Home / Agricultura / Ciupercile „Golo” din Sâncraiu de Mureș – savoare și sănătate
????????????????????????????????????

Ciupercile „Golo” din Sâncraiu de Mureș – savoare și sănătate

Distribuie

Ciupercile „Golo„ sunt consumate de un număr foarte mare de mureșeni. Lanțurile de magazine Kaufland, Penny, Auchan, Selgros, Darina și Palas, dar și multe restaurante și pizzerii au în ofertă ciuperci „Golo”, produse în Sâncraiu de Mureș.

Povestea ciupercilor Golo începe în anul 2007, când tânărul antreprenor Adrian Golovatei, împreună cu tatăl său, au ales să investească într-un domeniu în care mulți consideră că e ușor. Realitatea e însă alta. După un început dificil, pentru  continuitate și diversitate în furnizarea ciupercilor, cât și pentru îndeplinirea celor mai înalte cerințe impuse producătorilor de ciuperci, societatea a realizat un proiect de dezvoltare cu fonduri europene, investiție ce a dus la mărirea capacității de producție pentru ciupercile Pleurotus și demararea producției de ciuperci Champignon, începând cu anul 2012. Lucrurile nu s-au oprit aici, un pas important fiind certificarea GlobalGAP.

„Am reușit în cursul anului trecut să ne certificăm GlobalGAP. E o certificare ce îți oferă posibilitatea să vinzi oriunde în Europa. Ca o paranteză, noi și înainte să avem această certificare făceam aceleași proceduri, doar că nu le notam pe toate, astfel încât nu puteam să demonstrăm scriptic că îndeplinim standardul”, ne-a declarat Adrian Golovatei, administratorul SC Golo SRL.

Unde se pot găsi ciupercile „Golo”

Ciupercile “Golo” pot fi găsite în principalele supermarkteuri din oraș, Darina și Palas, dar și în hipermarketurile mari cu acoperire națională, respectiv Kaufland, Penny, Selgros și Auchan.

„La început, principalii noștri clienți au fost Kaufland și Penny. Au urmat apoi alte supermarketuri, printre care Auchan, Selgros, precum și lanțurile de magazine „Darina” și „Palas”. La Auchan și Selgros livrăm doar pentru magazinele din Mureș, iar la Kaufland și Penny, livrăm la depozitele lor centrale, după care ei le distribuie la magazinele lor din țară, în special în partea de centru și de nord a țării. La „Darina” găsim ciupercile sub formă vrac, în ce privește Champignon, iar la „Palas” le găsim în principal în caserole de 250 și 500 de grame. La cele două hipermarketuri Auchan și cele două magazine Selgros găsim ciupercile champignon sub forma: vrac, la caserole de 1 kilogram, 500 și 250 de grame”, iar cele pleurotus la caserole de 500g, a precizat Adrian Golovatei.

De ce să optați pentru ciupercile„Golo”?

Ciupercile sunt consumate pe tot parcursul anului, dar în special în perioada de post. Unul dintre elementele care crește consumul de ciuperci este cel religios. La intrarea în post crește mult consumul de ciuperci, deoarece acestea suplinesc cu succes necesarul de proteine. Cu cât sunt mai proaspete, calitățile lor nutritive sunt mai mari, deci e important ca ciupercile să ajungă repede pe rafturile magazinelor. Fiind produse în Sâncraiu de Mureș, ciupercile ”Golo” îndeplinesc acest criteriu, al timpului scurt care trece de la recoltare la cumpărare. În plus, cu cât ai mai multe informații despre producător, ai mai multe garanții de calitate.

Alt aspect deloc de neglijat îl reprezintă certitudinea că produsul este unul curat, sănătos și gustos, fiind produs în condiții de igienă și siguranță alimentară. La ciupercăria ”Golo”, aceste condiții sunt îndeplinite. Gradul de siguranță pe care poate să-l ofere un producător local este de regulă mai mare decât cel al unui producător despre care nu știi nimic.

Diversitate la preparare

Ciupercile “Golo” pot fi preparate sub diverse forme, gustul fiind același, în funcție de iscusința bucătarului, care are o gamă largă de rețete la dispoziție, printre care drob de pui cu ciuperci, drob cu ciuperci (vegetarian), ciuperci umplute, tocăniță de ciuperci pleurotus, supă-cremă de ciuperci, ciuperci pane, ciuperci umplute cu piept de pui, ciuperci pleurotus cu legume și salată de ciuperci.

Dacă v-am stârnit apetitul, nu ocoliți ciupercile “Golo”, gustul lor fiind mai presus de orice laudă sau cuvânt de apreciere.

Calitățile terapeutice ale ciupercilor

De ce ciuperci și nu altceva? În primul rând pentru că sunt sănătoase, gustoase, având efectele terapeutice asupra organismului.

Ciupercile Champignon reprezintă un exemplu în acest sens, prin faptul că au de 12 ori mai multă cantitate de L-Ergothioneine (un puternic antioxidant), decât germenii de grâu și de patru ori mai mult decât ficatul de pui. În consecință, au capacitatea de a întări sistemul imunitar. L-Ergothioneine are efect asupra substanțelor instabile, care atacă permanent și vătămează membranele celulelor, cunoscute ca radicali liberi. Conținutul de riboflavină, niacină, acid pantotenic, seleniu, cupru și potasiu, dar și tiamina, zinc și mangan și substanțe fitochimice bioactive, fac din ciupercile Champignon o sursă importantă pentru sănătatea umană. Nu în ultimul rând, sunt recunoscute pentru conținutul lor scăzut în calorii și grăsimi, proteina vegetală obținută din ciuperci ocupă în momentul de față locul doi, pe plan mondial, după cea din soia.

În ce privește ciupercile Pleurotus, valoarea nutritivă a acestora  este dată de conținutul ridicat în proteine (2,7-4,0% s.u.), de hidrații de carbon (3,5–5,0% s.u.) și de săruri minerale (0,1-1,0%). Conținutul în proteină la ciupercile proaspete este de 3-5%, iar în structura proteinelor complexe sunt prezenți 18 aminoacizi din care 8 esențiali.

Nu în ultimul rând, este și factorul religios, fiind într-o perioadă de post, ciupercile pot fi  soluția pentru o alimentație sănătoasă și de ce nu, plină de savoare.

Alin ZAHARIE

 

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

„Turismul în județul Mureș își revine”. Vezi care sunt principalele evenimente culturale din 2024

Distribuie Anul 2024 pare un an extrem de promițător pentru toți turiștii care își doresc …

1 comentariu

  1. RADU AURORA MĂRIA

    Buna seara ași avea o întrebare se mai fac angajări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.