Ziua Culturii Maghiare, prilej de sărbătoare internațională Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 165 Vizualizări

Ziua Culturii Maghiare, prilej de sărbătoare internațională

Anual, la data de 22 ianuarie, maghiarii de pretutindeni celebrează Ziua culturii maghiare, semnalată încă din anul 1823, când a fost pomenită pe manuscrisul uneia dintre cele mai consacrate poezii maghiare de astăzi, poezia Hymnus care aparține scriitorului Kölcsey Ferenc și care între timp a devenit imnul național al Ungariei.

Începuturile poporului maghiar

Istoria ne spune că maghiarii sunt un grup etnic cu origini în Asia Centrală care au migrat în Europa Centrală și de Est în secolul al IX-lea, fiind îndrumați de primul conducător al triburilor maghiare unite, Arpad, considerat și fondatorul statului ungar. În jurul anului 895, ei au ajuns în regiunea teritorială a actualei Ungarii, unde au stabilit, după îndelungi lupte, Principatul Ungariei, care s-a extins treptat, în anul 1000 devenind un regat condus de primul rege creștin al Ungariei, Ștefan I. Cultura acestora a fost puternic influențată de aderarea în secolul XI la creștinism și de interacțiunea cu popoarele vecine. Astăzi, cultura maghiară este un element important al diversității etnice și culturale în Europa Centrală.

Cultura maghiară, izvor al diversității în artă

Cultura maghiară este bogată și diversă, având o istorie îndelungată și contribuții semnificative în domeniul artei, prin muzică, literatură și tradiții.

Muzica populară maghiară reflectă influențe din folclorul maghiar, iar instrumentele maghiare frecvent utilizate sunt vioara, cimbalomul și țambalul. Poporul maghiar a oferit o serie de compozitori clasici de renume care au îmbogățit tezaurul culturii internaționale, precum: Béla Bartók și Zoltán Kodály. Nu putem exclude nici muzica contemporană, în care scena muzicală maghiară cuprinde o gamă largă de genuri, de la pop și rock la muzica electronică.

Literatura maghiară se remarcă prin scriitori precum Sándor Petőfi și Imre Kertész, laureat al premiului Nobel pentru literatură în anul 2002 pentru romanul său intitulat „Destinul unui om”. Alți autori maghiari contemporani care au un impact semnificativ asupra literaturii internaționale, sunt: Péter Nádas și László Krasznahorkai.

În ceea ce privește bucătăria maghiară, ei bine aici avem o suită bogată de rețete culinare gustoase care au fost adoptate, mai ales, de către bucătăria tradițional-românească. Printre acestea, amintim: tradiționalul gulyás, dar și deliciosul și unicul kürtőskalács.

Astăzi, în zi de sărbătoare, să vestim cu toții însemnătatea acestei culturi care a crescut și s-a extins, îmbogățind cultura internațională cu resurse proprii, individuale și unice, cu mâncăruri delicioase, cu personalități de seamă, cu o istorie aventuroasă și cu multe datini frumoase și inedite.

Mădălina ROHAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE