Prietenie etnică prin literatură Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 113 Vizualizări

Prietenie etnică prin literatură

Municipiul Târgu-Mureș este un spațiu al diversității culturale, un oraș în care tradițiile se împletesc, formând o comunitate tolerantă în care majoritatea și minoritatea etnică se armonizează pentru a conlocui într-un mod solidar. Spre a celebra prietenia dintre cele două naționalități care coexistă în spațiul mureșean, filiala din Mureș a Uniunii Scriitorilor din România organizează anual evenimentul intitulat „Interferențe literare româno-maghiare”. În acest an, evenimentul s-a desfășurat în data de 21 octombrie și s-a concentrat pe subiectul privind asemănările și deosebirile dintre cele două limbi a căror origine le situează la poli opuși, limba maghiară având ca și fundament limbile fino-uglice, în timp ce limba română, după cum bine știm, este o limbă de sorginte romanică.

În cadrul evenimentului de anul acesta, sărbătorit la sediul filialei din mureș a Uniunii Scriitorilor din România, au avut loc conferințe care au tratat subiectul de referință al evenimentului, susținute de criticul literar Alexandru Cistelecan și de redactorul-șef al revistei Matca, Ivan Karamazov. Tot în cadrul evenimentului au fost prezentate noile apariții livrești traduse, anume romanul „Urma”, scris de Adrian Alui Gheorghe, tradus de Gabriella Koszta și volumul de versuri „Nopți în zen”, scris de  József Balázs,  tradus de Kocsis Francisko. Tot în traducerea lui Kocsis Francisko a fost prezentat și romanul „Gara de Est, cap de linie”, scris de Gábor Szántó T. La eveniment au participat și alte personalități de renume din domeniul literaturii, precum: Markó Béla, scriitor și președite al filialei Mureș a Uniunii Scriitorilor din România, criticul și istoricul literar Răzvan Voncu, scriitorul și traducătorul Demény Péter, filosoful și scriitorul Eugeniu Nistor și alții.

Tradiția acestui eveniment constă în premierea scriitorilor talentați care au contribuit la promovarea prieteniei etnice prin intermediul relațiilor literare. Anul acesta, au existat doi premiați: Irén Arsene, directoarea editurii „Curtea Veche Publishing” respectiv Géza Szávai, directorul editurii „Pont” din Budapesta.

Mădălina ROHAN

Sursa foto: pagina de Facebook a lui Irén Arsene

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE