Patrie, onoare, loialitate şi curaj Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 117 Vizualizări

Patrie, onoare, loialitate şi curaj

731_patrie.gifÎncet, Brigada 6 Tancuri, continuatoarea tradiţiilor primei Divizii de Cavalerie Române, se retrage în istorie. Ieri, la împlinirea a 110 ani de la înfiinţarea unităţii, s-au spus cuvinte frumoase, pline de semnificaţii şi s-a exprimat un oarecare regret faţă de iminenta restructurare a acestei arme, conform cerinţelor NATO.

"Sabia a lăsat locul puştii, cavaleria a fost înlocuită cu tancuri, însă spiritul şi tradiţiile supraviţuiesc şi vor supravieţui, fiind pe deplin integrate în conştiinţa publică. Nu se ştie astăzi cine va lua locul tancurilor şi marilor unităţi de tancuri, dar ştim că acest lucru se va întâmpla la un moment dat", a spus în mesajul adresat celor prezenţi comandantul Brigăzii 6 Tancuri "Horea Cloşca şi Crişan", colonelul Vasile Nicolae Marchiş.
Privind în istorie, într-adevăr nu sunt motive de regrete, ci doar de bucurii, satisfacţii şi sentimentul datoriei depline faţă de patrie.
La 8 aprile 1895 lua fiinţă, conform Înaltului Decret 1524, Divizia de Cavalerie Independentă, cu dislocarea în garnizoana Bucureşti şi avându-l la comandă pe generalul de divizie Sergiu Băicoianu. Doi ani mai târziu, comandamentul Diviziei de Cavalerie Independentă s-a transformat în Inspectoratul General al Cavaleriei, iar în anul 1913 acest inspectorat s-a transformat în Divizia 1 Cavalerie Independentă. Botezul focului l-a primit în 1913, în cel de-al doilea război balcanic, fiind prima unitate română care a trecut Dunărea.
Divizia 1 Cavalerie a participat la primul război mondial şi a fost prima mare unitate din armata română care în august 1919
şi-a făcut intrarea triumfală în Budapesta, contribuind la realizarea actului mult dorit al întregirii României.
A participat la cel de-al doilea război mondial, atât în campania de est, cât şi la cea de vest.
După cel de-al doilea război mondial, Divizia 1 Cavalerie a suferit o serie de trasformări structurale. De-a lungul istoriei de peste un veac, această unitate a avut la comandă mari personalităţi militare şi politice: Alteţa Sa Regală, Principele moştenitor Ferdinand, generalul de divizie Nicole Simescu, general erou Vasile Milea sau generalul Ştefan Guşă – dacă ar fi să amintim doar câţiva dintre ei.

Din istorie în NATO

La ceremonia care a avut loc ieri au participat personalităţi locale, dar evenimentul a fost onorat şi de prezenţa comandantului Corpului 4 Armată Teritorial, general maior Ioan Ciupei. "Continuaţi să dezvoltaţi spiritul de iniţiativă şi responsabilitate, adoptând o atitudine echilibrată, caracteristici care v-au făcut remarcaţi şi respectaţi în cadrul organismului militar, la nivelul garnizoanei Târgu Mureş şi în ansamblul societăţii civile", i-a îndemnat generalul Ciupei pe militarii Brigăzii 6 Tancuri. De asemenea, au transmis mesaje de felicitare şeful Statului Major General, general Eugen Bădălan, şi şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-locotenent Sorin Ioan.
Autorităţile locale au fost reprezentate doar la nivel de viceprimar, director al prefecturii şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean. Dacă Zamfira Pora a citit mesajul reprezentantului Guvernului în teritoriu, înţelegându-se abia în final că e vorba de prefectul Ciprian Dobre, viceprimarul Barczi Gyozo Istvan a avut propriul lui mesaj, scurt, de bun simţ şi coerent.
Pe lângă militari şi invitaţi, în curtea garnizoanei au fost prezenţi şi foşti militari, un grup de copii şi unii membri ai familiilor militarilor.
A fost extrem de impresionant şi neobişnuit finalul, când militarii au defilat în pasul NATO, identic în toate ţările membre ale alianţei.

Cora MUNTEAN
Aurelian GRAMA

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari





Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE