VIDEO: ”Zi tot, cu Alex Toth!”. ISU Mureș, proiect de anvergură europeană la Gornești Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1019 Vizualizări

VIDEO: ”Zi tot, cu Alex Toth!”. ISU Mureș, proiect de anvergură europeană la Gornești

Inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) ”Horea” al județului Mureș, general de brigadă Călin-Ioan Handrea, a prezentat miercuri, 24 aprilie, în cadrul emisiunii ”Zi tot, cu Alex Toth!”, noutăți despre proiectul ”Centru Național de Pregătire în Situații de Urgență”, propus a fi realizat pe locația unei foste unități militare din comuna mureșeană Gornești.


Investiție de peste 100 de milioane de lei
Prezent în studioul Zi de Zi Live amenajat în proximitatea redacției Zi de Zi din Târgu Mureș, generalul de brigadă Călin-Ioan Handrea a precizat că valoarea estimată a proiectului depășește suma de 100 de milioane de lei.
”Noi am întocmit studiul de fezabilitate, în schimb suma de bani necesară era de peste 100 de milioane de lei și la vremea respectivă, acum doi-trei ani, nu era acoperit decât jumătate și n-am fi putut să demarăm acest proiect. Am aplicat pe alte fonduri, am fost inclusiv într-un schimb de experiență în Germania și am văzut niște centre, vrem să facem o combinație a centrelor de pregătire pe care le-am văzut în Germania cu altele din alte state, și să reușim să acoperim o plajă cât mai largă de situații de urgență. Sigur, dorința e să nu mai fie necesar să ne deplasăm în teren, acolo va fi inclusiv cale ferată cu o garnitură de tren, o machetă de elicopter, o machetă de avion, va fi absolut tot ceea ce am putea întâlni într-o situație de urgență, ca și machete, ca și clădiri în care noi să ne putem desfășura activitatea astfel încât să nu îi mai ”deranjăm” și pe alții”, a menționat inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Horea” al județului Mureș.
”Va fi dezvoltat în continuare acest sistem de realitate virtuală pentru că și-a dovedit beneficiile. Beneficii în primul rând din punct de vedere financiar, întrucât cheltuielile sunt mult mai reduse stând într-o sală și folosind realitatea virtuală decât deplasându-ne în teren cu foarte multe resurse și blocând uneori și circulația pe lângă faptul că e suficient de aglomerat orașul”, a completat general de brigadă Călin-Ioan Handrea.
Termen de finalizare, anul 2027
Pasul următor pentru obținerea finanțării este elaborarea unui ghid de proiect.
”În principiu 2027 ar fi termenul de finalizare, spre final, pentru că pe Program de Dezvoltare Durabilă, acolo am aplicat de data aceasta, acesta ar fi termenul. Noi ne vom încadra, clar, dacă ni se va aproba. Din perspectiva noastră am făcut tot ceea ce a însemnat până în momentul de față. Urmează ghidul de proiect care va fi scris și se pare că va fi publicat în mai (2024 – n.a.) și în funcție de ceea ce apare acolo trebuie să updatăm studiul de fezabilitate inițial sau să trecem deja la faza de proiect tehnic. Probabil vom face separat proiectarea față de execuție, pentru că pe parcurs pot să apară diverse nevoi pe care nu le-am identificat încă. Oricum, de la proiectul inițial și de la gândirea pe care am avut-o inițial foarte mult am mai modificat”, a arătat general de brigadă Călin-Ioan Handrea.
În cadrul aceleiași emisiuni realizată de către Alex Toth, redactorul șef al cotidianului Zi de Zi, inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Horea” al județului Mureș a mai spus că viitorul Centru din Gornești ”va fi singurul de acest nivel” (superior – n.a.) din sud-estul Europei.
”Ne dorim ca în acel Centru să adunăm tot ce înseamnă pregătire în domeniul situațiilor de urgență reprezentative la nivel național și probabil în viitor chiar regional”, a conchis invitatul emisiunii.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE