Raul și Paco, o echipă pe cinste Slider
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 219 Vizualizări

Raul și Paco, o echipă pe cinste

După ce a absolvit Școala de Subofițeri Jandarmi “Petru Rareș” din Fălticeni, Raul a optat pentru Gruparea de Jandarmi Mobilă Târgu-Mureș și a fost repartizat la grupa canină. Aici, Raul a făcut cunoștintă cu puiul Paco, un ciobănesc belgian, primul lui partener de misiuni. Momentul întâlnirii a fost una cu totul specială.

Câinii ciobănești belgieni (malinois) sunt o rasă de câini inteligenți și activi. Sunt agili, puternici și devotați stăpânului lor. În cadrul Centrului Chinologic “Dr. Aurel Greblea” din Sibiu se descoperă calităţile fiecărui câine, iar după ce împlinesc vârsta de 3 luni, în funcție de aceste abilități se repartizează fiecare exemplar, pe specializări, în teritoriu. De obicei, dacă are o viteză mare de reacție și este mereu pregătit să-și apere stâpânul, atunci va fi un câine de patrulare şi intervenţie. Aceasta este și specializarea lui Paco.

În primul an Paco și Raul s-au împrietenit, pentru că este foarte dificil să relaționezi darămite să dresezi un exemplar patruped dacă nu există o conexiune.  Tot în acest timp, Paco s-a familiarizat cu mediul și a învățat comenzi simple precum: “șezi”, “culcat”, “mersul alaturi”. Ciobănescul belgian având o mare nevoie de a se mișca și a de fi activ, necesiă mult timp și multă empatie din partea instructorului pentru a-i obține cooperarea.

După  ce a împlinit un an, Paco a urmat timp de aproximativ patru luni cursul de speciliazare “Patrulare-Intervenție” la Sibiu. În cadrul acestui curs, exercițiile au fost zilnice și intense, iar Paco antrenat de Raul, și-a desăvârșit disciplina și a învățat cum să prindă indivizii care nu se supun somațiilor oamenilor legii, atât la comandă cât și în momentul în care conductorul/stăpânul său este atacat. Câinii de servicu sunt instruiți să prindă doar de mână, nu se permite prinderea unei persoane de trunchi sau de alte zone unde existe organe vitale și ar putea să-i puna în pericol viața. Scopul este imobilizarea individului. Câinele este antrenat să poată trece peste orice obstacole pe care le poate întâlni. Dresajul se face pe bază de recompense și se pune accent pe cooperare. Paco a absolvit cursul cu media 9,66.

După ce împlinesc vârsta de aproximativ 9 ani câinii de serviciu “ies la pensie”, însă nu este neapărat o regulă. Periodic se efectuează evaluări, iar în urma acestora se declară dacă patrupedul mai este apt de munca sau nu. Dacă e inapt pentru misiuni, spre oferă spre adopție. Conducatorul are întâietate în a-l lua acasa, iar dacă acesta nu îi poate oferi condițiile necesare, câinele poate fi donat unui alt iubitor de animale sau poate trăi până la adânci batrâneți în padocul unității, îngrijit și hrănit.

Paco împlinește 2 ani, anul acesta în martie și a participat la misiuni de patrulare și la numeroase activități preventive în mediul școlar, alături de colegii săi patrupezi: Ben, Kira și Sica, câinii de serviciu ai unității, potrivit informațiilor furnizate de Compartimentul Informare, Relații Publice și cu Publicul, Gruparea de Jandarmi Mobilă ”Regele Ferdinand I” Târgu-Mureș.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE