Vocea angajaților APIA Mureș, auzită, la mai bine de o săptămână de la începerea protestelor Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1383 Vizualizări

Vocea angajaților APIA Mureș, auzită, la mai bine de o săptămână de la începerea protestelor

Angajații Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Mureș s-au alăturat la începutul lunii decembrie protestului spontan care s-a desfășurat, începând cu 10 decembrie, în toate centrele APIA din România. Joi, 21 decembrie, la mai bine de o săptămână de la începerea grevei, cererile Sindicatului Național APIA au fost ascultate, urmează, astfel, ca începând cu ianuarie 2024 angajații APIA să primească salarii unitare.

E vorba de proteste spontane toată săptămâna, cu întreruperea lucrului două ore/zi și dacă problema egalizării salariilor Centrelor județene cu salariile APIA Central nu se rezolvă, începând din 18 decembrie se va trece la pichetarea Ministerului Agriculturii de către angajații APIA din țară”, a precizat, pentru cotidianul Zi de Zi, secretarul Sindicatului Național APIA, Grupa Mureș, Dan Hulpuș, la începutul protestelor.

Patru zile mai târziu, după începerea protestelor și în cadrul APIA Mureș, Dan Hulpuș a declarat că: „Deoarece în ședința de Guvern nu s-a discutat despre uniformizarea salariilor APIA Centre Județene și APIA Aparat central, Centrele județene din țară au protestat prin întreruperea spontană a lucrului timp de două ore și astăzi. Protestele spontane vor continua și în cursul zilei de mâine urmând ca de săptămâna viitoare să se treacă la pichetarea Ministerului Agriculturii și a Guvernul, în zilele de luni, marți și miercuri de către angajații din țară. În cazul în care problema salarizării nu se va rezolva în zilele pichetării, începând din data 21 decembrie 2023 angajații APIA din țară vor intra în greva generală pe o perioada nedeterminată. Consecința intrării angajaților APIA în grevă generală va întrerupe plata subvențiilor către fermieri și finalizarea ei până în data de 31 decembrie 2023”, a informat Dan Hulpuș al momentul respectiv.

Salarizare unitară pentru toți angajații APIA, începând cu 1 ianuarie 2024

La începutul acestei săptămâni centrele APIA din România au început pichetarea MADR și a Guvernului României în speranța că angajații vor fi auziți.

Astfel, joi, 21 decembrie, Dan Hulpuș ne-a transmis că ceririle lor au fost ascultate. „În urma protestelor din țară și pichetarea Ministerului Agriculturii timp de două zile, dar și în urma întrevederilor cu Prim ministrul României și cu Minstrul Agriculturii a reprezentanților sindicatelor din APIA, cu susținerea Federației Agrostar, în cele din urmă, ambele părți au ajuns la concluzia că salarizarea unitară în APIA trebuie să se realizeze începând cu luna ianuarie a anului 2024. Datorită acestui fapt, în momentul de față, în APIA activitatea se desfășoară în mod normal așteptându-se elaborarea și semnarea actului normativ prin care se va realiza uniformizarea salariilor”, a transmis secretarul Sindicatului Național APIA, Grupa Mureș.

Lorena PINTILIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE