Comuna Gălești. Proiecte de 5,6 milioane de euro, în etapa de execuție Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 101 Vizualizări

Comuna Gălești. Proiecte de 5,6 milioane de euro, în etapa de execuție

Mai multe proiecte importante de investiții vor fi demarate anul acesta în comuna Gălești din județul Mureș. Karácsony Károly, primarul comunei din anul 1992, ne-a oferit detalii atât despre investițiile realizate în ultimele decenii, în Gălești și în satele aparținătoare, cât și despre proiectele aflate în derulare sau pentru care urmează să fie accesate finanțări.

„Cea mai mare problemă a locuitorilor comunei, la început, a fost starea drumurilor de legătură dintre sate. Comuna e destul de mare, avem 7 sate răspândite în diferite văi, iar căile de acces erau neasfaltate. De aceea, principala cerință a locuitorilor, a fost să aibă și ei acces la drumurile principale, la drumurile județene, pe drumuri modernizate.

Suntem o comună cu un potențial economic destul de redus, din această cauză, pentru a putea face investiții mari în comună, suntem nevoiți să cerem sprijinul Guvernului sau să accesăm fonduri europene nerambursabile”, a explicat Karácsony Károly, motivul principal pentru care comuna a avut posibilitatea să modernizeze drumurile abia din anul 2007.

„După ce am aderat la Uniunea Europeană, am avut mai multe posibilități de a obține finanțări și atunci ne-am apucat de școli, de cămine culturale, de iluminat public sau de baza sportivă. De atunci, în fiecare mandat, am încercat să facem ceva pentru fiecare localitate din comună”, a adăugat primarul.

Școala din Gălești, renovată și dotată cu aparatură modernă

Au fost renovate căminele culturale, cel mai recent fiind Căminul Cultural din Bedeni, prin fonduri AFIR. De asemenea, au fost făcute investiții în școlile din comună. „În primă fază, am rezolvat problema școlii din Sânvăsii. Acolo, clădirea, în care funcționau școala cu clasele I-IV și grădinița, a fost retrocedată Parohiei Unitariene. Am considerat că e mai bine dacă ne mutăm într-o clădire care este a comunei. Clădirea fostului cămin cultural din sat era într-o stare de degradare, fără dotări. Cu fonduri accesate prin AFIR, am amenajat clădirea respectivă, unde acum învață copiii din clase I-IV”, ne-a spus Karácsony Károly.

A urmat renovarea, reabilitarea și dotarea cu mobilier și aparatură modernă a Școlii Gimnaziale „Szentiváni Mihály” din Gălești. „Lucrările au fost finalizate anul trecut. Consider că foarte puține comune au astfel de școală. Sălile de clasă sunt dotate cu table inteligente, calculatoare, mobilerul este nou”, a precizat primarul comunei. Investițiile în renovarea clădirii au fost făcute cu fonduri guvernamentale, în timp ce mobilierul a fost achiziționat cu bani din bugetul local.

Iluminat public cu lămpi LED

Prima investiție în modernizarea iluminatului public stradal din Gălești a fost făcută în anul 2010. „Am fost prima comună din țară care am schimbat becurile vechi, cu halogen, pentru iluminatul public, cu becuri LED. Proiectul a fost realizat cu sprijinul unei asociații din America. Din valoarea totală de 100 000 de dolari, ei ne-au dat 50 000, iar cealaltă jumătate a costurilor a fost acoperită de noi. Atunci au fost schimbate 327 de becuri”, a spus Karácsony Károly.

Anul acesta a început implementarea unui nou proiect de creștere a eficienței iluminatului public în Gălești. Proiectul, cu o valoare de 1 269 000 de lei, este finanțat prin Administrația Fondului pentru Mediu. „Pe străzile principale vor fi montate corpuri de iluminat LED pe fiecare stâlp, iar pe străzile secundare cu trafic mai mare, la fel, pe fiecare stâlp, iar unde nu este un trafic atât de mare vor fi puse lămpi LED din doi în doi stâlpi”, a explicat primarul. Proiectul prevede montarea de lămpi LED în toate satele din comună.

Rețea de apă, în satele mai mari din comună

În privința extinderii rețelei de apă în comună, Karácsony Károly se așteaptă ca în perioada următoare lucrările să fie realizate de către Aquaserv, după ce va fi finalizată stația de apă de la Miercurea Nirajului. „Satele mici, Adrianu Mare, Adrianu Mic și Bedeni, nu sunt incluse, din cauza raportului cost-beneficiu. Acolo trebuie să găsim alte variante.”

10 proiecte vor intra în etapa de execuție

În anul acesta, urmează să ajungă în etapa de execuție 10 proiecte ale Primăriei Gălești. Trei proiecte sunt finanțate prin PNRR: dotarea școlilor din sate (aprox. 710 000 de lei), reabilitarea și modernizarea clădirii primăriei (aprox. 2 754 000 de lei) și reabilitarea Căminului Cultural din Troița (aprox. 3 322 000 de lei). Un proiect în valoare de aproximativ 270 000 de lei, prin care se vor monta panouri fotovoltaice pe acoperișul Școlii Gimnaziale Gălești, este finanțat prin programul LEADER.

Străzile din satele comunei Gălești vor fi asfaltate și modernizate anul acesta. Până la finalul lunii februarie va fi desemnat câștigătorul licitației, apoi vor începe lucrările, dacă nu vor fi depuse contestații. Proiectul este finanțat prin Programul „Anghel Saligny”, iar valoarea totală se ridică la aproximativ 13 milioane de lei. Cu o finanțare prin același program, va fi construit și un pod la Bedeni (aprox. 1 980 000 de lei).

Acestora li se adaugă 3 proiecte finanțate prin AFM: Creșterea eficienței iluminatului public stradal, amenajarea de stații de încărcare pentru mașini electrice (aprox. 310 000 de lei) și un proiect de reabilitare pentru creșterea eficienței energetice a clădirii școlii din Troița (aprox. 3 680 000 de lei).

În plus, din fonduri proprii, va fi construită o casă mortuară la Bedeni, valoarea proiectului ridicându-se la aproximativ 600 000 de lei.

În total, prin aceste proiecte, în următorii ani, vor fi realizate investiții în valoare de aproape 28 de milioane de lei, aproximativ 5,6 milioane de euro.

Pentru viitor, Primăria Gălești are în plan amenajarea unui parc fotovoltaic, printr-un proiect care urmează să fie depus anul acesta pentru obținerea unei finanțări de aproximativ 1 200 000 de euro.

De asemenea, Primăria Comunei Gălești desfășoară un proiect în parteneriat cu Fundația Creștină Diakonia, din surse proprii (5000 de lei/lună), prin care vor fi oferite servicii sociale persoanelor vârstnice din localitate. O persoană, angajată a fundației, va sprijini oamenii în vârstă din Gălești printr-o serie de servicii cum ar fi: ajutor cu efectuarea cumpărăturilor, facilitarea comunicării cu medicul de familie sau servicii de îngrijire a persoanelor aflate în nevoie.    

Valentin COVACIU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE