Cazul „prăjiturilor” familiei Gliga: Socrii lui Cherecheș, condamnați la închisoare cu suspendare Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 888 Vizualizări

Cazul „prăjiturilor” familiei Gliga: Socrii lui Cherecheș, condamnați la închisoare cu suspendare

Socrii fostului primar din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, au fost condamnați, joi 11 aprilie, la trei, respectiv doi ani și șase luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, de către Tribunalul Mureș, fiind menținută măsura controlului judiciar. Reamintim că cei doi, Claudia și Petru Gliga, au fost trimiși în judecată la finalul anului trecut pentru dare de mită și complicitate la dare de mită, după ce au încercat să ofere 50.000 de euro unei judecătoare care se ocupa de cazul ginerelui lor.

Condamnă pe inculpatul G.C., la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită. (…) Interzice inculpatei ca pedeapsă complementară, exercitarea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pe o perioadă de 3 ani (…). Aplică inculpatei pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat. (…) Scade din pedeapsa aplicată inculpatei durata reţinerii, arestului preventiv şi a arestului la domiciliu din data de 08 noiembrie 2023-07 februarie 2024 (…). Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere a pedepsei de 3 ani închisoare. În temeiul art. 92 Cod penal, stabileşte un termen de supraveghere de 4 ani”, se arată în Hotărârea numărul 59/2024 din data de 11 aprilie 2024, emisă de Tribunalul Mureș.

Pe durata termenului de supraveghere, inculpata este obligată să respecte o serie de măsuri de supraveghere și să frecventeze mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probațiune. Totodată, pe tot parcursul termenului de supraveghere, Claudia Gliga va presta o muncă neremunerată în folosul comunității în cadrul Spitalului Municipal „Dr. Eugen Nicoară” din municipiul Reghin sau în cadrul Primăriei din Reghin, pe o perioadă de 120 de zile. „În temeiul art. 399 alin. (1) Cod procedură penală, menţine măsura controlului judiciar dispusă faţă de inculpata G.C.”, precizează instanţa.

Citește și: Reghineanca Gliga Claudia, soacra primarului din Baia Mare, reținută, după ce a fost prinsă în flagrant pentru dare de mită

Condamnat la închisoare cu suspendare pentru complicitate la dare de mită

Soțul Claudiei Gliga, Petru Gliga, a fost condamnat de către Tribunalul Mureș, în același dosar, la o pedeapsă de 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la dare de mită. „În temeiul art. 72 Cod penal, scade din pedeapsa aplicată inculpatului durata reţinerii, a arestului preventiv şi a arestului la domiciliu din data de 08 noiembrie 2023-07 februarie 2024., dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere a pedepsei de 2 ani şi 6 luni închisoare. În temeiul art. 92 Cod penal, stabileşte un termen de supraveghere de 3 ani”, se arată pe portalul instanţei, potrivit Agerpres.

Tribunalul Mureş a interzis inculpatului, ca pedeapsă complementară, exercitarea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pe o perioadă de 2 ani.

Pe durata termenului de supraveghere, inculpatul trebuie să respecte o serie de măsuri, să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate şi să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Spitalului Municipal „Dr. Eugen Nicoară” Reghin sau în cadrul Primăriei Municipiului Reghin, pe o perioadă de 100 zile. „Atrage atenţia inculpatului asupra faptului că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive”, se mai menţionează pe portal.

Citește și: Cazul „prăjiturilor” familiei Gliga: Claudia Gliga rămâne în arest preventiv, soțul, în arest la domiciliu

Mita”, confiscată de autorități

De asemenea, instanța a decis confiscarea sumei de 50.000 de euro de la Claudia Gliga „reprezentând suma de bani remisă de inculpată magistratului F.H.G.R. prin intermediului colaboratorului cu identitate reală F.H.R.”. „În temeiul art. 249 alin. (1), (2) şi (4) Cod procedură penală menţine măsura sechestrului asigurator instituit prin Ordonanţa procurorului nr. 113/P/2023 din data de 10 noiembrie 2023 instituită asupra sumei de 50.000 euro, ridicate la data de 08 noiembrie 2023 şi depusă într-un subcont bancar în euro pe numele inculpatei G.C. (…). Obligă inculpaţii la plata cheltuielilor judiciare avansate de către stat, în cuantum total de 5.400 lei, respectiv obligă pe inculpata G.C. la plata sumei de 4200 lei (4.000 lei din urmărire penală) şi obligă inculpatul G.D.P. la plata sumei de 1200 lei (1000 lei din urmărire penală)”, se mai arată în textul hotărârii luată de instanța mureșeană.

(L.P.)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE