Proiect amplu de 2,9 milioane de euro pentru ferma lui Valentin Mărginean Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2261 Vizualizări

Proiect amplu de 2,9 milioane de euro pentru ferma lui Valentin Mărginean

Fermierul din județul Mureș, Valentin Mărginean, a depus, de curând, un proiect pe Planul Național Strategic (PNS) DR 22 – Investiții în condiționarea, depozitarea și procesarea produselor agricole și polemice. Acesta dorește să își doteze ferma din localitatea Adămuș cu spații de depozitare, o mică fabrică de peleți și una de ulei bio, dar și un parc de panouri fotovoltaice, printr-un proiect de 2,9 milioane de euro, cu finanțare AFIR de 2,7 milioane de euro.

Potrivit energynomics.ro, în cadrul proiectului fermierului mureșean este cuprinsă și stocarea materiei prime. „Nu este suficient doar să producem, uneori avem nevoie de energie și noaptea sau în altă perioadă decât în cea de consum”, a explicat fermierul când a fost întrebat despre includerea sistemului de acumulatori în proiect. Totodată, Valentin Mărginean a declarat că din punctul său de vedere este extrem de importantă existența unei componenete de stocare pentru a reduce consumul din rețeaua națională cu precădere în perioadele în care panourile fotovoltaice nu produc energie.

Panouri fotovoltaice, imperios necesare într-o fermă

Cât despre capacitatea de depozitare din fermă, mureșeanul spune că în cadrul proiectului s-au mai adăugat 9.000 de tone, pe lângă cele 10.000 de tone de cereale deja existente. Totodată, tot prin intermediul proiectului, a fost construit un uscător, cu un consum de 350 KWh cu care „sperăm ca prin proiect să ne acoperim consumul de energie pentru uscarea și condiționarea cerealelor”, afirmă fermierul.

De asemenea, potrivit acestuia, activitatea de consultanță pentru panourile fotovoltaice este deja structurată și spune că nu consideră că ar exista vreo problemă în a găsi specialiști în instalații fotovoltaice, având în vedere că în România mai existe astfel de instalații în cadrul mai multor ferme mari. Valentin Mărginean  se declară total convins de faptul că aceste instalații sunt imperios necesare în firma sa. A decis să investească în panouri fotovoltaice din fondurii proprii în cazul în care finanțarea prin AFIR nu va fi aprobată din cauza punctajului. Cu toate acestea, mureșeanul are câteva temeri legate de partea legislativă și fiscală a proiectului. „Sperăm ca și legislația să încurajeze accesul la energia verde, avem soarele și trebuie să profităm de el. Legislația ar trebui să fie mai permisivă, se pare că se pun anumite impozite. Nu mi se pare corect. Discutând despre amprenta de carbon, aceasta ar fi o soluție de a produce energie verde, astfel încât activitatea ar trebui susținută, nicidecum impozitată, în cazul micilor gospodării, ferme, pentru autoconsum”, a mai explicat Valentin Mărginean.

(L.P.)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE