Reghineanca Gliga Claudia, soacra primarului din Baia Mare, reținută, după ce a fost prinsă în flagrant pentru dare de mită Reghin
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 5192 Vizualizări

Reghineanca Gliga Claudia, soacra primarului din Baia Mare, reținută, după ce a fost prinsă în flagrant pentru dare de mită

Claudia Gliga, soacra primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a fost reținută de procurorii DNA, miercuri, 8 noiembrie, după ce a fost prinsă în flagrant când îi oferea 50.000 de euro mamei unei judecătoare de la Curtea de Apel Cluj, pentru „o sentinţă mai blândă în procesul de corupție al edilului”. Procurorii l-au reținut și pe socrul edilului, acuzat că a fost complice. Cei doi vor fi aduși la audieri în decursul zilei de astăzi, 9 noiembrie, la Tribunalul Târgu Mureș.

Claudia Gliga, soacra primarului Cherecheș, originară din municipiul Reghin, județul Mureș, a fost reținută pentru 24 de ore, miercuri 8 noiembrie, pentru dare de mită, iar joi, 9 noiembrie, va fi dusă la Tribunalul Mureș cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile. De asemenea, a fost reținut și socrul primarului, pentru complicitate la dare de mită. Cei doi au fost prinși într-un restaurant din incinta iulius Mall Cluj-Napoca, în timpul unei întâlniri cu mama judecătoarei care se ocupă de cazul primarului din Baia Mare.

Cătălin Cherecheș împreună cu soția lui, Tabita Gliga

Acuzațiile oficiale aduse de DNA socrilor primarului Cătălin Cherecheș

DNA a anunțat oficial, joi, reținerea socrilor primarului din Baia Mare:

Procurorii din cadrul Direcției Național Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 9 noiembrie 2023, a doi inculpați (soț și soție), în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și complicitate la dare de mită.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

  • În data de 25 octombrie 2023, în contextul în care un afin al lor era judecat într-un dosar de corupție, aflat în faza apelului, inculpata ar fi luat legătura cu o persoană (martor în cauză), ruda unuia dintre judecătorii din complet, și s-ar fi oferit să achiziționeze o afacere pe care aceasta din urmă o deținea pe raza județului Mureş cu o sumă cuprinsă între 50.000 – 100.000 euro, indicând totodată şi posibilitatea remiterii unor alte foloase necuvenite.
  • Această „ofertă” inițială ar fi fost valabilă doar în condițiile în care magistratul respectiv ar fi urmat să pronunțe o sentință favorabilă (soluţie mai blândă) în cauza în care afinul inculpatei ar fi fost judecat pentru săvârșirea unor presupuse infracțiuni de corupție.
  • Ulterior, la data de 06 noiembrie 2023, inculpata ar fi promis judecătorului, prin intermediul aceluiași martor, suma de 50.000 euro, reprezentând un avans dintr-o sumă care nu a fost cuantificată până în prezent, restul banilor urmând a fi remiși după data când instanţa de judecată ar fi urmat să pronunţe în cauza respectivă o soluţie de achitare.
  • În contextul menționat mai sus, în data de 08 noiembrie 2023, într-un restaurant de pe raza municipiului Cluj – Napoca, inculpata ar fi remis martorului avansul de 50.000 euro promis, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
  • În demersurile descrise mai sus, inculpata ar fi fost ajutată de soțul său atât moral, cât şi material, acesta din urmă asigurându-i soției sale transportul atât în vederea ,,rezolvării problemei” la Baia Mare, cât şi ulterior, la remiterea sumei de 50.000 euro.

Celor doi inculpați li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. La data de 09 noiembrie 2023, inculpații urmează să fie prezentați Tribunalului Mureș cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Tabita Gliga împreună cu părinții săi (socrii edilului maramureșean)

Cătălin Cherecheș, trimis în judecată pentru luare de mită

Edilul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a fost trimis în judecată de DNA acum 7 ani, într-un dosar în care este acuzat de luare de mită. În primăvara anului trecut, primarul a fost condamnat de Tribunalul Cluj la cinci ani de închisoare pentru luare de mită în formă continuată și i s-a interzis patru ani dreptul de candida și de a fi ales, ori de a ocupa o funcție publică.

Cherecheș a contestat decizia și, recent, a încercat strămutarea procesului, însă acțiunea i-a fost respinsă. Spre finalul acestei luni, pe data de 24 noimbrie, Curtea de Apel Cluj urmează să dea o sentință definitivită în cazul lui.

Primarul din Baia Mare a devenit cunoscut în România după ce a câstigat alegerile locale din 2016, deși se afla în spatele gratiilor după ce ar fi primit 30 de mii de lei de la președintele unui club de fotbal local.

Lorena PINTILIE

Sursa foto: Facebook – Catalin Chereches & Tabita Gliga

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE