FOTO – Valea Gurghiului, înțesată de tradiții de Paște: „Plugarul”, obicei vechi de sute de ani Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 333 Vizualizări

FOTO – Valea Gurghiului, înțesată de tradiții de Paște: „Plugarul”, obicei vechi de sute de ani

În a doaua zi de Paște, în satele de pe Valea Gurghiului, are loc unul dintre cele mai îndrăgite obiceiuri popilare din zonă. „Plugarul”, obicei vechi de sute de ani, este o tradiție unică în România care pune „în rolul principal” tânărul din comunitate care a ieșit primul la arat în acest sezon.

În localitatea Cașva din județul Mureș, an de an, localnicii se adună în număr cât mai mare în centrul satului pentru a sărbătorii, în a doua zi de Paște, care a avut loc anul acesta pe data de 6 mai, plugarul cel mai harnic din localitate. Astfel, după slujba de la biserică, sătenii îl conduc pe cel mai tânăr și harnic plugar, cel care a arat primul anul acesta, la râu. Asemănător cu obiceiul „Pogăniciului” de la Sânmihaiu de Pădure, datina plugarului de la Cașva se diferențează prin „scopul final”.

Citește și: „Pogăniciul”, fugărit de șase tineri din Sânmihaiu de Pădure. „Tradiția e de când mă știu eu”

După ce alaiul a condus plugarul de la casa lui până la râu, acesta înmoaie un prosop teadițional numit ștergar în apa curgătoare, apoi udă fetele și femeile aflate la fața locului pentru a le scăpa de dureri și boală în restul anului. „Vizate” de plugar sunt fetele tinere, care au nevoie de un strop de noroc pentru a se mărita cât mai repede. Întregul ritual este presărat cu dans, cântec și voie bună.

(L.P.)

Sursa foto: Facebook – România Actualități

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE