INTERVIU. Expertiză franceză pentru modernizarea cartierului Tudor din Târgu Mureș Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 354 Vizualizări

INTERVIU. Expertiză franceză pentru modernizarea cartierului Tudor din Târgu Mureș

În contextul unei întruniri naționale organizate cu ocazia dezbaterii conceptelor legate de proiectul Eco-Cartier, câștigat de Municipiul Târgu Mureș prin participarea la Concursul de bune practici privind orașele durabile, pentru autoritățile locale din România, conducerea  orașului a organizat luni, 29 ianuarie, un atelier la care au fost invitate diverse personalități reprezentative din domeniul urbanizării. La acest eveniment a luat parte și consilierul pentru cooperare și acțiuni culturale la Ambasada Franței și director general al institutului Francez în România, Julien Chiappone-Lucchesi, care a avut amabilitatea să ne acorde un scurt interviu privind rolul Franței în implementarea acestui proiect de urbanizare care urmează a se implementa în municipiul Târgu Mureș.

Reporter: Ce ne puteți spune despre acest proiect bazat pe urbanizare și dezvoltare sustenabilă?

Julien Chiappone-Lucchesi: Această inițiativă se fundamentează pe cooperarea pe care o avem încă din anul 2017, când am creat acest proiect intitulat ”Orașe durabile”. Este foarte important să aprofundăm munca în ceea ce privește reziliența în orașe, transformarea și dezvoltarea urbană și să creăm o tendință în ceea ce privește munca comună pentru atingerea acestor obiective în diferite orașe. Anul trecut câștigătorul competiției pentru proiectul ”Orașe durabile” a fost Târgu Mureș.

Rep.: Care este rolul Ambasadei Franței în România în acest proiect?

J.C.L: Ceea ce facem noi nu este să spunem conducerii municipiului ce trebuie să facă, căci reprezentanții orașului decid pe cont propriu ce vor face și cum vor face, dar treaba noastră este să creăm cooperare, să aducem expertiza franceză și să o prezentăm ca simplă demonstrație a unui Eco-Cartier, concept de origine franceză. Este foarte important să aducem aceste viziuni împreună și să vedem cum le putem îmbunătăți. Târgu Mureșul este un oraș a cărui mărime este moderată și permite gestionarea acestui proces, pentru că atunci când lucrezi pe urbanizare, sunt o mulțime de elemente de luat în calcul. Noi suntem parteneri ai proiectului, iar misiunea noastră este să sprijinim cu sfaturi și modele de expertiză acest proiect pentru a eficientiza procesul. Căutăm să vedem cum îi putem organiza pe experții noștri pentru a conlucra. România și Franța sunt parteneri vechi, dar țelurile europene privind urbanizarea sunt foarte înalte, iar noi trebuie să lucrăm împreună, să schimbăm experiențe pentru a le îndeplini. Între Franța și România mai sunt multe lucruri de făcut. Este o istorie a cooperări între cele două țări, iar noi vrem să exploatăm acest lucru pentru a face ca anul acesta să fie unul de succes.

Rep.: Există vreun termen-limită de implementarre a proiectului?

J.C.L.: Nu, nu există un termen-limită. Anul trecut am început proiectul prin intermediul competiției câștigate de Municipiul Târgu Mureș. Prima parte a cooperări se finalizează astăzi, prin intermediul acestor întâlniri la care sunt prezenți o serie de experți francezi ai CEREMA și ai Ministerului francez de tranziție ecologică. Acesta este doar începutul poveștii. Trebuie să lucrăm și cu elemente noi, cum este Legea urbanizării care este în schimbare la momentul actual în România. Acest proces nu este ca un plan cu un început și un final răsunător. Este o cooperare care trebuie să dureze. Deci acest proiect-pilot va dura exact atât timp cât este nevoie pentru ca rezultatul să fie unul calitativ.

Rep.: Ce ne puteți spune despre experții prezenți astăzi?

J.C.L.: Astăzi avem doi experți prezenți. Cel care reprezintă Ministerul francez de tranziție ecologică este specialist în cooperare internațională  în domeniul acesta și în conceptul Eco-cartier, care va evalua în timp și care provine din expertiza franceza. Celălalt expert este reprezentant al agenției CEREMA, cu o bogată experiență  științifică în acest domeniu.

Nu noi suntem cei care execută faptic manevrele de modernizare, dar sperăm că această cooperare cu experți francezi va face ca Târgu Mureșul să vadă toate dimensiunile și să încerce metode noi pentru a dezvolta proiectul într-o manieră nouă. Plănuim să continuăm cooperarea pe acest subiect, dar de asemenea, dorim să lucrăm și în domeniile culturale.

Rep.: Care sunt planurile de dezvoltare a culturii franceze în perimetrul municipiului și, de ce nu, a întregului județ Mureș?

J.C.L.: De exemplu, astăzi mă voi întâlni cu directorul Universității de Arte pentru a discuta despre dezvoltarea limbii franceze. Este important să vedem că această limbă este calea noastră de a ne fructifica conexiunile ca țări cu o bogată istorie de prietenie.

A consemnat Mădălina ROHAN

Sursa foto: Primăria Municipiului Târgu Mureș

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE