Tinerii artiști mureșeni. INTERVIU cu Mădălina Rus, interpretă de muzică populară: „De mică îmi plăcea să îmbrac costumul popular” Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 712 Vizualizări

Tinerii artiști mureșeni. INTERVIU cu Mădălina Rus, interpretă de muzică populară: „De mică îmi plăcea să îmbrac costumul popular”

Mădălina Rus este o tânără interpretă de muzică populară în vârstă de 26 de ani. Rădăcinile sale natale sunt din zona de câmpie a Mureșului, respectiv din localitatea Dâmbu, o frumoasă localitate care se află la interferanța dintre județele Mureș, Cluj și Bistrița Năsăud. Provenind dintr-o familie modestă, se mândrește cu faptul că din ea fac parte oameni talentați, meșteri și rapsozi populari. Mădălina cântă de mai bine de 15 ani și le datorează părinților săi descoperirea iubirii sale pentru folclorul și muzica românească. Interpreta se poate mândri cu dedicarea și dragostea sa pentru folclor, sentimente devoalate prin frumoasa sa colecție de costume populare autentice și vechi, păstrate cu sfințenie, atât din zona de câmpie a Mureșului, zonă pe care o reprezintă prin cântec, cât și din zona Clujului, Bistriței și din zona Moldovei. Pe lângă acestea, deține și o impresionantă „ladă de zestre” cu obiecte tradiționale autentice și vechi, dovedind iubirea și atenția pe care le acordă rădăcinilor sale.

Mădălina Rus


Mădălina Rus: Eu cânt de la o vârstă fragedă, dar mi-am început studiile în domeniul muzical la vârsta de 10 ani, așadar, pot să spun că de 16 ani cânt și încânt publicul mureșean și nu numai.
Reporter: Cum a fost începutul? Cum ți-ai dat seama că aceasta e pasiunea ta?
M.R.: Începutul a fost unul promițător. Cei care mi-au descoperit acest talent au fost părinții mei, deoarece de mică îmi plăcea să urmăresc emisiuni folclorice, să îmbrac costumul popular și să imit oarecum marii artiști pe care îi vedeam la acea vreme. Apoi în școala primară, domnul învățător mi-a descoperit si dânsul talentul și am început să studiem diferite cântece unde el mă acompania cu chitara la diverse serbări școlare. În următorii ani, fiind deja puțin mai mare, am început să studiez muzica și să particip la diverse spectacole și abia atunci pot să spun cu adevărat că mi-am dat seama că aceasta este pasiunea mea și trebuie să o urmez.
Rep.: Unde ai studiat?
M.R.: La vârsta de 10 ani am început să studiez timp de 4 ani canto popular la Societatea Culturală “Miorița” din Târgu Mureș, sub îndrumarea doamnei profesoare Laura Oltean. Patru ani mai târziu, mi-am început studiile la Școala Populară de Arte din Târgu Mureș, sub îndrumarea doamnei profesoare Dorina Oprea, în paralel cu Colegiul Economic “Trasilvania” din Târgu Mureș. Drumul vieții m-a condus mai apoi la Cluj-Napoca, unde mi-am continuat studiile în domeniul economic la Universitatea Babeș Bolyai, Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor. La fel și aici, în paralel cu facultatea mi-am urmat pasiunea și dorința de perfecționare, făcând parte din Clubul Vedetelor „Muguri de folclor” sub îndrumarea domnului Alexandru Filip, iar apoi am făcut parte din Ansamblul Folcloric „Rapsodia Someșană” din Cluj-Napoca. Mai mult decât atât, am făcut parte din Ansamblul Folcloric Studențesc „Mărțișorul” din Cluj-Napoca, iar pe lângă toate acestea am început să-mi aprofundez și mai mult studiile legate de canto popular, sub îndrumarea doamnei conf. univ. dr. Marina Simionescu. Pot să spun că a fost o experiență frumoasă, o experiență din care am învățat foarte multe și m-am dezvoltat atât din punct de vedere personal, cât și profesional, deoarece în tot acest parcurs am întâlnit numeroși oameni deosebiți și talentați, de la care am avut și am în continuare foarte multe de învățat, pentru că studiul în acest domeniu – din punctul meu de vedere cel puțin – trebuie sa fie continuu. Odată cu acestea vreau să spun că le sunt recunoscătoare tuturor profesorilor si oamenilor buni pe care i-am întâlnit în tot parcursul meu.
Rep.: Ai vreun model-interpret de la care te inspiri?
M.R.: Da bineînțeles, admir foarte mulți artiști, atât din muzica populară, din muzica ușoară, cât și din muzica de petrecere; îi urmăresc și îi ascult cu drag și da, pot să spun că de multe ori ma inspiră prin ceea ce fac, însă eu încerc și mă strădui cât de mult pot să fiu autentică prin ceea ce realizez și să îmi pun amprenta personală în fiecare cântec, videoclip și proiect, așa cum am fost învățată. Ca să răspund și la întrebare, Andra este artistul meu preferat, o admir și o îndrăgesc foarte mult.
Rep.: Ce înseamnă pentru tine muzica?
M.R.: Muzica pentru mine este un mod de a-mi exprima sentimentele și gândurile; prin muzică poți să visezi, poți să te lași condus de imaginație și poți să fii tu însuți, de aici și inspirația cu care îmi aleg temele la cântecele mele și cu care îmi gândesc fiecare regie a videoclipurilor, pentru că da, toate videoclipurile pe care le-am lansat până în prezent au fost făcute după regie proprie. Am încercat să redau cumva povestea cântecului pentru care a fost făcut. Bineînțeles că accept și sfaturile profesioniștilor cu care lucrez și colaborez, însă în cea mai mare parte toate au amprenta mea personală. Atunci când mă aflu pe scenă, în primul rând, de fiecare dată simt o emoție, dar este o emoție constructivă și diferită de la un spectacol la altul. Cred că la această emoție contribuie foarte mult și publicul din fața scenei și de aceea o face diferită de fiecare dată, pentru că este încarcată de bunăstarea și aprecierea acestora și atunci mă face să dau tot ce am mai bun și să-i încânt cum pot eu mai bine. Mă simt minunat pe scenă, în special atunci când publicul este în același asentiment cu mine și rezonăm împreună.
Rep.: Ai emoții înainte de a intra pe scenă după 16 ani?
M.R.: Bineînțeles, de fiecare dată am emoții înainte de a urca pe scenă, dar să ai curajul de a-ți învinge emoțiile este primul pas spre cheia succesului, nu? Spun o rugăciune și încerc să-mi adun emoțiile, în așa fel încât să le transmit într-un mod frumos publicului care mă urmărește și mă ascultă prin cântecele pe care le interpretez.
Rep.: La ce spectacole ai participat?
M.R.: De-a lungul anilor am participat la foarte multe spectacole dedicate atât muzicii populare, cât și colindelor și pricesnelor în județele Mureș, Cluj, Bistrița Năsăud, Sibiu și Alba. Câteva spectacole la care am participat cel puțin în ultima perioadă sunt „Târgul Portului Popular și al Rusaliilor” de la Rușii Munți, „Festivalul Văii Mureșului” de la Răstolița, Târgul Peștelui „Peștișorul de Argint” de la Zau de Câmpie, „Festivalul Câmpiei Mureșene” de la Tăureni, „Festivalul Văii Gurghiului” de la Ibănești, „Festivalul Cepei” de la Suseni, „Târgul Băilor” de la Ideciu de Jos, „Sărbătoarea Crescătorilor de Animale” de la Soporu de Câmpie, „Jocul Satului” de la Frata, „Festivalul Multicultural Itinerant Unitate în Diversitate” de la Râciu și Coasta Mare, „Crăciun la Castel” de la Dumbrăveni, „Târgul de Crăciun” de la Cluj-Napoca. Am mai participat la un Turneu de Pricesne intitulat „Blândul Păstor” care s-a desfășurat în mai multe localități și multe alte spectacole de folclor, colinde și pricesne la care am participat cu mult drag. Mai mult decât atât, am participat și în cadrul unui turneu care s-a desfășurat pe litoralul din Bulgaria.
Rep.: Dar concursuri?
M.R.: Am participat la numeroase concursuri, unde am fost premiată pentru prestațiile artistice, iar printre acestea se numără „Festivalul Verii” de la Râșnov, Brașov, unde am obținut trofeul festivalului atât la secțiunea „Muzică populară”, cât și la secțiunea „Videoclip”. Apoi am participat la Festivalul „Zodiacul artelor” care s-a desfășurat la Mamaia, Constanța, unde am obținut trofeul festivalului la secțiunile „Muzică populară”, „Voci de toamnă” și „Videoclip”. Am mai participat la „Festivalul România”, care s-a desfășurat la Băile Herculane, unde am obținut trofeul festivalului la secțiunea „Videoclip”. Desigur că am participat și la alte concursuri în trecut, unde am obținut premiul special al juriului și mențiuni, toate acestea fiind experiențe din care am avut ce învăța.
Rep.: Cine te-a îndemnat spre a parcurge acest drum?
M.R.: Primii care m-au îndrumat și m-au susținut necondiționat pe acest drum au fost părinții mei, iar apoi profesorii cu care am studiat de-a lungul anilor și le sunt foarte recunoscătoare pentru tot ceea ce au făcut pentru mine.
Rep.: Am înțeles că ai participat şi la emisiuni dedicate cântecului popular. Cum au fost aceste experiențe?
M.R.: Am participat la numeroase și diverse emisiuni dedicate cântecului popular, atât la televiziuni locale, cât și la televiziuni naționale, dar și la radio, unde cei care îmi apreciază activitatea artistică mă urmăresc și mă asculta cu drag. Pot să spun că fiecare emisiune în parte are o trăire și o semnificație aparte, de multe ori mă întâlnesc acolo cu colegi dragi și cu artiști și prezentatori pe care îi apreciez și îi îndrăgesc, iar acest lucru mă încântă.
Rep.: Care ai spune că este cel mai mare succes al tău în domeniul muzicii?
M.R.: Fiecare proiect pe care l-am realizat și l-am prezentat publicului reprezintă un succes pentru mine; de aceea lucrez la finalizarea unui album de folclor pe care doresc să îl lansez cât de curând, însă mă mândresc cu faptul că am lansat un album de pricesne intitulat „Lacrimi mari îmi curg pe față”, care unge sufletul ascultătorilor și adesea primesc aprecieri legate de emoția transmisă prin interpretarea pricesnelor.
Rep.: Care ai spune că este cea mai dificilă parte a carierei tale?
M.R.: Cred că în orice carieră există și părți dificile sau mai grele și cred că trebuie să existe și astfel de părți pentru a ne face să progresăm. Un exemplu ar putea fi faptul că este destul de greu, din punctul meu de vedere, să ții pasul cu noile tendințe, astfel încât să îți ții publicul aproape și să îl mulțumești, dar în același timp să rămâi autentic, să rămâi la folclorul autentic și să nu te abați de la drumul tău. Dar cu ajutorul bunului Dumnezeu și cu multă muncă se poate face orice.
Rep.: Ce planuri de viitor ai în ceea ce privește muzica ta?
M.R.: Planurile mele de viitor în ceea ce privește cariera mea artistică sunt mărețe. După cum am spus și anterior, îmi doresc să finalizez și să lansez printr-un spectacol folcloric primul meu album de folclor. Am câteva proiecte în lucru, iar în scurt timp voi lansa noi melodii de muzică populară. Publicul care mă urmărește cunoaște faptul că am abordat și un alt stil muzical, respectiv am lansat o melodie etno din repertoriul propriu, iar după reacțiile primite vreau să-i anunț că pregătesc surprize noi. Iar în ceea ce privesc colindele și pricesnele, la fel, în urma reacțiilor primite, pregătesc noi proiecte frumoase și sper din suflet să fie pe placul celor care ma urmăresc și mă apreciază.


Alexandra BORDAȘ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE