Liceul Tehnologic Electromureș, o jumătate de veac de existență Invatamant
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 2536 Vizualizări

Liceul Tehnologic Electromureș, o jumătate de veac de existență

Moment festiv, astăzi, 22 noiembrie 2023, de la ora 12.00. Liceul Tehnologic „Electromureș” din Târgu Mureș a aniversat o vârstă a maturității, o jumătate de veac de ascensiune, de realizări, de succese și de performanțe memorabile. Evenimentul a fost marcat într-un cadru festiv la Casa de Cultură „Mihai Eminescu”, moderat de Titus Ilovan, care a făcut în deschidere un scurt istoric al școlii.

” Liceul Tehnologic “Electromureș” îmbracă, azi, haine de sărbătoare pentru a celebra 50 de ani de existență. La acest eveniment aniversar, se reunesc toți cei a căror viață s-a împletit cu destinul acestei școli,  cadre didactice care au predat de-a lungul vremii în această instituție de învățământ, foști elevi care au purtat numele școlii, cu mândrie, peste tot în lume, precum și actuali profesori și elevi ai liceului, colaboratori și reprezentanți ai instituțiilor locale. Toți sunt călători pe drumul cunoașterii care dă valoare unei școli, relația lor definind existența și rezistența în timpul care aduce cu el toate cele necesare performanței.

Festivitatea prilejuită de jubileul liceului stă sub semnul responsabilității, întrucât tradiția și trecutul acestei școli trezesc în noi permanenta dorință de mai bine, de a duce mai departe realizările și valorile pe care s-a clădit istoria sa : aspirație , cunoaștere, dăruire , pasiune și perseverență. Școala este locul în care învățăm că adevăratele valori rezistă timpului și nu se pierd în negura vremurilor și că împărtășind, devenim mai bogați.  Prestigiul acestei instituţii s-a născut din capacitatea sa de a se adapta reformelor , din preocuparea constantă pentru modernizarea resurselor și pentru alinierea calității invățământului la standardele actuale.

 În cei 50 de ani de existență colectivul de cadre didactice s-a schimbat, însă acum, în calitate de director al Liceului Tehnologic “Electromureș”, am deosebita plăcere să colaborez cu oameni dedicați, care pun pe primul loc dezvoltarea acestei școli, care clădesc relații interumane de durată și care fac din această profesie, o pasiune. Această zi este un prilej, pentru noi, de a împărtăși bucuria realizărilor și de a contura perspective ce vor deveni, prin munca noastră de echipă, visuri împlinite. Felicitări tuturor celor care, cândva, ați pășit cu încredere în acest liceu și, deopotrivă, pe cei care , în prezent, faceți cinste școlii prin responsabilitate și devotament față de actul educațional. Vă urez succes în toate activitățile instructiv-educative pe care le veți întreprinde în cadrul liceului , iar roadele eforturilor dumneavoastră se vor reflecta, cu siguranță , în viața elevilor noștri .La mulți ani încununați cu realizări și satisfacții pe toate planurile ! ”, a declarat prof. ing. Ionuț Ciprian Cozma, directorul Liceului Tehnologic Electromureș.

Rădăcinile Electromureș

Ideea construirii unei școli afiliate s-a născut la începutul anilor 1970, când Întreprinderea „Electromureș” a început să se dezvolte și avea nevoie de forță de muncă și calificări în domeniul tehnic. Directorul acesteia, inginerul Ioan Oltean a dorit înființarea unei școli tehnice care să poată concura cu cea mai dotată școală tehnică din țară, FRB (Filatura Română de Bumbac) din București. În orașul nostru existau atunci doar: Liceul Comercial, Liceul de Construcții, MIU-l, Liceul Sanitar. Astfel, se impunea, și existența unei școli profesionale tehnice.

Noua școală a fost inaugurată la începutul anului școlar 1973-1974.

De-a lungul timpului a avut mai multe denumiri, Liceul Industrial „Electromureș” -1973, Grupul Școlar Industrial „Electromureș”-1996, Grupul Școlar „Electromureș”-1997 și Liceul Tehnologic „Electromureș” Târgu Mureș, din anul școlar 2012-2013.

Începând cu anul școlar 1974-1975, școala a avut prima clasă de liceu, prima promoție absolvind în 1978.

Erau 3 clase de liceu cu specializarea mecanic mașini și utilaje, prelucrător prin așchiere, electromecanic.

Fabrica a avut și 2 clase de ucenicie, la Odorheiul Secuies și Brașov. 

Școala a început să se dezvolte foarte mult, la fel și întreprinderea, care avea nevoie de tot mai multă de forță de muncă. Școala s-a extins pe modelul grupurilor școlare văzute în străinătate: săli de clasă pentru toate formele de învățământ(ucenicie la locul de muncă, școala profesională, liceul industrial și școala de maiștri), ateliere școlare, internat, cantină, sală de sport și teren de sport de dimensiunea unui stadion de fotbal, într-un cuvânt un CAMPUS ȘCOLAR. Mai târziu s-a înființat și o grădiniță pentru copiii angajaților. În ceea ce privește sala de sport s-a dorit ca aceasta să aibă dimensiunea unei săli pentru competiții olimpice.

În 1985 s-au primit primele calculatoare HC AMIC.

În 1986 școala a organizat în mod exemplar, la nivel național concursul „Specialiști TV”(depanatori radio-tv), la care elevii noștri s-au comportat exemplar, având cele mai bune rezultate. La fel s-a întâmplat la toate concursurile la care au participat elevii noștri în: Bistrița, Iași și București.

Destinele școlii au fost conduse în spiritul muncii, al responsabilității și performanței de o echipă de directori, oameni integri, devotați adevăratei educații.

Sub conducerea acestora, inginer Pompiliu Preda, profesor Kalman Francisc, profesor Constantin Goia și prof. Lucreția Pușcaș, școala  a avut numeroase realizări. S-au stabilit colaborări cu instituții de învățământ din alte țări. O preocupare de bază a conducerii școlii, era găsirea unor astfel de parteneriate, directorii școlii fiind convinși de beneficiile aduse atât elevilor cât și profesorilor.

Primul parteneriat s-a desfășurat în 1992 cu Olanda, care a fost unul pe domeniul educației, în special informatică-automatizări și al agriculturii. Profesorii au stat o lună la Zwolle, unde au aflat că învățământul olandez se bazează pe cunoașterea și îndrumarea copilului dar și a părinților.

Un alt parteneriat bilateral a început în 1995, tot cu Olanda. Partenerii  de la Colegiul Scutos din Utrecht au făcut o vizită în școală. Efectul a fost dotarea de către olandezi, a laboratorului de informatică cu prima rețea de calculatoare din județ cu sistem de operare NOVELL ( un server, 10 computere personale ca stații de lucru, o imprimantă, un UPS). Timp de 4 ani a fost cea mai performantă din județ.

În anul școlar 2002-2003, un elev al  școlii a obținut o bursă de studii de 4 săptămâni în Olanda.

Un alt proiect, Leonardo s-a derulat în 2005 având 10 elevi de la liceu, care s-au perfecționat timp de 3 săptămâni la Roosedaal, învățând programare WEB și WEB-DESIGN.

În 2006, a avut loc primul Simpozion de Informatică IP WorkShop, iar timp de 3 ani în liceul nostru a fost găzduită Școala de Vară IP WORKSHOP. (câte 2 săptămâni anual)

În anii următori școala s-a dezvoltat prin derularea a numeroase proiecte: ex. ”Drepturile omului în școală, conștientizare și acțiune”, ”Erasmus”, ”Rose” și altele în care a fost parteneri.

Distins cu premiul „Pro Cultura”, CVARTETUL DE COARDE „TIBERIUS” „a fost descoperit” de profesorul Devich Sándor în anul 1994, cu ocazia cursului de măiestrie ținut la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca. Repertoriul cvartetului cuprinde capodoperele literaturii muzicale clasice și romantice. Formația este o prezență permanentă atât în țară cât și în străinătate. Din anul 2008 formația ”Tiberius” devine oficial cvartetul de coarde al Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș.

Invitații evenimentului

La momentul festiv au participat Ciprian Dobre, prefectul Județului Mureș, din partea Consiliului Județean Mureș, vicepreședinte, Kovacs Mihaly Levente, primarul municipiului Târgu Mureș, Soos Zoltan, senator Novak Levente, Dumitrița Gliga, președinte PSD Mureș, prof. Maria Rezi, președinta sindicatului ”Spiru Haret”și prof Paula-Maria Dărăban, Inspector școlar general, care a primit placheta „50 DE ANI DE EXISTENȚĂ” în Târgu Mureș” , și  gazdele evenimentului, cei doi directori ai Liceului Electromureș, Cozma Ionuț-Ciprian și director adjunct Selyem Zoltan Elod.

Cine au fost directorii acestei școli de-a lungul timpului?

Foștii directori Liceului Tehnologic „Electromureș”, care au transformat viețile elevilor, a cadrelor didactice, lăsând o urmă vie în inimile fiecăruia, au fost invitați să urce pe scenă pentru a li se înmâna o plachetă aniversară, după cum urmează.

Energic, meticulos și perseverent, inginer Pompiliu Preda este o prezență tonică pentru cei din jur.  A fost întâiul director al Liceului Tehnologic ”Electromureș”, între anii 1973-1982 și apoi director adjunct în perioada 1990-2007. Își începea ziua înainte de primul sunet al clopoțelului și o încheia, uneori, atunci când se însera, împărțindu-și timpul între cursuri, coridoare, curtea școlii, cantină și Sala profesorală, căci era,  înainte de toate,  DASCĂL.

Modest și discret, dispus mai curând să asculte decât să vorbească, generos și cultivat, înțelept și înțelegător, organizat și concis, respectuos și prietenos, informat și altruist, punctual și riguros, elegant și distins, partizan al lucrului bine făcut, prof. Pompiliu Preda a fost  o prezență reconfortantă și un model de dascăl clasic, deși stăpânea la perfecție tehnologia care începuse să ne înrobească. Dedicat profesiei, a îndrumat, a ascultat cu multă răbdare și a povățuit generații de elevi, profesori și părinți. A creat în cadrul colectivului școlii o atmosferă de liniște, de colaborare, de încredere și respect reciproc.

Calm şi punctual, prof. Kalman Francisc are, în orice situație, o atitudine elegantă și distinsă. A condus această instituție de învățământ aproape un sfert de veac, din anul 1982 până în 2006. Ca director, era întotdeauna la curent cu tot ce se întâmplă în învățământul românesc, anticipându-i direcțiile de dezvoltare. Prin înființarea claselor de la profilul Matematică-informatică și ale celor de la Filologie, „Liceul Electromureș” devenise, în timpul directoratului său, un nume de referință în  învățământul mureșean.  Stilul său echilibrat de a comunica  a dus la formarea unei echipe unite, bazate pe muncă, înțelegere și respect – echipă implicată  total în îndeplinirea obiectivelor școlii. Era un exemplu pentru ceilalți: punctualitate, conștiinciozitate, responsabilitate. Deşi director, deşi implicat în extrem de multe activități, era întotdeauna prezent la catedră, cu multă dăruire, conștientizând, că noi, dascălii, că suntem responsabili de formarea viitoarelor generații.

Dascăl dăruit nobilei misiuni de formator al tinerelor generații, prof. Lucreția Pușcaș, este un exemplu de verticalitate și de profesionalism. În orele de istorie ale domniei sale, trecutul prindea viață, datorită pasiunii și implicării emoționale. Astfel activitatea cu elevii devenea o lecție “vie” despre patriotism și despre demnitate națională. A coordonat participarea elevilor la numeroase concursuri și olimpiade școlare obținându-se, în fiecare an, rezultate remarcabile prin care liceul s-a înscris între elitele învățământul mureșean.

În calitate de director adjunct între anii 1982-1990 și apoi director educativ, profesoara era o prezență extrem de dinamică, implicând elevii în activități prin care s-au dezvoltat valorile umane aflate la baza unei societăți sănătoase: cinste, adevăr, bine și frumos. Empatică și generoasă, comunicativă și sensibilă, a transmis permanent colegilor mai tineri atât din experiența sa didactică, cât și din înțelepciunea de viață.

Redenumirea instituției de învățământ a presupus renunțarea la clasele cu profil teoretic (matematică-informatică, filologie) și specializarea pe filieră tehnologică, domeniu tehnic. Trecerea s-a realizat prin păstrarea calității procesului didactic, a performanțelor elevilor, dar și prin schimbarea de generații manageriale. Astfel directoratul liceului a fost preluat, în anul 2006 de prof. Suzana Radu și Veress Eva.

Prof. Suzana Radu este o prezență dinamică, energică, implicată activ în procesul didactic. În calitate de director, a fost preocupată pentru început de consolidarea colectivului de profesori din școală și în general a întregului personal pentru obținerea de rezultate remarcabile în formarea elevilor. A susținut, atât participarea elevilor cât și a profesorilor, la numeroase evenimente derulate la nivel regional și național cum ar fi Festivalul Național INOVAFEST și Simpozionul Național „Edmond Nicolau”,  destinate elevilor și profesorilor din domeniile electric și electronică automatizări. Elevii și profesorii școlii au participat la toate edițiile celor două evenimente educaționale de unde s-au întors cu premii și aprecieri pentru pregătirea profesională și pentru ținuta morală de care au dat dovadă. În perioada în care a fost director, școala noastră a obținut rezultate foarte bune, la examenele de absolvire: bacalaureat și atestare profesională, mult peste media celorlalte licee  tehnologice din oraș.

Chiar și după încheierea mandatului de director,  colaborarea profesoarei cu elevii și profesorii școlii a continuat, asigurând pregătirea elevilor pentru proba la chimie de la Examenul de bacalaureat.

Director al Liceului Tehnologic ”Electromureș”, în perioada 2012-2016,  profesor Gheorghe Miroșanu a manifestat empatie, ascultându-l pe fiecare elev, pe fiecare cadru didactic ori pe fiecare părinte care venea la dânsul cu o varietate de emoții, cu tristeți sau bucurii, manifestând interes față de situația unică a fiecăruia.

Ca formație inginer în domeniul  automatizări și informatică, Veress Eva este profesor titular în școală din anul 2003, și a fost director adjunct între anii 2006-2012. A acceptat această funcție la insistențele directorilor precedenți. Tânără, energică, cu dorința de a se implica, a muncit cu devotament și pricepere într-o perioadă în care s-a inițiat dezvoltarea și digitalizarea secretariatelor, a bibliotecilor și completarea actelor de studii.  A fost o perioadă foarte grea, fiind  preocupată de menținerea relațiilor de parteneriat atât cu școlile din țară, cât și din afara țării, precum Slovacia, Serbia, Ungaria. A colaborat cu universitățile din oraș: Universitatea Petru Maior, Universitatea Sapientia, Universitatea Cultural Științifică, atât prin activități de mentorat pentru studenți cu practica pedagocică, cât și prin diferite concursuri, simpozioane, proiecte comune. A inițiat proiecte educaționale în colaborare cu Poliția Târgu Mureș, cu Pompierii, proiecte esențiale în educarea elevilor. A fost întotdeauna respectuoasă cu colegii, a găsit timp pentru a discuta cu fiecare în parte și a încercat să rezolve problemele apărute.

Prezența absolvenților de liceu

Unii dintre absolvenții Liceului Tehnologic”Electromureș”,  au fost invitați la eveniment, astfel au urcat pe scenă Dorin Dorobanțu, medic primar, șeful Compartimentului de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă, Nagy Eszter Jáhel, absolventa profilului de matematică informatică, secția maghiară, promoția 2016, Iosif Cristin, șef de promoție în 2009, absolvent al profilului matematică-informatică, inspector școlar general, Ioan Macarie, Paul Ilea, director Hirschman  Automotive România, primul partener al liceului în cadrul învățământului profesional dual, pentru a-i înmâna placheta aniversară .  Hirschman  Automotive a contribuit la amenajarea spațiilor de învățământ, investind în școală, fiind în momentul de față, unul dintre cei mai mari angajatori din județul Mureș.

Prezența a distinși profesori universitari

Momentul aniversar s-a bucurat de prezența unor distinși profesori universitari, ai Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade”, conferențiar universitar doctor, prorector al UMFST Daniela Ștefănescu, profesor universitar doctor Liviu Moldovan, conferențiar universitar doctor Daniel Ștefan decan al UMFST, profesor universitar doctor Liviu Marian, în trecut, rector al Universității ”Petru Maior”, fost profesor al Liceului Tehnologic ”Electromureș”, conferențiar universitar Mihaela Bucur, conferențiar universitar doctor inginer Mircea Dulău, conferențiar universitar doctor Smaranda Ștefanovici, conferențiar universitar doctor, Dana Rus, conferențiar universitar doctor Liviu Ciucan-Rusu, conferențiar universitar doctor Lia-Codrina Conțiu, lector universitar doctor Adrian Vasile Boantă, fost elev al liceului nostru, promoția 1995, prodecan al Facultății de Economie și Drept al UMFST ”George Emil Palade.

”Ani de liceu”?!.O jumătate de veac!

Momentul artistic al întâlnirii a fost deschis cu o melodia, ”Ani de liceu”, în interpretarea elevei Szabó Emőke Renata, din clasa a XII-a G. Studiază canto la Școala Populară de Arte. A cântat la festivaluri caritabile, festivalul gastronomic „Lanka”, festivalul ”Întâlnirea muzicii medievale” din Baraolt, la evenimentul de inaugurare al Castelului Bethlem din Bahnea. A interpretat rolul unui personaj al filmului ”Vrăjitoarea din Funtinelli” regizat în 2018, participantă la concursul național „Dankó Pista”.

Ansamblul ”Ardeleana” a fost înființat în anul 2014, fiind coordonat de prof. Mihaela Belean și de Vaida Radu, fost elev al școlii noastre. A activat inițial în cadrul evenimentelor organizate în școală, apoi în cadrul unor evenimente caritabile și pe scena unor festivaluri organizate în județele Mureș și Alba. Mulți dintre elevii noștri, membrii ai acestui ansamblu, au fost remarcați de către instructori de renume, care i-au cooptat pentru a activa în cadrul Ansamblului ”Mureșul”.

Eleve de la liceul Electromureș au interpretat dansul ”Lingurile”, un dans tradițional foarte vesel, o formă de exprimare a bucuriei comunității.

Pe scenă au intrat prichindeii de la grădinița cu program prelungit ”Paradisul copilăriei”, structură a Liceului Tehnologic ”Electromureș”. Copiii din grupa mare, ,, Iepurașii”, coordonați de prof. în învățământ preșcolar  Pop Dorina, Ciurba Alexandra, Pavel Claudia, Onac Adriana, au interpretat: Dans modern-,, Culoare î n aripioare”, Cântec -,, Cântă! „, Dans -,, Șapte chipuri vesele”, Cântec-,, Copilărie”.

Absolvent al liceului, profilul turism,  Gheorghe Rădulescu a purtat publicul pe ritmuri muzicale alături de frumoasa lui parteneră, interpretând vals vienez și un dans latino-american: salsa.

Formația de dans popular, alcătuită din elevii claselor: a XII-a F, a XII-a G și a XII-a H, au interpretat un dans popular maghiar, un joc popular de pe câmpie.

.Elevul Cezar Paul Vereș, din clasa a XI-a Profesională, este implicat în toate evenimentele derulate în școală. A evoluat foarte mult, dovedind pasiune în tot ceea ce face și a interpretat la saxofon 2 melodii. Apoi, a urmat un moment vocal, al elevei Szabó Emőke Renata, care a interpretat melodia ”Există acest loc”, acompaniată  de elevul Vass Imre Ágoston din clasa a XII-a E, de la profilul  automatizări, care studiază chitara din clasa a VII-a.

Seria activităților jubiliare ale zilei a fost încheiată de Ansamblul ”Ardeleana”, care a interpretat jocul ”Bistrița”.

Participanții au urmărit și un material video, realizat de unul din fondatorii școlii, profesor Iuliu Radovici, care la vârsta de 89 de ani, rememorează pagini ale trecutului.

Redacția cotidianului Zi de zi urează elevilor și cadrelor didactice care formează Liceul Tehnologic Electromureș, ”La mulți ani! Vă așteaptă lucruri mari. Faceți-le! ”

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE