„Emigranții”, un proiect manifest la Teatru Scena. „Majoritatea românilor se pot regăsi în acest spectacol” Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 456 Vizualizări

„Emigranții”, un proiect manifest la Teatru Scena. „Majoritatea românilor se pot regăsi în acest spectacol”

Teatrul Scena din Cetatea Medievală Tîrgu-Mureș în colaborare cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” lansează un nou concept teatral în cadrul repertoriului micului teatru alternativ prin spectacolul denumit „Emigranții”, în care se scot la iveală greutățile celor plecați la muncă în străinătate, imediat după anii 1990.

Astăzi, Teatrul Scena, condus de actorul și regizorul Liviu Pancu lansează publicului o „invitație” către analiza unui subiect foarte sensibil care marchează profund societatea românească de după 1990. Premiera spectacolului „Emigranții” în care o echipă mică de creatori de teatru, propun societății un altfel de spectacol, sau mai bine zis – un spectacol care dorește să trezească mari semne de întrebare. Echipa de artiști, actori ai Teatrului Național Tîrgu-Mureș Csaba Ciugulitu și Liviu Pancu îndrumați de regizorul Sorin Misirianțu care semnează și adaptarea textului scris de către Slawomir Mrozek, lansează un spectacol manifest”, transmit organizatorii.

Spectacol manifest despre greutățile celor plecați din țară

Pentru a prezenta proiectul într-un mod mai elaborat, cei doi actori care vor avea și rolurile principale în piesa de teatru denumită „Emigranții”, adică Liviu Pancu și Csaba Ciugulitu, au organizat o întâlnire cu jurnaliștii presei locale.

Vom vorbi despre un proiect de teatru manifest. De ce? Pentru că în momentul în care ne-am apucat de analiză, regie și interpretare, am aflat un adevăr înfiorător despre oamenii care pleacă din țară cu gândul de a-și face un viitor mai bun. Acest adevăr l-am aflat prin prisma vieții celor două personaje, Ciughi și Pancu, înțelegând „alături” de cele două personaje ce înseamnă să pleci de acasă, să fii dezrădăcinat, să muncești din greu și lista continuă. Cu toate acestea, spectacolul este plin de umor”, a declarat, pentru început, directorul Teatrului Scena, Liviu Pancu, actor în spectacolul „Emigranții”.

Actor la Teatru Național Târgu Mureș, directorul Teatrului Independent Scena, Liviu Pancu

Textul piesei a fost rescris astfel încât se reflecte realitatea emigranţilor români, adaptarea fiind realizată de regizorul spectacolului Sorin Misirianţu. „Piesa este scrisă de Slawomir Mrozek dar este rescrisă de Sorin Misirianţu prin primsma experienţei pe care o are din deplasările în străinătate. A jucat foarte mult în diaspora şi cunoaşte foarte bine frământările şi problemele celor plecaţi”, a adăugat acesta.

„Mai toți românii au o rudă, un frate, un prieten care e plecat din țară”

Alături de directorul Teatrului Scena s-a aflat și celălalt actor principal din piesa de teatru, Csaba Ciugulitu, care a precizat că, din punctul său de vedere, majoritatea românilor se pot regăsi în piesa de teatru „Emigranții”.

Acest spectacol a apărut din prietenie și s-a muncit foarte mult la el, din dorința de a ieși exact așa cum ne dorim noi, fiind un spectacol de suflet. Suntem siguri că oricine vede acest spectacol v-a putea să empatizeze cu cele două personaje, mai ales că mai toți românii au o rudă, un frate, un prieten care e plecat din țară și știu ce înseamnă distanța, dorul și lipsa lor”, a explicat actor al Teatrului Național Tîrgu-Mureș Csaba Ciugulitu.

Actor la Teatru Național Târgu Mureș, Csaba Ciugulitu

Colaborare strânsă cu UMFST „George Emil Palade”

Colaborarea strânsă cu UMFST Târgu Mureș, deschide acestui proiect oportunități multiple, în care artiștii vor enunța problema și o vor întruchipa prin cele două personaje, iar profesioniștii vor continua, printr-o analiză profesionistă, această emigrație ce plasează România pe un loc nu tocmai lăudabil prin migrația populației într-un ritm alarmant, explică directorul Teatrului Scena, Liviu Pancu.

Acest spectacol de teatru mainifest va fi lansat de către artiști ca temă, după care vor fi aduși oameni profesioniști de la organe și instituții abilitate care pot vorbi despre ce înseamnă cu adevărat a fi emigrant. Astfel, vor fi organizate, după spectacol, întâlniri cu artiști și profesioniști din domeniu pentru a se putea dezbate acest subiect”, a informat actorul Liviu Pancu.

Premiera spectacolului în care joacă Liviu Pancu şi Csaba Ciugulitu va avea loc vineri, 10 mai, începând cu ora 19:30, la Teatrul Scena, aflat în Bastionul Croitorilor din Cetatea medievală Târgu Mureș.

Am spune că ne dorim cât mai multe evenimente în orașul nostru și Cetatea Sufletului la care fac referință artiștii să rodească în această lume agitată. Parafrazăm o replică din spectacol și spunem că: Gândirea nu este o prostie și nu doare!”, mai transmit organizatorii evenimentului.

Text & foto: Lorena PINTILIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE