Expoziție Legendina Di Paolo la Muzeul Național Brukenthal Altele
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 119 Vizualizări

Expoziție Legendina Di Paolo la Muzeul Național Brukenthal

Muzeul de Artă Contemporană din cadrul Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu a readus-o în actualitate pe artista plastică Legendina Di Paolo cu prilejul expoziției „Legendina Di Paolo. Dialoguri între antichitate și prezent” a cărui vernisaj a avut loc vineri, 19 ianuarie.

Originară din Reghin, Legendina Hurdugaciu di Paolo s-a născut la Reghin în anul 1939. A absolvit Institutul de Artă „Nicolae Grigorescu”, lucrând după terminarea studiilor, timp de trei ani, în atelierul lui Corneliu Baba. Prima expoziţie personală (1972), deschisă la Ateneul Tineretului din Bucureşti, actualul sediu al Institutului Cultural Român (Aleea Alexandru 38), i-a adus şi primele reacţii pozitive. Au urmat şi alte expoziţii personale şi participări frecvente la expoziţii colective. Călătoreşte în Italia, Germania, Spania şi Elveţia şi obţine o bursă de studii UNESCO în afara ţării. Stabilirea definitivă în Elveţia va însemna pentru Legendina Hurdugaciu Di Paolo, pe lângă libertatea visată, o intensă participare la viaţa artistică a ţării de adopţie, dar şi o deschidere fastă spre galerii occidentale. Lugano, Schaffhausen, Montreux (Medalia Internaţională de Argint – 1987), Paris, Arles (Medalia Internaţională de Aur – 1988), Marsilia (Medalia de Aur – 1989), Pernes Les Fontaines (Medalia de Aur – 1988), Aix-en-Provence, Cannes (Marele Premiu al Coastei de Azur – 1989) sunt doar câteva ieşiri pe simeze care i-au şi adus satisfacţia succesului şi vizibilităţii. Legendina Hurdugaciu di Paolo s-a stins din viață la data de 10 februarie 2017 la Lugano, Elveția. Își duce somnul de veci lângă părinți, în mormântul de lângă Biserica „Sfânta Treime” din Reghin.

Alături de Alexandra Postelnicu, curator, și dr. Alexandru Constantin Chituță, directorul Muzeului Național Brukenthal, despre viața și opera Legendinei di Paolo a vorbit fiica acesteia, Adriana Savonea Fiorentini, cântăreață de opera.

„Putem vorbi de o premieră, pentru prima dată când un muzeu național organizează o expoziție dedicată doar picturilor mamei mele. Cu siguranță că ar fi fost extrem de mândră și de onorată de un asemenea privilegiu. Legendina merita din plin o astfel de expoziție. Mă pot declara mândră și onorată de respectul care i se aduce mamei mele, o pictoriță deosebită, cu un stil foarte personal, și foarte recunoscut. Mama visa la o asemenea expoziție, ar fi vrut să facă mai multe expoziții în țară dar din păcate s-a stins din viață în 2017 din cauza leucemiei. A avut numerose expoziții unde a primit foarte multe medalii de aur, de argint în Franța, Eleveția, dar o expoziție personală în România ar fi contat enorm pentru ea. Sperăm ca această expoziție să deschisă un drum, astfel încât picturile Legendinei să facă obiectul cât mai multor expoziții în țară”, ne-a declarat Adriana Savonea Fiorentini.

Complexitatea propriilor trăiri

Expoziția găzduită de Muzeul de Artă Contemporană din Sibiu (strada Tribunei nr. 6) este deschisă publicului larg până pe 29 februarie 2024 și cuprinde un număr de 19 lucrări, una dintre acestea urmând să fie donată de Muzeului Național Brukenthal către fiica Legendinei.

„Opera artistei îmbrățișează cu eleganță subiectele clasice din antichitatea greco-romană și pe cele ale căror teme sunt strâns legate de conceptele de viață, regenerare și metamorfoză. Prin intermediul acestora, Legendina Di Paolo povestește complexitatea propriilor trăiri: abandonul patriei natale, necesitatea de a se adapta la o nouă viață într-o țară străină, concomitentă cu căutarea neîncetată a unei identități stilistice proprii”, afirmă organizatorii expoziției.

Dincolo de valoarea picturii semnată Legendina Di Paolo, expoziția deschisă la Sibiu se înscrie în demersul (re)descoperirii artistului plastic Legendina, prea puțin cunoscută publicului larg din România. „Este importantă această expoziție pentru cei care vor să descopere pictura mamei. În afară de premiile care le-a primit în anii 80 în galeriile în care a expus, ea a reușit să își creeze un stil foarte personal. Sunt opere de o calitate artistică deosebită. Ca un artist să reușească să aibă atâta originalitate este un lucru foarte, foarte mare. Fiecare artist aspiră ca lucrările sale să fie recunoscute și apreciate. Te uiți la un Picasso și recunoști imediat artistul după stil. La fel și în ce o privește pe Legendina, îți dai seama imediat după stilul ei original”, a menționat Adriana Savonea Fiorentini.

Pictura a fost colorată muzical de minirecitalul susținut de fiica artistei, interpretă de opera alegând pentru acest moment special să interpreteze ”Ombra mai fu” din opera ”Serse” de George Frideric Handel, ”Nunta lui Figaro” de Wolfgan Amadeus Mozart și ”O mio babbino caro” din opera ”Gianni Schicchi” de Giacomo Puccini.

Alin ZAHARIE

Sursă foto: Daniel Farcașiu-Muzeul Național Brukenthal

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE