Ziua Internațională a Dansului, sărbătorită cum se cuvine la Târgu Mureș Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1758 Vizualizări

Ziua Internațională a Dansului, sărbătorită cum se cuvine la Târgu Mureș

Cu ocazia sărbătoririi „Zilei Internaționale a Dansului” Ansamblul Artistic Profesionist „Mureșul” organizează luni, 29 aprilie, un flashmob de mare amploare în Piața Teatrului din municipiul Târgu Mureș. Evenimentul este organizat în colaborare cu  Fundația Casa Tradițiilor Ardelenești.

La eveniment vor participa peste 1.000 de dansatori de diferite vârste, care vor interpreta mai multe stiluri de dans, de la popular tradițional românesc maghiar și roma, până la dansuri de societate și street-dance. Directorul artistic al Ansamblului Artisitc Prfesionist „Mureșul”, Barabási Attila Csaba, a declarat pentru cotidianul Zi de zi că anul acesta, asemeni anilor trecuți, sunt așteptați dansatori din toate categoriile de dans care să se bucure alături de târgumureșeni de o zi importantă care serbează mișcarea, eleganța, tradiția și frumosul.

Ansamblul Mureșul s-a lansat, pe partea aceasta de evenimente specifice Zilei Internaționale a Dansului, de mai bine de 10 ani. Am început în anul 2014 să organizăm flashmoburi doar cu dansatorii Ansamblului Mureșul, atât cu cei de la secția română cât și cu cei de la secția maghiară. La început erau evenimente restrânse sub forma de flashmoburi în stațiile de autobuz, la Platoul Cornești și în piețele din municipiu. Apoi a lovit pandemia și ne-a restricționat extrem de tare activitatea, putând să iasă doar ansamblurile de dansatori profesioniști, cei amatori nu aveau voie să iasă. După ce a trecut pandemia ne-am gândit să facem un flashmob mai mare decât ceea ce am făcut până acum. În 2021 ne-am decis să invităm un număr mai mare de dansatori și ne-am propus să fim cel puțin 500 de jucăuși, dar după ce am început organizarea am realizat că vom fi mult mai mulți, atașându-se între timp mai mult decât ne-am propus”, ne-a explicat Barabási Attila Csaba.

Decizia de a alătura mai multe stiluri de dans flashmobului, nu doar dans popular, i-a venit managerului după pandemie, când, odată cu organizarea unui flashmob de proporții în centrul municipiului Târgu Mureș, și-a dorit să alăture echipei lui de dansatori populari și echipe care dansează și alte stiluri.

Mi-am dat seama, în timpul organizării flashmobului de după pandemie, că și celelalte ramuri ale dansului au fost afectate de pandemie. Atunci am spus că merită să facem loc și echipelor de dans care practică alte stiluri, precum baletul, dans sportiv, dans de societate, acrobatic, modern și așa mai departe. Le-am lansat invitația și au venit. Așa ne-am adunat peste 1.000 de persoane”, își amintește cu drag managerul Ansamblului „Mureșul”.

„Fără dans, viața noastră ar fi mult mai săracă și plictisitoare”

Coregraful ne-a mai explicat că flsshmobul de anul acesta va fi mai mare ca cele din anii trecuți, alăturându-se peste 1.000 de dansatori veniți din diferite localități ale județului Mureș, de la peste 15 echipe și ansambluri de dans.

Anul trecut am organizat un eveniment la fel de mare precum cel de atunci, tot cu un număr de peste 1.000 de dansatori. Anul acesta am zis să fim și mai mulți, căci am văzut că se poate. Astfel, am invitat ansambluri populare românești din diferite locații din județ (Mureș), am invitat ansambluri populare maghiare și s-au alăturat peste 400 de dansatori care nu practică dansuri tradiționale. Așadar, ne-am adunat cu mult peste 1.000 de dansatori profesioniști. Am primit aprobarea din partea Primăriei municipiului Târgu Mureș, ei fiind partenerii noștri de ani de zile, astfel, pe data de 29 aprilie, începând cu ora 15:00, iubitorii de dans și mișcare sunt așteptați să ni se alăture și sa se bucure alături de noi. Vremea va ține cu noi ca în fiecare an, căci Dumnezeu ne iubește și apreciază arta dansului. La final, ne vom prinde cu toții într-o horă a prieteniei”, a mai transmis Barabási Attila Csaba.

Evenimentul va fi deschis tutror persoanelor care vor să participe, atât ca și balerini/dansatori profesioniști, cât și drept iubitor de arta dansului, sau ca și simplu privitor.

Scopul nostru este să promovăm nu doar dansul și ansamblurile din Mureș, ci și mișcarea și bucuria de a fi alături unii de ceilalți. Vrem ca lumea să afle că și în județul Mureș există dansatori de nota 10 din diferite domenii ale acestei arte. Invităm și amatorii de dans să se alăture, căci dansul este al tuturor, indiferent de stil, etnie, vârstă sau sex. Fără dans, viața noastră ar fi mult mai săracă și plictisitoare”, ne-a îndemnat directorul artistic al Ansamblului „Mureșul” la finalul discuției.

Lorena PINTILIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE