E mare lucru să poţi faci bine oamenilor şi să nu se simtă păcăliţi! Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 73 Vizualizări

E mare lucru să poţi faci bine oamenilor şi să nu se simtă păcăliţi!

6-7-8.jpgLa a V-a ediţie a Balului Însuraţilor organizat de familia Gliga din Reghin, au luat parte 1.200 de persoane din comune de pe Văile Mureşului, Gurghiului şi Beicii, dar şi din oraşele Braşov, Bistriţa-Năsăud, Târgu-Mureş, Harghita şi bineînţeles Reghin. După eveniment l-am invitat la un dialog pe organizatorul de serviciu, deputatul Vasile Gliga. 
Reporter: Cum vă simţiţi, după eveniment?
Vasile Gliga:
Am o stare de spirit euforică, pentru că am reuşit şi cea de-a V-a ediţie a acestui bal. Aproape că mi-au trecut emoţiile, dar ca gazdă trebuie să fii foarte atent la toate. Ne am străduit să creăm un spectacol care să aibă în acelaşi timp identitate şi diversitate, pentru că  atunci când mobilizezi atâţia oameni din atâtea medii sociale e normal să fie o gamă la fel de variată de gusturi şi preferinţe dar sper ca “însuraţii noştri” vor pleca de la acest eveniment mulţumiţi şi curioşi în acelaşi timp de cum va arăta ediţia de anul viitor.  
Rep.: Cred că la această ediţie familia Gliga s-a autodepăşit!
V.G.:
  E adevărat, asta am încercat! Să fim pe toate gusturile şi mai buni la toate capitolele. Pot să spun că a fost o lecţie de tradiţie, o lecţie la care au “făcut linişte” 1.200 de oameni în cele două zile. Au primit aşa cum se cuvine rapsozii populari şi au demonstrat că ştiu să aprecieze valoare unui cântec tradiţional sau pur şi simplu să simtă româneşte şi să fie uniţi.
Rep.: Aţi invitat nume grele, precum Grigore Leşe, Aurel Tămaş sau Marius Ciprian Pop…
V.G.:
Toţi marii artişti au fost extrem de emoţionaţi şi au recunoscut că nu au cântat niciodată în faţa atâtor oameni îmbrăcaţi în port popular. Cel puţin Grigore Leşe a fost şocat şi chiar l-am simţit că i-a fost oarecum frică de reacţia cu orchestra cu prezentatorul şi cu publicul aproape că nu ar mai fi vrut să intre! Ştiu sigur că anul acesta au fost 1.100 de oameni  toţi îmbrăcaţi în port popular şi e un record şi pentru noi ca şi organizatori.
Rep: Vă mai amintiţi cum a început povestea Balului?
V.G.:
Da, am început acum cinci ani pornind de la ideea Balului Însuraţilor de la Chiherul de Jos şi domnul Pop Eremia, fost primar al Reghinului, a venit cu această idee, asta nu putem nega. Am strâns atunci aproape 300 de persoane. Dar un lucru important de precizat este faptul că am organizat două ediţii la acest bal pe vremea când eu nu eram deputat şi fără să mă gândesc că voi fi atunci vreodată. Am încercat atunci să colaborăm şi cu Consiliul Judeţean dar se pare că nu ne au putut ajuta pentru că au spus că bugetul se aprobă în lunile martie-aprilie iar noi organizăm balul în februarie. Deşi nu am înţeles foarte clar, până la urmă de ce nu s-a putut găsi o formă de sprijin,  noi am mers înainte şi nu am mai cerut ajutorul autorităţilor. Iar acum marele merit cred că îi aparţine fiicei mele, Dumitriţa pentru organizarea acestui bal.
Rep.: Şi balul a luat o amploare!
V.G.:
Da. Sincer vă spun,  că la Balul Însuraţilor  nu se ţine cont de funcţiile invitaţiilor, singurul lucru care e o regulă este masa familiei Gliga unde invităm artişti care cântă pe scenă în rest toţi beneficiază de aceleaşi privilegii.
Rep.: Şi totuşi mai sunt oameni care nu înţeleg: De ce face familia Gliga „Balul Însuraţiilor”?
V.G.:
Eu am mai spus-o e mare lucru să faci bine şi să faci plăceri oamenilor, să îi aduni pe un simplu criteriu acela de omenie şi nimic altceva. Să vină la un bal de la care să plece cu zâmbetul pe buze, fără să se simtă păcăliţi, jefuiţi sau manipulaţi. În momente din acestea când vezi oameni îmbrăcaţi în port popular care vin să -şi reprezinte satul şi zona de provenienţă cu tradiţiile şi obiceiurile populare cred că ar fi cel mai josnic lucru să te gândeşti la profit.
Rep : Dacă tatăl dumneavoastră ar trăi ce credeţi că ar spune despre ce aţi realizat până acum?
V.G.:
Eu cred că s-ar bucura de ceea ce fac, dar eu zic că totuşi poate vede de acolo de unde este acum ce am făcut şi chiar poate grijeşte ce e aici într-un fel. Oricum am spus-o şi o voi spune mereu, părinţiilor mei le datorez cel mai mare dar pe care il poţi oferi unui copil, să îl înveţi să muncească. Iar dacă eşti harnic orice drum îţi este deschis.
Rep: A venit din America şi fiul dvs. Cristian şi nepotul Vasile Horea, costumaţi regulamentar!
V.G.:
Da, aşa e. Au fost prezenţi la eveniment şi nepoţeii mei: Vasile Horea care l-am adus îmbrăcat în port popular la fel cum în port popular l-am şi botezat dar a fost prezentă la eveniment şi nepoţica mea, care sa întors cu mama ei, Mirona sâmbătă dimineaţa la ora 2 de la Barcelona. Soţia mea, fiind în doliu după sora ei, care a trecut în nefiinţă în urmă cu 7 săptămâni, nu s-a putut îmbrăca în costum popular. Dar o mare satisfacţie o reprezintă şi faptul că fiul nostru Cristian, plecat din ţară de 11 ani a venit pentru prima dată să vadă pe viu „Balul Însuraţilor”.  El şi acum se află într-o scurtă pauză între două expoziţii de instrumente muzicale în ianuarie a fost împreună cu mine la expoziţia din California iar mâine el deja zboară înapoi spre Texas pentru a ne reprezenta România şi firmele Gliga şi acolo.  
Moroşan invitat de onoare
Este a doua ediţie a Balului Însuraţilor la care particip în ambele zile. Am înţeles că la cea de a VI-a ediţie vor fi trei zile datorită numărului mare de cereri. Doamne ajută! Nu pot decât să fiu fericit pentru ce a reuşit colegul meu de parlament, Vasile, aici la Reghin. Ce este foarte important e că am văzut că participă la bal foarte multe cupluri tinere, ceea ce demonstrează că au început şi tinerii generaţiei „internet” să prindă drag de tradiţiile şi portul popular. Pe de altă parte Balul Însuraţilor a devenit şi o rampă de lansare pentru tinerele talente într-ale folclorului şi nu e o competiţie folclorică deoarece aici toţi câştigă ceva unii admiraţia publicului iar alţii experienţă. Vasile Gliga a demonstrat că români mai ştiu să se distreze dacă cineva îi mobilizează şi noi toţi avem de câştigat dintr-un astfel de eveniment şi generaţiile viitoare pentru că nu ne pierdem identitatea şi vom avea personalitate!    
Gheorge Zoicaş deputat independent de Baia Mare
Îmi place foarte mult la Bal
Particip pentru a treia oară la acest eveniment şi mă bucur că pot fi la „Balul Însuraţilor” şi o să o fac ori de câte ori am posibilitatea. Îl felicit din suflet pe domnul Vasile Gliga că a făcut din aceste eveniment un adevărat brand la Reghin la care îşi doresc tot mai mulţi oameni să participe an de an. Îmi place foarte mult ideea, în primul rând că metaforic vorbind, eu sunt ,,căsătorit” cu comuna Batoş de cinci ani şi am 20 de ani de vechime în căsnicie cu soţia mea Luminiţa, din care au rezultat doi băieţi. Sunt mândru de ei mai ales că sunt dansatori foarte buni şi fac parte dintr-un ansamblu folcloric şi dacă eu nu ştiu să joc joacă ei şi pentru mine.
Dumitru Cotoi primar al comunei Batoş
Dumnezeu a trimis oameni dăruiţi la Reghini
Pentru mine zona asta reprezintă ceva special, aici la „Balul Însuraţilor” parcă participanţii nu fac parte din lumea asta modernă şi urâtă, în care oameni nu mai au timp pentru cultură, pentru ei înşişi şi nu mai au timp pentru valori şi pentru cei care au fost înaintea noastră. De aceea vă spun că vin aici la Reghin unde sunt sigur că e vorba de intervenţia lui Dumnezeu în istorie şi unde s-a format aşa un bastion al culturii tradiţionale. Cred că a trimis Dumnezeu oameni dăruiţi, la fel cum este şi domnul Vasile Gliga căruia nu îi fac eu publicitate pentru că el chiar nu are nevoie.
Marius Ciprian Pop solist de muzică populară 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari





Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE