FOTO: Valentin Constantin Bretfelean decorat la Chișinău Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 699 Vizualizări

FOTO: Valentin Constantin Bretfelean decorat la Chișinău

Decernarea de către Primăria Chișinău a titlului onorific ”Oameni și Destine” lui Valentin Constantin Bretefelean a avut loc în contextul manifestărilor dedicate Hramului Orașului Chișinău din 14 octombrie 2023. Ceremonia propriu-zisă s-a desfășurat în Sala Festivă a Primăriei Municipiului Chișinău, fiind patronată de viceprimarul Chișinăului, Ilie Ceban.

Distincția ”Oameni și Destine” i-a fost acordată lui Valentin Constantin Bretfelean de Pretura Sectorului Râșcani a orașului Chișinău pentru meritele sale pe parcursul ultimilor 15 ani de activitate în iniţierea, menținerea și promovarea unor relații deosebite între entităţile administrative ale municipiului Târgu Mureș și județului Mureș pe de o parte, respectiv Pretura Sectorului Rîșcani și Primăria orașului Chişinău pe de altă parte.

În comunicarea oficială a Primăriei Chișinău legată de acest moment se menționează: ”În contextul Hramului Oraşului Chişinău, sărbătorit în fiecare an la data de 14 octombrie, dorim să evidenţiem eforturile constante ale domnului Valentin Constantin Bretfelean care, începând cu anul 2008, ocupând diferite funcții precum: director în Primăria Târgu Mureș (oraș înfrățit atât cu Pretura Rîşcani cât și cu Oraşul Chişinău), prefect al judeţului Mureş, consilier de stat în cancelaria Primului Ministru al Guvernului României, respectiv consilier judeţean al Consiliului Judeţean Mureş, a acționat constant pentru promovarea valorilor culturale ale chișinăuienilor în România și pentru menţinerea unor legături strânse în domeniile administraţie, artă-cultură, biblioteconomie, învăţământ liceal și universitar, academic, sănătate etc. Astfel, domnul Valentin-Constantin Bretfelean a fost unul dintre principalii promotori și contributori ai înfiinţării Bibliotecii Târgu Mureș din Chișinău donând constant, în timp, peste 3.000 de volume de carte care au intrat in patrimoniul bibliotecii sus menționate. A organizat la Târgu Mureș și a sprijinit financiar mai multe spectacole artistice susținute de către artiști din Chişinău, cel mai renumit dintre acestea fiind recitalul susţinut de către Cristofor Aldea-Teodorovici, însoţit de orchestra sa. A sprijinit în mod direct și a finanţat peste 20 de activități ale elevilor şi studenților din Republica Moldova care se află la studii la diferite licee și colegii din Târgu Mureș, precum și la Universitatea de Medicină, Farmacie, Știinţe şi Tehnologie ,,George Emil Palade”. A fost principalul susținător din Târgu Mureș a activităților comune organizate în baza înfrăţirilor menționate mai sus, fiind gazda, ghidul și persoana de legătură a peste 30 de delegaţii ale Chișinăului care au făcut deplasarea la Târgu Mureș cu ocazia zilelor municipiului, la schimburi de experienţă în domeniul învăţământului, administraţiei, ordinii publice și a biblioteconomiei. În calitate de ministru secretar de stat în Cancelaria primului ministru al României, domnul Valentin-Constantin Bretfelean a iniţiat multe proiecte fructuoase. Cu toate că pe parcursul celor 15 ani s-au înregistrat o serie de sincope în activitățile comune Târgu Mureș-Chișinău, generate de neimplicarea unor factori decidenţi în păstrarea legăturilor directe, domnul Valentin-Constantin Bretfelean a acționat pentru perpetuarea și consolidarea acestor raporturi de prietenie și colaborare, fapt ce a făcut ca relaţia Sectorului Rîșcani și a Primăriei Chișinău cu Municipiul Târgu Mureș să fie una specială și de durată”.

Susținător al Republicii Moldova

Pe lângă cele menționate anterior, Valentin Constantin Bretfelean a participat la unele activități organizate de Academia de Științe a Moldovei unde a susținut comunicări pe teme de interes comun, preluate și publicate în Analele acestei instituții. În plus, este de menționat că Valentin Constantin Bretfelean este unul dintre inițiatorii proiectului ce vizează înființarea la Chișinău a unui Centru de Pregătire a Cadrelor de tip SMURD care va începe să opereze în perioada următoare în Republica Moldova, în a cărui implementare este implicat.

La înmânarea distincției, Valentin Constantin Bretfelean a mulțumit viceprimarului Ilie Ceban și lui Mihai Furculiță, pretorul Sectorului Rîșcani, pentru cuvintele frumoase adresate și pentru recunoașterea eforturilor depuse în menținerea și consolidarea bunelor relații între Târgu Mureș și Chișinău, exprimându-și totodată convingerea că acestea vor lua amploare o dată cu accelerarea procesului de aderare și integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Și-a declarat deplinul angajament și devotament pentru cauza românească din Republica Moldova și pentru sprijinirea, alături de numeroși reprezentanți ai comunității românești din județul Mureș ce s-au implicat și până acum în aceste proiecte, a oricăror demersuri pro-europene ale autorităților basarabene și a românilor din Moldova de peste Prut menite să conducă la aderarea țării vecine la UE și la apropierea de România.

Felicitări, Valentin Constantin Bretfelean!

Nicolae POP

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE