Grevă a poștașilor din județul Mureș: „Nu se poate trăi cu un salariu de 2.100 de lei” Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 353 Vizualizări

Grevă a poștașilor din județul Mureș: „Nu se poate trăi cu un salariu de 2.100 de lei”

Începând de luni, 1 aprilie, angajații Poștei Române au intrat în grevă, chiar dacă reprezentanții Companiei Naționale „Poșta Română” spun că nu există motive întemeiate pentru a porni o grevă la nivel național. „Conducerea Companiei Naționale „Poșta Română” a luat la cunoștință decizia Sindicatului Lucrătorilor Poștali din România de a declanșa conflictul colectiv de muncă sub forma unei greve generale în data de 1 aprilie”, a transmis CNPR la sfârșitul săptămânii trecute. Potrivit news.ro, compania subliniază că escaladarea conflictului de muncă este una artificială, iar Compania Națională „Poșta Română” a luat toate măsurile pentru depășirea acestuia.

Contrazicând total CNPR-ul, sindicalistul mureșean Viorel Neagu susține că directorul general al Companiei Naționale „Poșta Română” încearcă să elimine definitiv contractul colectiv de muncă din cadrul companiei.

Problema numărul unu în Poșta Română este salariul și începând cu luna februarie nu mai avem un contract colectiv de muncă. Directorul general, Valentin Ștefan, nu dorește acest contract, dânsul vrea să conducă după bunul lui plac, să aibă un regulament intern. Am fost la comisia de negociere 45 de zile, în care doar a mimat dialogul social, nu ne-a pus la dispoziție nimic, nici situația economică. Din punct de vedere sindical, oameni au hotărât: grevă până se vor rezolva revendicările noastre. Normal, nu sunt asigurate serviciile, pentru că dacă doar 2-3 oficii dintr-un oraș lucrează, mașinile stau, vor fi afectați pensionarii. Efectiv este paralizat sistemul poștal, degeaba dl. director general spune că suntem 10 la sută”, transmite liderul de sindicat din județul Mureș, Viorel Neagu.

Meda Iacob, directorul Oficiului Județean de Poștă Mureș: „Situații similare au mai fost și în trecut

Conducerea Oficiului Județean de Poștă Mureș susține că mai puțin de jumătate din salariații companiei și-au oprit momentan activitatea din companie, în timp ce angajații care muncesc în continuare pe timpul grevei vor acoperi și munca celorlalți, în speranța că nu vor exista întârzieri ale coletelor și, în special a pensiilor. Directorul Oficiului Județean de Poștă Mureș confirmă spusele sindicaliștilor cu privire la motivele angajaților de a intra în grevă, și anume pachetul salarial mic.

Este un conflic te muncă, astfel că o parte din salariați au decis să-și oprească activitatea în cadrul companiei pentru o perioadă, însă există și salariați care și-au continuat munca. Încercăm să asigurăm minima continuitate a distribuirii coletelor și documentelor, în special a pensiilor. Deocamdată așteptăm să se rezolve. Deja sunt negocieri la nivel național, de Guvern, la nivel de companie, vom vedea pe parcurs care sunt cele mai bune rezolvări. În principiu cerințele angajaților, care stau la baza acestei greve, sunt legate de salarizare. Majoritatea nu sunt mulțumiți de salariul primit. Situații similare au mai fost și în trecut, iar în cele din urmă negocierile au fost agreate de ambele părți și astfel s-a reluat activitatea. Sperăm că și de această dată lucrurile să se rezolve asemănător”, a declarat pentru cotidianul Zi de Zi directorul Oficiului Județean de Poștă Mureș, Meda Iacob.  Cu toate acestea, Viorel Neagu consideră că pensionarii ar putea fi afectați de oprirea activității poștașilor, în ciuda a ceea ce declară conducerea județeană.

Greva poștașilor: „Nu se poate să trăiești cu un salariu de 2.100 de lei

Totodată, salariații care au intrat în grevă susțin că majoritatea angajaților au salariul minim me economie, în condițiile în care muncesc cu documente și bani, un job care ridică riscul de a fi atacați. „Vrem salarii mai mari! Nu se poate să trăiești cu un salariu de 2100 de lei. De ani de zile avem această problemă cu banii, încă de când ne-am angajat, unii dintre noi. Suntem tratați cu indiferență. Avem oameni care lucrează la șase ore și primesc un salariu de 1000 de lei pe lună și au de parcurs și câte trei sate pentru a distribui coletele și pensiile”, se declară nemulțumiți greviștii.

Potrivit sindicatelor, începând cu luna iulie, mai mult de 90% din salariații Poștei Române vor primi salariul minim pe economie, indiferent de funcție, responsabilitate sau vechime. Blocul Național Sindical, prin Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România, informează că peste 7.000 de membri din 32 de județe din țară sunt în grevă în acest moment, potrivit radiomures.ro.

Lorena PINTILIE

Sursa foto: BNS (Blocul Național Sindical)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE