Home / Invatamant / S-a votat! Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie  

S-a votat! Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie  

Distribuie

Moment istoric pentru Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) și Universitatea “Petru Maior” (UMF), ambele din Tîrgu Mureș! Senatele celor două instituții de învățământ superior au aprobat miercuri după-amiaza, aproape în unanimitate, fuziunea prin absorbție a UPM de către UMF. Prin această fuziune, universitatea nou creată s-ar apropia de categoria de universități de gradul I, cu cei peste 10.000 de studenți pe care îi va avea și cu peste 700 de cadre didactice.

 

30-1 la UPM

 

Senatul Universității “Petru Maior” a votat primul proiectul de fuziune prin absorbție al instituției de învățământ superior de către Universitatea de Medicină și Farmacie. 30 dintre cei 31 de membri prezenți ai Senatului UPM au votat pentru, un singur vot fiind împotrivă.

“O universitate puternică în Tîrgu Mureș și în județul Mureș înseamnă o plusvaloare care nu poate fi negată. Ambele universități își unesc forțele în crearea unei universități de nivel național, de nivel european, și credem că acest proiect va aduce o plusvaloare de netăgăduit. Avem ambiții mari, sunt multe domenii care se au în vedere, în îmbunătățirea activității, pornind de la activitatea didactică, prin crearea de noi programe de studii, activitatea de cercetare științifică prin crearea unor colective mixte de cercetare, pentru că cercetarea în ziua de astăzi este interdisciplinară. Dacă vorbim de medicină, medicina a devenit foarte tehnologică, momentul în care medicul era văzut ca o persoană cu stetoscop a fost depășit, în prezent, medicul este asistat de tehnologie în luarea deciziilor medicale. Prin urmare avem planuri mari în crearea unor colective de cercetare, unor colective care să îmbine tehnologia cu cercetarea fundamentală medicală și acest lucru va fi, categoric, în beneficiul studenților și al cadrelor didactice. Sigur că există și elemente administrative, culturale, sociale implicate, din punct de vedere pozitiv, în această fuziune. Ca o a concluzie, acest proiect este făcut să aducă plusvaloare celor două universități, comunității locale din Tîrgu Mureș, județului și, de ce nu?, țării”, ne-a răspuns rectorul UPM, prof. univ. dr. Călin Enăchescu, la întrebarea ce înseamnă pentru cele două universități, mediul academic târgumureșean, comunitatea târgumureșeană și cea mureșeană aprobarea acestei propuneri de unificare.

Rectorul UPM a mai subliniat că fuziunea urmărește întărirea celor două universități și nu are alte scopuri.

“Această fuziune este făcută pentru oameni, pentru universități, nu este făcută împotriva nimănui. Așa că, chiar dacă au fost voci împotriva acestei fuziuni, poate că nu au înțeles toate elementele pozitive și poate că ar trebui să înțeleagă că fuziunea este o sinergie care va aduce un plus de valoare, indiferent de etnie, indiferent de culoare politică, toată lumea are de câștigat, iar cine nu înțelege acest lucru, nu spun că greșește, dar poate că ar trebui să își regândească atitudinea”, a punctat prof. dr. Călin Enăchescu.

Pozitiv, cu toate că o anumită tristețe nu poate fi negată, vede fuziunea și actualul președinte al Senatului UPM, prof. dr. univ. Cornel Sigmirean.

Prin unificare, noi sperăm să avem un confort mai mare financiar, iar Universitatea de Medicină și Farmacie să se bazeze pe aportul nostru managerial, mă refer la management ca disciplină de studiu, să se bazeze pe componenta noastră tehnică, științifică, avem totuși o Facultate de Inginerie, avem o specializare de informatică. S-ar putea să fie o nouă șansă dată învățământului superior mureșean”, a subliniat președintele Senatului UPM pentru Zi de Zi.

 

 

36 – da, 3 abțineri la UMF

 

Senatul Universității de Medicină și Farmacie a aprobat, de asemenea, miercuri, la câteva ore distanță, propunerea de fuziune prin absorbție.

“A fost un vot covârșitor în această direcție, 36 voturi pentru și 3 abțineri, dar la vot nu au participat colegii de la linia maghiară, dintr-un motiv care mie îmi este mai greu de înțeles, întrucât a fost, în mod explicit, prevăzută în hotărârea de Senat păstrarea caracterului multicultural al universității în formula nou apărută”, a punctat, pentru Zi de Zi, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMF derularea procedurii de vot.

Și pentru UMF, fuziunea prin absorbție înseamnă plusvaloare și încă o oportunitate de dezvoltare academică în viitor.

“Cred că este un moment istoric pentru mediul academic târgumureșean pentru că devenim o universitate unică, mare, cu peste 10.000 de studenți, luând în calcul și rezidenții, cu șase facultăți, cu programe care sunt complementare sau individuale, mă refer la cele de Medicină, Medicină Dentară și Farmacie, care se păstrează, cu programe care sunt preluate de la Universitatea “Petru Maior”, cu programe care au potențial de a se lipi de zona medicală, mă refer aici la Inginerie Medicală, Informatică Medicală, la Biochimie, la tot ceea ce înseamnă o medicină modernă care este foarte legată de tehnologie. Spun că este istoric pentru că mediul academic mureșean avea nevoie să se unească sub o singură umbrelă pentru a fi mai puternici, pentru a putea crea un pol de dezvoltare de care este nevoie în Tîrgu Mureș. Dacă alții nu pot să îl facă, cred că noi, universitățile, trebuie să facem acest lucru”, ne-a răspuns rectorul UMF la întrebarea privind însemnătatea aprobării propunerii de fuziune.

 

Pentru viitor

 

Procesul de fuziune ține cont de viitor, aspect punctat atât de rectorul UMF cât și de rectorul UPM și de președintele Senatului UPM, care au recunoscut că e nevoie de crearea acestei universități în contextul exodului tinerilor spre alte centre universitare românești și străine, tineri care, după finalizarea studiilor, nu se mai întorc în Tîrgu Mureș sau în județ.

“Fără îndoială, noi vom crea noi programe de studii, pe lângă cele care există. Pe cele care există le vom întări. Avem și intenția de a investi în aceste programe care, poate, în acest moment sunt mai puțin atractive, astfel încât potențialii candidați din zona noastră să vină la Tîrgu Mureș cu dorința de a termina o universitate puternică”, a punctat rectorul UMF.

 

De unde a început și ce urmează?

 

Încă din 2004, a existat un parteneriat între cele două universități, Consorțiul Universitar Mureș, dar această formă de colaborare nu a fost eficientă, nu aducea niciun beneficiu niciuneia dintre cele două instituții de învățământ superior. Plastic, rectorul Călin Enăchescu, a arătat că: “Consorțiul era doar o logodnă, ca să folosesc un termen mai ușor de înțeles. Logodna nu era suficientă, nu puteam să dezvoltăm colaborarea dintre cele două universități”.

 

 

 

 

 

Din 2014, demersurile de unificare s-au intensificat și s-au concretizat ieri, prin cele două hotărâri ale Senatelor celor două universități. Acestea vor fi transmise, în cursul zilei de astăzi, Ministerului Educației Naționale, pentru a urma procedura legală, adoptarea unui act normativ care va intra în vigoare începând cu data publicării sale în Monitorul Oficial.

Din punct de vedere didactic, fuziunea va opera din anul universitar 2019/2020, dar, administrativ, probabil mai devreme.
În urma fuziunii, Universitatea „Petru Maior” va fi desființată, în timp ce Universitatea de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș îşi păstrează integral statutul de instituţie de învăţământ superior acreditată, codul fiscal şi adresa juridică şi fiscală precum şi toate celelalte elemente şi atribute specifice, inclusiv caracterul său multicultural, așa cum este prevăzut în Legea Educației Naționale nr. 1/2011.

 

Cui prodest?

 

Până acum, împotriva fuziunii s-au declarat, în afară de cei 19 membri ai liniei maghiare care nu au participat la ședința Senatului UMF, și reprezentanții Asociației Maghiare pentru Pregătirea Medicală și Farmaceutică din România sau liderii naționali și mureșeni ai UDMR. Asociația a anunțat proteste începând de săptămâna viitoare în fața Instituției Prefectului jud. Mureș, Ministerului Educației Naționale și Ministerului Afacerilor Externe, precum și mitinguri de informare în fața Parlamentului a 11 state şi circa 30 de universităţi de profil medical şi farmaceutic ale Comunităţii Europene.

De asemenea, UDMR a calificat unificarea drept subminare a caracterului multicultural al UMF.

“Intenția de a unifica Universitatea de Medicină și Farmacie cu Universitatea Petru Maior înseamnă, practic, subminarea caracterului multicultural al Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș și o încercare de a diminua rolul şi calitatea actului educațional maghiar din România. Este în interesul cadrelor universitare și al studenților maghiari care studiază în această Universitate, să nu fie periclitată educația medicală în limba maternă. Sperăm că multitudinea argumentelor de ordin profesional și aspectele raționale vor avea un impact pozitiv asupra deciziei conducerii Universității.Uniunea Democrată Maghiară din România este solidară cu  profesorii și studenții maghiari, susține opinia lor și se alătură protestului lor prin toate mijloacele posibile, deoarece, pentru Uniune, este foarte clar că acest demers va duce, în viitorul apropiat, la dispariția învățământului medical în limba maghiară”, a arătat Kelemen Hunor, președintele UDMR, potrivit Biroului de Presă al uniunii.

Ligia VORO


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

„Turismul în județul Mureș își revine”. Vezi care sunt principalele evenimente culturale din 2024

Distribuie Anul 2024 pare un an extrem de promițător pentru toți turiștii care își doresc …

1 comentariu

  1. O mare porcarie! O universitate slaba, cu datorii ca UPM fuzioneaza cu UMF… cu bine iese din asta?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.