Home / Recomandări zi de zi / IPJ Mureș: Numărul accidentelor rutiere a scăzut simțitor în anul 2023 față de anul precedent

IPJ Mureș: Numărul accidentelor rutiere a scăzut simțitor în anul 2023 față de anul precedent

Distribuie

Joi, 22 februarie, Inspectoratul Județean de Poliție Mureș a susținut o conferință de presă în care s-a discutat despre principalele activități desfășurate de IPJ Mureș de-a lungul anului 2023, punându-se accent pe bilanțulactivității derulate în anul anterior de Poliția Municipiului Târgu Mureș, Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, Compartimentul de Siguranță Școlară, Serviciul Rutier Mureș, Biroul Fondului Forestier și Piscicol din cadrul Serviciului de Ordine Publică și Serviciul de Investigați Criminale.

În cadrul conferinței s-a discutat despre bilanțul IPJ 2023 în domeniile de menținere a ordinii și siguranței publice, siguranța în unitățile de învățământ, combaterea criminalității stradale, contra persoanelor, contra patrimoniului, infracțiuni economico-financiare, infracționalitatea în domeniul silvic, protecția animalelor, regimul armelor și substanțelor periculoase, dar și a iguranței traficului rutier, subiect amplu nuanțat în timpul discuțiilor cu jurnaliștii.

Traficul rutier, o îngrijorare constantă a polițiștilor mureșeni

Bilanțul activității IPJ Mureș pe anul 2023 relevă faptul că în perioada de referinţă s-au produs 159 de accidente grave, soldate cu 27 de persoane decedate și 154 de persoane rănite grav.

Analiza efectuată asupra dinamicii accidentelor rutiere grave înregistrate în 12 luni 2023, relevă faptul că în perioada de referinţă s-au produs 159 de accidente grave, (în scădere cu 6%, față de aceeași perioada a anului 2022), soldate cu 27 de persoane decedate ( în scădere cu 21% față de anul 2022) și 154 de persoane rănite grav (în creștere cu 3% comparativ cu anul 2022, când s-au înregistrat 150 de persoane rănite grav)”, a explicat comisar-șef Constantin Mihalache.

Totodată, în perioada supusă analizei, principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave sunt: abaterile bicicliștilor – care reprezintă 18% din totalul accidentelor rutiere grave și viteza neadaptată la condițiile de drum/ viteza neregulamentară – care reprezintă 15%.

De asemenea, printre principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave se numără neacordarea priorității față de pietoni, care reprezintă 12% din totalul accidentelor rutiere grave, precum și indisciplina pietonală, care reprezintă 11%. În anul 2023, polițiștii rutieri au organizat 512 acțiuni pentru creșterea gradului de siguranță pe drumurile publice, iar ca urmare a neregulilor constatate, au fost aplicate, în total, 34.232 de sancțiuni contravenționale”, a adăugat șeful Inspectoratului Județean de Poliție.

Totodată, poliţiştii au abordat și segmentul preventiv al riscului rutier, organizând campanii de informare și prevenire dedicate siguranţei rutiere, fiind transmise recomandări pentru siguranţa tuturor categoriilor de participanți la trafic.

Lorena PINTILIE

Foto: Diana CĂRBUREAN

Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Bărbat din Târgu Mureș, prins în flagrant pentru primire de mită. Pretindea că poate să obțină permise de conducere „la negru”

Distribuie Un bărbat din municipiul Târgu Mureș a fost prins, joi 11 aprilie, în flagrant, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.