Sandu, demisia! Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 30 Vizualizări

Sandu, demisia!

79_capu-de-ziar.gifTrebuie să simţi, să fii ziarist adevărat ca să crezi în libertatea presei

La iniţiativa săptămânalului Ziarul de Mureş şi a cotidianului Zi de Zi, ieri a avut loc primul marş – din istoria Târgu Mureşului – al ziariştilor împotriva unui sistem abuziv, un sistem care nu s-a limitat doar la a supraveghea discret activitatea noastră ci a recurs la violarea intimităţii activităţii redacţionale şi chiar a celei intime. Sub pretextul verificării şi supravegherii judecătoarei Andreea Ciucă, a fost violată grosolan libertatea fundamentală a secretului corespondenţei înscris în art 28 din Constituţia României.
Secretul convorbirilor telefonice este un drept fundamental şi se referă nu numai la interceptarea şi ascultarea convorbirilor ci şi la confidenţialitatea numerelor de telefon apelate sau de la care s-au primit telefoanele.
Jurnaliştii, sau cei cărora le place să creadă că sunt, care nu au gustat niciodată din “fructul oprit”, cei care au locuri călduţe şi sunt bine cu toată lumea, nu ştiu ce înseamnă constrângerea sau lipsa libertăţii de exprimare. Pentru ei, probabil că acest scandal al telefoanelor, fără precedent la Târgu Mureş, a reprezentat doar o ştire trecută undeva la “nu-i important”.
Dacă, aşa cum susţine PNA, nu s-au interceptat telefoanele, dorim ca procurorii să ne explice tehnico-ştiinţific la ce le-a folosit în a elucida cazul Ciucă faptul că au ştiut că ziariştii vorbesc cu diverse persoane, poate chiar cu surse din PNA sau tribunal.
Marşul nostru de ieri s-a dorit a fi un semnal de alarmă, dar şi un semn că ne luăm în serios rolul de a patra putere în stat, cu drepturi şi obligaţii, un semnal pentru putere, oricare ar fi ea, că nu putem trece cu vederea abuzurile la care noi sau simpli cetăţeni sunt supuşi, doar pentru că o serie de incompenţi orgolioşi doresc să-şi astâmpere frustrările.
Judecătoarea Andreea Ciucă a demonstrat că este nu doar competentă, dar că doreşte implementarea legislaţiei europene, ceea ce nu a făcut decât să deranjeze orgoliile unor Stănoiu sau Huza, de care, din păcate, mai este încă plin sistemul juridic din România.
De altfel, chiar CEDO s-a pronunţat deja în două cauze contra Angliei pe o speţă asemănătoare: că solicitarea listei convorbirilor telefonice este egală cu interceptarea şi că, în consecinţă, o astfel de solicitare trebuie să treacă prin procedura complexă a aprobării interceptărilor telefonice.
Demersul nostru a avut parte de susţinerea oamenilor simpli, cărora le-am împărţit ziarele noastre. S-au purtat pancarte cu sloganuri care au atras atenţia: “Grupul ziariştilor ascultaţi salută PNA”, “Romtelecom, ne auziţi bine?”, “Bocancii PNA în viaţa presei”, “Presă liberă” şi “Marin Sandu, demisia!”.
Acesta ar fi fost un bun prilej pentru noul prefect de Mureş, Ciprian Dobre, să strălucească, mai ales că, fiind avocat, cunoaşte foarte bine legile. El, însă, a preferat să se ascundă în spatele unor fraze la care au recurs toţi ceilalţi prefecţi: “vom studia, vom analiza”. Bine că nu “vom forma o comisie care să elucideze cazul”, că am fi fost convinşi că tot se va îngropa. Aşa mai avem o speranţă.
Cora MUNTEAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE