Interviu cu Magda Bercea, directoarea filialei Mureș a Crucii Roșii. „Tot crește numărul de cazuri sociale” Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 496 Vizualizări

Interviu cu Magda Bercea, directoarea filialei Mureș a Crucii Roșii. „Tot crește numărul de cazuri sociale”

În data de 8 mai se sărbătorește Ziua Mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii, fiind un eveniment care omagiază eforturile asidue depuse de aceste organizații în slujba și beneficiul cetățenilor neajutorați. Crucea Roșie este o organizație umanitară internațională a cărei obiectiv este asigurarea asistenței umanitare în caz de dezastre, dar și sprijinirea constantă a persoanelor vulnerabile. În România, Societatea Națională de Cruce Roșie însumează un total de 47 de filiale, dispuse în toate județele țării, acestea fiind unități auxiliare autorității publice.

Filiala Crucea Roșie Mureș are sediul în incinta Casei de Cultură „Mihai Eminescu”, funcționând în intervalul orar 8.00 – 16.00, de luni până vineri. Motto-ul organizației este „Ajutați-ne să ajutăm!” și este un apel umanitar adresat indivizilor mărinimoși, dispuși să contribuie prin donații pentru a-i sprijini pe membrii neajutorați ai comunității lor.

 Contactată de cotidianul Zi de zi, Magda Bercea, directoarea filialei din Târgu Mureș a Crucii Roșii, a fost de acord să ne ofere un interviu despre situația actuală a organizației, obiectivele umanitare pe care și le propune și despre perspectivele cazurilor sociale de la nivelul județului Mureș.  

Reporter: Cum v-ați propus să marcați ziua de 8 mai anul acesta?

Magda Bercea: 8 mai este o zi importantă pentru că este ziua Mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii și, bineînțeles, ne bucurăm de astfel de zile, pe lângă aceea de 4 iulie 1876, data la care s-a înființat Crucea Roșie Română. Acum, sărbătorim prin muncă, suntem, pe lângă cele ce le avem noi uzuale, și în campanie de vaccinare, încercăm să sprijim cât se poate și să încurajăm copiii din comunitățile defavorizate să vină să se vaccineze.

Semnificația Crucii și a Semilunii Roșii

Rep.: Care este semnificația crucii și a semilunii roșii?

M.B.: Cel care a avut prima dată această idee, un elveția, a văzut după război că foarte mulți răniți mureau cu zile pentru că nu avea cine să îi ajute. Spitalele erau pline și atunci s-a gândit ce frumos ar fi ca pe timp de pace populația civilă să se pregătească, să știe să acorde un prim ajutor, să îngrijească cât de cât niște răniți. Treptat, de la această idee a început să se dezvolte o mișcare. Simbolul este de fapt reversul steagului elvețian, care este cruce albă pe fond roșu. Simbolul nostru este, din păcate, foarte mult copiat. Vreau să anunț că, odată cu războiul și cu faptul că s-au intensificat aceste folosiri abuzive ale emblemei de cruce roșie, legislația s-a înăsprit foarte mult. Cei care mă aud și folosesc crucea roșie ar trebui să înceteze să o mai folosească pentru că riscă pedepse chiar foarte aspre. Nu numai crucea roșie în sine, ci și asemănări ale ei. Semiluna roșie a apărut pentru că există culte care nu au ca simbol religios crucea, de aceea trebuuia să fie și semiluna roșie, ca să accepte și cei care au altă religie, dar este aceeași mișcare, ne ajutăm cu toții.

Situație financiară rudimentară

Rep.: Care este situația financiară a organizației și cum vă finanțați?

M.B.: Crucea Roșie este pe autofinanțare. Unii își închipuie că suntem plini de bani, nu este așa și tocmai că încercăm să alocăm  cât mai puțin pe administrativ pentru ca toate fondurile să meargă spre misiunea pe care o avem de îndeplinit. În mall există și urne la casele din hypermarket unde se poate dona. Se poate completa  și acel formular 230 prin care se poate redirecționa 3,5 % din impozitul pe venit, cei care doresc pot să facă asta către Crucea Roșie Mureș. Facem cursuri de prim- ajutor. Un curs este 200 de lei per persoană, o sumă modică, mai ales că eliberăm certificate care sunt recunoscute și înafara țării. Suntem în perioadă de înscrieire pentru cursul de infirmieri. Fiecare bănuț pe care noi îl încasăm se regăsește în susținerea activității noastre. Pentru  înscrieri la cursuri, doritorii ne pot contacta la adresa de e-mail: mures@crucearoșie.ro sau la numărul de telefon 0734449930.  

Rep.: Cum decurge parteneriatul cu autoritățile locale? Nu aveți sprijin financiar din partea lor?

Financiar, nu.  Întradevăr, relația e bună cu autoritățile și cred că este firesc să fie asa pentru că Crucea Roșie este auxiliară acestora și prin tot ceea ce face, sprijină autoritățile. Colaborarea este bună, dar financiar, din păcate, nu prea există sprijin. Fără voluntari nu se poate, noi lucrăm preponderent cu voluntari, iar angajările sunt foarte puține, sub minim. Avem aproximativ 80-90 de voluntari. Recrutăm în măsura în care avem nevoie de voluntari. În general, avem mare nevoie de cadre medicale sau de studenți la medicină.

Tot mai multe cazuri sociale

Rep.: Care este situația cazurilor sociale în Mureș?

M.B.: În Mureș în continuare mai avem refugiați ucraineni pe care îi sprijinim în măsura în care reușim și, din păcate, tot crește numărul de cazuri sociale. Soluția este foarte riguroasă și foarte dură pentru că resursele sunt foarte puține și atunci suntem foarte atenți unde le distribuim și ce facem. Am avea mare nevoie de alimente, pentru că cu celelalte ne mai descurcăm, dar alimentele sunt necesare zi de zi. La un hypermarket din Shopping City, dupa case, avem un box palet unde se pot lăsa alimente. Bineînțeles, se pot face și donații la Crucea Roșie, în măsura în care se poate

A consemnat, Mădălina ROHAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE