducerii Uniunii Arhitecților din România, am avut partenerul cel mai important din oraș, adică Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” care a înțeles că arhitectura este necesară, care a înființat o secție de arhitectură în cadrul ei, care a înțeles că studenții și arhitectura trebuie promovate. Astfel, am făcut parteneriate pentru prezentarea și promovarea arhitecturii de calitate. Sunt foarte mulțumită. Concluzia este că speram să fie un eveniment reușit, iar eu cred că a fost reușit.

Rep.: Ce înseamnă conceptul ”împreună” în arhitectură? Ce simbolizează ”împreună” în arhitectură?

A.K.: Unii spun că noi, arhitecții, suntem un pic îngâmfați deoarece considerăm că de la noi pleacă viața bună care este reprezentată de spațiul public, de clădirile în care trăim, de clădirile în care lucrăm, de clădirile în care ne bucurăm de artă și cultură. Ca să facem toate lucrările de arhitectură, de urbanism, de bună calitate, trebuie să fim împreună nu doar noi, arhitecții, între noi. Trebuie să fim împreună și cu ceilalți specialiști care participă la facerea spațiului public și la facerea unui trai bun pentru toți oamenii și trebuie să ținem cont și de solicitările beneficiarilor, de solicitările celor care ne suportă lucrările, de populație. Și să fim împreună toți cu toți, nu numai arhitecții. Arhitectura să fie pentru oameni și împreună cu oameni.

Rep.: La final, vă rog să-mi spuneți și ce înseamnă ”efemer” în arhitectură, având în vedere că tema Bienalei de la Târgu Mureș a fost ”efemer”.

A.K.: ”Efemer” înseamnă lucrările de arhitectură care au impact, care sunt făcute pentru spațiul public sau spațiul interior, dar nu durează mult. Am considerat că este o secțiune care trebuie să fie remarcată pentru că mulți arhitecți se implică în amenajări interioare, în instalații de for public, în expoziții care au o temă și durează puțin timp, unele o zi sau două, trei maxim, în câte un weekend. Înseamnă proiecte făcute de arhitecți care nu durează. În general, arhitectura durează și cu asta ne mândrim, dar și proiectele care nu durează, dar au impact la populație și la colegi trebuie să fie celebrate.

Patru proiecte, premiate

Proiectele prezentate la Târgu Mureș au fost evaluate de un juriu format din arhitecți români și spanioli, cu activitate notabilă în evenimente culturale: arh. Javier Peña Ibáñez, arh. Oana Simionescu și arh. Ionel Pascu.

În cadrul galei de premiere au fost evidențiate următoarele proiecte:

– Premiul revistei Arhitectura: ”Garaj deschis/ Open garage”, autori: Alex Axinte, Iris Șerban, Bogdan Iancu, Anca Niță, Ioana Irinciuc, Mihaela Stoean, Ioana Iordache, Irina Botezatu, Diana Culescu, Ioana Tudora, localizare: cartierul Drumul Taberei din București.

– Premiul secțiunii (ex aequo): ”Perimetru de Solidaritate”, autori: Atelier Ad Hoc Arhitectură / Comunitate, arh. George Marinescu, arh. Maria Daria Oancea, localizare: Bulevardul Carol din București.

– Premiul secțiunii (ex aequo): ”Pepiniera. 1306 plante pentru Timișoara”, autori: Maio Architects, Anca Teslevici, Alexandra Trofin, Ema Cristescu, Georgiana Spiridon, Antoniu Sicra, localizare: Piața Victoriei din Timișoara.

– Premiu special pentru excepționala valorizare a patrimoniului: ”După sculptură/ Sculptură după”, autori: Attila KIM Architects, Attila Kim, Adina Marin, localizare: Cazarma U din Timișoara.

”Arhitectura se face împreună”

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al breslei arhitecților, organizat constant, din doi în doi ani, din anul 1994, de Uniunea Arhitecților din România.
Bienala are câte un concept nou pentru fiecare ediție, propus de conducerea Uniunii Arhitecților din România. Conceptul este structurat ca program cultural, având un conținut complex și de interes, atât pentru breasla arhitecților creatori, cât și pentru publicul larg cel căruia i se adresează producția de arhitectură, iar tema ediției din acest an este „Arhitectura se face împreună”.
Municipiul Târgu Mureș a găzduit secțiunea ”Efemer” care prezentat și premiat proiecte în care arta se împletește cu arhitectura, proiecte care pun în valoare mediul construit și valori culturale neglijate, dirijând atenția spre fenomene culturale și favorizând implicarea publicului.

Text și foto: Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE