FOTO/VIDEO – Din „culisele” Cafenelei 112 din Târgu Mureș: „Aici se întâmplă magia” Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 649 Vizualizări

FOTO/VIDEO – Din „culisele” Cafenelei 112 din Târgu Mureș: „Aici se întâmplă magia”

În 2018 își deschidea porțile prima Speciality Coffehouse din Târgu Mureș, 112 sau 1+1=2, după cum o cunosc clienții fideli. Pentru prima dată, mureșenii aveau oportunitatea de a bea o ceașcă de cafea de specialitate „adevărată”, preparată cu grijă și respectându-se până la ultimul detaliu ale Third Wave Coffee. În prezent, cafeneaua 112 a ajuns un brand care încurajează interacțiunea umană și naturalețea, ghidându-se pe ideea că „unu și unu fac doi”.

Compania a luat ființă în 2012, pe vremea când Istvan Zsigmond și Dorin Ogleja erau doi corporatiști mureșeni care avea un vis comun, să aducă gustul adevărat de cafea în viețile târgumureșenilor. De la un vis poate prea greu de atins pentru unii, cei doi fondatori au transformat hobby-ul lor într-o afacere prosperă care a ajuns astăzi o adevărată tradiție în cultura orășenilor. Diferența dintre Cafeneaua 112 și oricare altă cafenea din Târgu Mureș este procesul de pregătire al cafelei. Cei doi tineri nu s-au oprit doar la a-și deschide un local, ci au dus dorința lor la un alt nivel, ajungând în mai puțin de șase ani să își construiască propria prăjitorie, locul în care se întâmplă „magia”.

Miercuri, 3 aprilie, Istvan și Dorin au deschis porțile „fabricii de cafea” și i-au primit pe cei dornici în culise, acolo unde se întâmplă cu adevărat acțiunea. Prăjitoria 112, aflată pe strada Câmpului din municipiul Târgu Mureș, a fost, pentru o zi, un „muzeu” al cafelei, un loc unde iubitorii de cafea au avut ocazia să afle mai multe despre ceea ce se întâmplă înainte ca licoarea cu un puternic gust amărui să ajungă în ceștile din cafeneaua aflată în buricul târgului, chiar lângă Palatul de Cultură al orașului.

Fondatorii 112 Coffee Roastery: Dorin Ogleja (stânga) și Istvan Zsigmond (dreapta)

Un hobby transformat într-o afacere prosperă

Pentru a afla cât mai multe despre procesul de pregătire al cafelei brandului care stă pe buzele iubitorilor de cafea din Târgu Mureș, ne-am alăturat vizitatorilor, unde am avut ocazia să discutăm cu cei doi fondatori.

Sunt cofondator la 112 Coffee Roastery, sau unu plus unu egal doi, iar aici ne aflăm la „baza” noastră, să-i spunem așa, unde avem prăjitoria. Totul a început pentru mine, și bănuiesc că pot vorbi și în numele lui Dorin, ca un hobby și am reușit să transformăm această plăcere într-o afacere satisfăcătoare și care ne reprezintă. Am început, per se, în anul 2012, pe vremea în care amândoi eram angajați, încă, la multinaționale. Iar treptat, am renunțat la joburile noastre full-time pentru a ne focusa pe visul nostru comun. Am început umil, cu un credit pentru nevoi personale, iar cu acest mic imbold am reușit să ne dezvoltăm business-ul. Cafeneaua din centrul orașului am deschis-o în 2018, iar la scurt timp, după cum prea bine știți, a lovit pandemia. Lucrurile s-au schimbat și pe partea de birouri, acolo unde eram deja bine înrădăcinați, oamenii ne mai mergând la muncă, clar că și vânzările înspre această nișă au scăzut foarte mult. A fost o perioadă destul de grea, interesantă aș putea spune, dar am reușit să o scoatem la capăt punând accent pe partea de producție, nu neapărat pe vânzare”, ne-a povestit Istvan Zsigmond, cofondator al Specialty Coffeehouse 112 din Târgu Mureș.

Procesul de prăjire, adevărata magie din „spatele” ceștii de cafea

Vrând să aflăm mai multe despre procesul de pregătire al boabelor de cafea, l-am rugat pe Istvan să ne însoțească într-un mini-tur al sălii unde se prăjește, păstrează și ambalează produsul.

Momentan am dezvoltat o zonă de training și testare alături de zona de prăjitorie, unde se întâmplă magia. Practic de aici pornește totul. Aici aducem cafeaua verde transportată direct de la fermele din țările „exotice” cu care avem contracte, ca de exemplu Columbia, Salvador și Guatemala. Mai aducem boabe verzi și din alte zone, dar le-am enumerat pe acestea trei, căci acolo am fost și fizic în ferme pentru a vedea stadiul plantelor înainte de a fi comercializată cafeaua, iar acest lucru dă un mare plus calității, în percepția noastră.

După ce ajunge aici cafeaua urmează să prăjim boabele, lucru de care se ocupă partenerul meu Dorin, celălalt cofondator, și pot să vă spun că este un prăjitor de nota 10, el fiind omul care profilează cafelele.

După procesul de prăjire, boabele de cafea sunt lăsate la „odihnit” pentru o perioadă de aproximativ 3-4 săptămâni, apoi trecem la procesul de ambalare, iar de aici merge mai departe la cafeneaua noastră, la alte cafenele și restaurante cu care colaborăm, la birouri și, mai nou, direct în casele clienților noștri care pot comanda direct din online”, ne-a explicat în detaliu antreprenorul, în timp ce colegul său, Dorin, ne-a făcut o demonstrație.

De ce am ales acest drum? Pentru că am fost curioși!

Întrebat de ce a ales să își producă propria cafea, mureșeanul ne-a răspuns fără să ezite că, în primul rând, curiozitatea i-a împins pe amândoi în această direcție. Fără doar și poate, cei doi colaboratori și prieteni, au ajuns să se perfecționeze în tainele prăjitoriei, iar astăzi, duc pe umeri cunoștințe suficiente cât să mai deschidă încă trei afaceri.

Dacă e să răspundem la întrebarea: de ce ați ales să vă produceți propria cafea și nu ați optat pentru o cafea gata prăjită cumpărată dintr-un retail? Ei bine, răspunsul e destul de simplu la bază. Pentru că am fost curioși! La început nu știam cum trebuie să procedăm și oricât ne-am dorit să experimentăm, nu am putut până ce nu am început să mergem la training-uri pe această temă. În perioada aceea a fost și primul „val” de cafea de specialitate în România, lucru ce ne-a ajutat să accesăm ușor informații din domeniu. Cu timpul am devenit tot mai curioși: Dar de ce așa, și nu așa? Dar cum? Dar ce? Astfel, informându-ne am ajuns în punctul în care să nu mai facem „ca la carte”, ci să experimentăm în stilul nostru propriu pentru a ne putea lăsa amprenta personală. Am ajuns, astfel, ca în 2016, împreună cu campionul național Barista, să deschidem propria noastră școală de barista „Transylvanian Barista Academy”, lucru care ne-a perfecționat și mai tare. Evident că în momentul în care am început să predăm ceea ce am învățat cu câțiva ani în urmă a fost un alt mod, sau proces, de formare, pe lângă experiența pe care o acumulasem până atunci. De asemenea, amândoi am participat de-a lungul timpului la campionate. De exemplu, el a obținut de două ori locul IV la nivel național la campionatul de prăjit cafea, în timp ce eu am obținut locul III pe partea de degustare. Și așa am ajuns de la un vis, la traininguri, la academia de barista, să ne facem prăjitoria noastră în anul 2017, iar în 2018 să materializăm tot ceea ce am acumulat într-o cafenea cochetă în centrul municipiului”, afirmă mureșeanul.

Dar oare, cum a reacționat comunitatea mureșeană când a auzit de cafea de specialitate? Ne-am întrebat. Însă Istvan a avut un răspuns prompt și pentru această chestiune.

Când am deschis cafeneaua am avut unele provocări în ceea ce privește clientela, în sensul în care, mulți necunoscători spuneau: „Da, da, ciudații care vorbesc despre proveniența cafelei și ce note subtile se simte în fiecare soi”, evident că  fiind un lucru nou, oamenii erau reticenți. Dar, cu multă răbdare, comunicare propice și produse și servicii de calitate, mureșenii au început să ne înțeleagă și să cumpere din ce în ce mai des de la noi. Am mai folosit, încă de la început, două aspecte: persistența și răbdarea. Noi am implementat niște standarde internaționale, iar această chestiune a fost apreciată în timp de consumatori”, este convins cofondatorul.

Cafeaua: un ritual intim!

Ce este cafeaua în viziunea barista-ului? „Un ritual” spune el, un moment intim care poate fi savurat împreună cu o presoană dragă. Doar unu cu unu fac doi, nu-i așa?

Cafeaua pentru mine a ajuns să fie un stil de viață, căci tot ceea ce fac se învârte în jurul cafelei, oricât de dubios ar suna. Mă trezesc și adorm cu cafeaua, toată ziua muncesc cu cafeaua, deci de dimineața până la sfârșitul programului mă ocup de cafea. Din punctul meu de vedere, cafeaua este un moment intim, indeferent că îți bei cafeaua singur/ă sau cu cineva. Ideea aceasta stă și în spatele brand-ului nostru, și anume: unu plus unu fac doi. O cafea înseamnă mai mult decât o cafea atunci când o bei alături de cineva, cafeaua înseamnă povești, zâmbete, gânduri, relaxare, poate să însemne ce vrei tu să însemne. Dar, ca să concluzionez, cafeaua este un ritual”, a concluzionat Istvan Zsigmond.

Focusul pentru noi este calitatea! Ce oferim în punga aceea de cafea? Un bob de calitate, prăjit corespunzător, ambalat și transportat conform normelor moderne. Dar mai oferim și o experiență unică, un zâmbet, un strop de bucurie și pace interioară”.

Text și foto: Lorena PINTILIE

Video: Diana CĂRBUREAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE