Înotători scufundaţi de primărie Sport
  • admin
  • 0 comentarii
  • 142 Vizualizări

Înotători scufundaţi de primărie

După ce au votat de pomană sprijinirea echipie de fotbal ASA şi şi-au bătut joc de futsal, consilierii locali şi primarul Dorin Florea sunt pe cale să contribuie decisiv la dispariţia înotului de performanţă din Târgu Mureş. Directorul CSS, Petelei Attila, a încercat în zadar să obţină gratuitate la piscina primăriei. Colac peste pupăză, a fost acuzat de fostul chirurg Dorin Florea, actualmente primar, că bagă bani în buzunar. Acum a găsit o ultimă modalitate de a atrage atenţia asupra situaţiei grea în care se află secţia de nataţie: o scrisoare deschisă. În rândurile de mai jos puteţi citi cele mai importante părţi din mesajul directorului CSS.

Domnului primar şi domnilor Consilieri

În sfârşit cred că pot să mă adresez domniilor voastre cu speranţa că de data aceasta o fiu măcar înţeles, din punctul de vedere a unui specialist care doreşte ca înotul în oraşul nostru să mai existe.
Da, domnilor, se puse întrebarea dacă vom fi sau ne desfiinţaţi?
Să ştiţi că am ajuns la limita suportabilului din toate punctele de vedere, atât sportivii cât şi eu suntem umiliţi zilnic, parcă am fi nişte cerşetori care cerem ca în oraşul nostru, unde de ani de zile există tradiţie, şi rezultat în sportul acesta care se numeşte ÎNOT.
Mi-a luat din viaţă vreo 4 ani ca acest bazin să rămână bazin de înot, pentru cetăţenii acestui oraş. Dacă nu ştiţi, am să vă dezvălui eu că promotorul acestei idei ca bazinul să rămână bazin a fost regretatul ing. Birău Mircea. Care a avut atâta putere şi dorinţă ca să construiască acest bazin, pentru oamenii din oraşul nostru. Dânsul a înţeles ca un adevărat lider că bazele sportului sunt copiii. Doresc să aduc la cunoştinţa tuturor că toate demersurile făcute de mine ca acest bazin să fie al Primăriei au fost ideile acestui mare om, Birău Mircea.
Domnule primar, anul 2004 a fost un an foarte greu pentru înotătorii din Târgu Mureş şi nu numai pentru ei. Eu personal am înţeles şi am încercat să spun la cei care m-au întrebat de ce este închis bazinul atâta vreme. Aceste lucruri nu s-au spus, că pe anul 2004 nu a fost prevăzută nici o investiţie la bazinul de înot, trebuia aşteptată rectificarea, care a venit în luna octombrie. Trebuia făcută licitaţia pe aceste lucrări şi la urmă trebuia făcută lucrarea propriu-zisă.
Domnule primar, uitaţi-vă la rezultatele sportive din oraşul nostru în ultimii ani şi veţi constata care este adevărata faţă a sportului mureşean. Ştiţi, domnule primar şi domnilor consilieri, că sportul necesită bani şi dăruire profesională maximă, fără de care rezultate nu sunt? Anul trecut consiliul local a votat ca sportivii care practică înotul să nu plătească pentru antrenamente şi am avut în jur de 90-100 de copii, care regulat au frecventat antrenamentele şi de aici s-au selecţionat acei copii care ne-au reprezentat la vârsta de 10 ani la Campionatul Naţional, unde s-au obţinut rezultate foarte bune. Numărul copiilor dornici să practice înotul a crescut, între timp, iar acest lucru este îmbucurător din punctul nostru de vedere, pentru că aria de selecţie pentru cei care vor ajunge în vârf a crescut. Pe altă parte, cu cât sunt mai mulţi la sport cu atât mai puţini fac prostii pe străzile oraşului nostru.
Domnule primar, ne-aţi acuzat că am luat bani de la copiii care veneau la antrenamente. După cunoştinţele mele, colegii, prin comitetul de părinţi, au adunat lunar câte 100-200.000 lei, pe care i-au depus la bancă şi din banii aceştia au finanţat deplasările amicale atât în ţară cât şi în străinătate pentru participarea la competiţii.
Vă dau un exemplu în persoana mea: în perioada octombrie – decembrie ne-am deplasat la Mediaş pentru a ne pregăti pentru competiţiile de la sfârşitul anului 2004, de unde ne-am întors cu 3 medalii de aur şi una de bronz. Pe sportivul Trandafir Norbert l-am expediat la Baia Mare până în decembrie, acasă au rămas încă cel puţin 9 sportivi care puteau să ne aducă medalii de la Campionatele din toamnă –iarnă 2004. Doar 3 sportivi şi cu mine ne deplasam, aproape zilnic, cu o maşină mică la Mediaş. Primăria ne-a pus la dispoziţie 3 zile un autoturism. Restul zilelor ne-am descurcat cum am putut.
Am trăit cu speranţa că anul 2005 va deschide noi perspective pentru înotul mureşean cu ocazia modernizării bazinului. Speranţa aceasta a rămas un gust amar, din ziua inaugurării bazinului. Stăteam în faţa bazinului şi mă uitam că lumea vine la bazin ca să facă baie, dar sportivii care de ani de zile ne reprezintă stau la uşa bazinului ca milogi, să aibă cineva bunăvoinţa să ne lase şi pe noi înăuntru. Da, domnilor, după trei zile de funcţionare a bazinului ne-am dus şi noi ca orice persoană de pe stradă şi, contra 40.000, lei, campionii noştri, 4-5 la număr, am putut face antrenament alături de public. M-am simţit extraordinar de înjosit faţă de sportivii mei şi faţă de publicul care de bine de rău ne cunoaşte şi şi-a manifestat indignarea faţă ceea ce se întâmplă.
Domnule primar, în data de 3 februarie am semnat cu dumneavoastră un contract care a înlesnit puţin intrarea la antrenament, nu mai plătesc 40.000 lei, ci numai 20000 lei pe antrenament. Eu personal am vrut ca să pun capăt acestei situaţii în care se află sportivii noştri, cu speranţa că în 9 februarie, la şedinţa de consiliu, să ni se facă dreptate ca înotul să nu dispară complet din oraşul nostru.
Da, domnilor, dacă rămâne aşa cum a stabilit domnul ing. Janosi Levente, noul responsabil de bazin, atunci sportul atât de drag nouă va dispărea. Vă argumentez şi de ce. Domnul Janosi a propus domnului primar să ne dea 9.30 ore pe zi, pentru antrenamente, mai bune zis de la ora 6 la 15,30. În acest interval putem veni la antrenament cu sportivii, împreună cu publicul doritor de înot. Dacă la ora 14 intră 5 profesori cu 80-90 de copii şi mai intră şi publicul vă daţi seama ce să întâmplă acolo. Normal, un adult care a plătit doreşte să facă baie, iar copii vor sta pe margine şi vor aştepta ora 15,30 să fie evacuaţi din bazin.
Domnule primar, domnilor consilieri, vă rog să nu comiteţi un genocid împotriva acestui sport atît de frumos şi de sănătos copiilor şi oamenilor de toate vârstele.
Noi nu cerem 9 ore pe zi pentru practicarea acestui sport. Vă cerem zilnic de la 7 la 9,30, inclusiv sâmbătă şi duminică, iar după masă de la orele 13 la16,30, tot bazinul, ca să putem cuprinde toate grupele de la începători până la performanţă.
Vă cerem ca părinţii copiilor să poată intra şi să ajute la îmbrăcarea lor, pentru că avem foarte mulţi copii mici care nu se pot îmbrăca singuri.
În legătură cu taxa, ca sportivii să plătească 20.000 lei pe antrenament, dacă nu se poate nici cum gratuit vă propunem o taxa lunară de 200.000 -250000 lei /lună pentru fiecare copil care nu este legitimat. Avem 39 de sportivi legitimaţi, care ne reprezintă la diferite campionate, măcar pentru aceştia vă cerem gratuitate. Vă reamintesc că toată disputa mea pentru binele înotului mureşean vine din experienţa altor judeţe, unde bazinul este tot al primăriei şi sportivii nu plătesc pentru intrarea la antrenamente. Aş aminti oraşele Piteşti, Bacău, Hunedoara, Alba Iulia.
Nu contest, domnule primar, faptul că foarte multe familii şi-ar putea plăti taxa cerută de dumneavoastră, dar se poate întâmpla să apară copii foarte talentaţi, ale căror posibilităţi financiare nu le permit să vină la înot. Atunci ar înseamna renunţarea la aceşti copii, cu pretextul că dacă nu aveţi, nu participaţi.
Şi acum aş dori să vă relatez un caz întâmplat mie: aveam în jur de 10 ani şi, ca toţi copii, ne jucam împreună. La un moment dat, la grupul nostru de joacă apare o fetiţă de vreo 12 ani, fiind o cunoştinţă a unui partener de joacă. Dorinţa ei era să ia parte la jocul nostru dar cu o condiţie, ca eu să nu mă mai joc pentru că sunt atât de sărac ca un şoarece de biserică. Domnilor, clipele acelea nu le-am putut uita niciodată, mi-au rămas întipărite în minte şi m-au condus tot restul vieţii mele. Nu mai doresc să se întâmple cu nici un copil un astfel de caz, deoarece copiii se nasc egali, curaţi şi cinstiţi, dar viaţa lor le este condusă de noi, adulţii, cei care influenţăm pozitiv sau negativ viaţa lor pe mai departe.
Cu speranţa că aceste rânduri vor fi citite şi de către domnul primar şi de domnii consilieri, aş dori să fiu un colaborator real pentru interesul sportului mureşean.

Cu mult respect
Prof. Peteley Attila – director la CSS Tg Mureş

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE