VIDEO: Curs de salvat vieți, la Reghin Reghin
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 179 Vizualizări

VIDEO: Curs de salvat vieți, la Reghin

Spitalul Municipal „Dr. Eugen Nicoară” în colaborare cu Centrul de Primiri Urgențe (CPU) Reghin a organizat marți, 14 noiembrie, la Casa Municipală de Cultură „Dr. Eugen Nicoară” un prim curs de resuscitare cardio-respiratorie susținut de dr. Muthi Gheorghe, medic șef în cadru CPU Reghin.

„Imaginează-ți că mergi pe stradă și ți se face rău. Este oră de vârf, ești singur și îți pierzi cunoștința. Ți-ar plăcea ca la câteva minute distanță de tine să fie cineva instruit să îți acorde primul ajutor, până la sosirea ambulanței? Suntem convinși că răspunsul este ”Da”, fapt pentru care am creeat un program gratuit de training. Un curs de resuscitare cardio-respiratorie. Programul se adresează atât cadrelor medicale, cât și tuturor persoanelor care doresc să știe cum să acorde primul ajutor”, se precizează în motivația organizării cursului de către reprezentanții Spitalului Municipal ”Dr. Eugen Nicoară” Reghin.

Ideea nu este nouă, doar că acum pot beneficia de astfel de cursuri un spectru mai larg de populație. „Spitalul Municipal Reghin a luat în calcul mai de mult organizarea unor astfel de cursuri de resuscitare cardio-respiratorie. Inițial au fost organizate doar pentru personalul medical în cursul anilor trecuți, acțiuni pe care acum încercăm să le facem cât mai des. Aceste cursuri se adresează tuturor. Inițial le-am făcut să se adreseze cadrelor medicale, iar pe viitor, ele vor fi destinate tuturor celor care doresc să acorde primul ajutor și să salveze o viață. La cursul de astăzi găzduit de Casa Municipală de Cultură „Dr. Eugen Nicoară” am încercat să readucem în atenția cadrelor medicale cunoștințele legate de partea de resuscitare cardio-pulmonară, de acordare de prim-ajutor, de a recunoaște un pacient aflată stop cardio-respirator, de a efectua corect manevre de resuscitare atât la adult, cât și la copii, respectiv nou născuți”, ne-a declarat dr. Muthi Gheorghe.

Cursul vine în contextul în care sunt tot mai dese cazurile în care este necesară intervenția cât mai rapidă în ce privește salvarea unei vieți. „Din păcate, cu astfel de cazuri ne confruntăm aproape zilnic la Unitatea de Primiri Urgențe având în vedere patologia diversificată, iar astfel de cunoștințe dobândite la un astfel de curs sunt vitale pentru a reuși să salvăm vieți. Practic, noi pentru asta suntem puși acolo în urgență, să salvăm vieți. Ne dorim ca atât noi, cât și cadrele medicale, cei din spital sau oameni simpli aflați pe stradă, să poată să acorde primul ajutor până la sosirea echipajului de terapie intensivă mobilă sau echipajele de ambulanță. Consider că aceste cursuri sunt vitale pentru personalul medical în ce privește acordarea primului ajutor, situație pe care o putem întâlni oricând, în viața de zi cu zi”, a spus dr. Muthi Gheorghe.

Al doilea curs, pe 28 noiembrie Următorul curs este programat a avea loc în data de 28 noiembrie, de la ora 17.00, de asemenea la Casa de Cultură „Dr. Eugen Nicoară”, curs care se adresează atât cadrelor medicale cât și tuturor celor care doresc să salveze o viața. „Cel mai mult îmi doresc de la aceste cursuri să reținem faptul că da, e nevoie de noi, e nevoie să știm să acordăm primul ajutor, e nevoie să învățăm să resuscităm, să recunoaștem un pacient care este în stop cardiorespirator atât la adult, la copil, cât și la nou născuți. Acest curs este menită a acorda primul ajutor calificat cu ceea ce avem noi la dispoziție, respectiv cu cele două mâini și atât, pentru a salva o viață de om, până la sosirea echipajului de prim ajutor”, a conchis dr. Muthi Gheorghe.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE