VIDEO: ”Zi tot, cu Alex Toth!”. Mihaela Natea, voce a României la Comisia Europeană Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 394 Vizualizări

VIDEO: ”Zi tot, cu Alex Toth!”. Mihaela Natea, voce a României la Comisia Europeană

Directorul Centrului de Excelență ”Jean Monnet” în Securitate Europeană și Combaterea Dezinformării din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) ”George Emil Palade” din Târgu Mureș, conf. univ. dr. Mihaela Natea, a participat vineri, 26 aprilie, la emisiunea ”Zi tot, cu Alex Toth!”, realizată de către Alex Toth, redactorul șef al cotidianului Zi de Zi.


Prezentă în studioul Zi de Zi Live amenajat în proximitatea redacției cotidianului Zi de Zi, conf. univ. dr. Mihaela Natea a oferit detalii despre selectarea sa într-un grup de lucru al Comisiei Europene pentru a participa la formularea politicii europene în domeniul diplomației și științei.
600 de aplicanți, 25 selectați
Procesul de selecție a grupului de lucru a demarat în toamna anului trecut, iar în luna decembrie 2023 Comisia Europeană a ales 25 de experți europeni dintr-un număr de aproximativ 600 de aplicanți. Selectarea reprezentantei principalei universități mureșene în grupul restrâns de 25 de experți europeni este cu atât mai meritorie cu cât aceasta este singura reprezentantă a României care își desfășoară activitatea în grupul respectiv de strategi de la nivelul Comisiei Europene.
”Sunt cinci (experți selectați – n.a.) din Germania, trei din Franța, patru din Suedia. Sunt state din care s-au făcut probabil mai multe aplicații, poate au făcut și un lobby mult mai serios în acest sens pentru a intra în aceste comisii, pentru că miza este și una de a-ți reprezenta interesele tale la nivelul politicilor europene. Din România sunt singura și din Europa de Est cred că sunt două persoane. Este o selecție care nu a ținut cont de criterii geografice, ci exclusiv de CV. A trebuit o dată prezentat CV-ul larg și după aceea o descriere de 500 de cuvinte, pentru că aceasta este practica Comisiei, într-un număr foarte mic de cuvinte să exprimi de ce tu ești competent pe acest domeniu. În acest sens, eu am avut un avantaj, recunosc, pentru că deja lucram pe parte de expertiză, tot ca expert sau raportor, cu o altă zonă a Comisiei Europene, pe revizuirea politicilor de cercetare, și am participat de exemplu în calitate de raportor la întrunirile cu Ministerul Cercetării și Educației din Republica Moldova și Georgia, în anii precedenți. Deci nu a venit această alegere chiar din senin, există o zonă care pe lângă partea mea de competență profesională și în ceea ce am scris în ultima care, un capitol pe science diplomacy și cum afectează statele Europei de Est, dar și din activitatea practică pe care deja o desfășuram de mai mulți ani la nivelul acestor comisii de experți pe care Uniunea Europeană le întocmea”, a precizat conf. univ. dr. Mihaela Natea.
Cercetarea, ”liant al relațiilor internaționale”
Grupul de lucru din care face parte directorul Centrului de Excelență ”Jean Monnet” în Securitate Europeană și Combaterea Dezinformării din cadrul UMFST ”George Emil Palade” din Târgu Mureș se numește ”Utilizarea diplomației și științei în mod strategic pentru a aborda provocările geopolitice într-o lume fragmentată și multipolară”.
”Grupul de lucru are în vedere modul în care putem utiliza diplomația, știința și diplomația împreună, mai ales în această lume care este multipolară, este foarte fragmentată, avem războaie. Întrebarea este cum putem coopera în continuare și să nu oprim cercetările pe care noi le-am făcut până acum, care privesc întregul glob și care nu au legătură numai cu anumite zone, și cum putem utiliza partea de cercetare ca un liant al relațiilor internaționale, indiferent de ceea ce se întâmplă la nivel internațional. Eu contribui în subgrupul de lucru 3 care are legătură cu utilizarea acestor lucruri și formularea acestor politici în așa fel încât să ajungem și la combaterea dezinformării”, a menționat conf. univ. dr. Mihaela Natea.
(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE