Ceaiul, un deliciu şi un leac Sanatate
  • admin
  • 0 comentarii
  • 38 Vizualizări

Ceaiul, un deliciu şi un leac

185_Ceaiul.gifBătrânele îl consideră leacul pentru orice boală. Tinerele, leacul pentru slăbit. Iarna este perfect pentru zilele friguroase, iar vara se serveşte cu gheaţă.

Medicii îl recomadă în consumul zilnic, ca mod de prevenire al bolilor, dar şi ca mod de relaxare. Ceaiul conţine cafeină, polifenoli şi uleiuri esenţiale, fiecare dintre componente având un rol importantant în menţinere unei stări de sănătate perfecte. Polifenolii măresc numărul celulelor albe, întărind imunitatea în faţa bolilor. Se împiedică astfel depunerea colesterolului pe pereţii vaselor sangvine şi, împreună cu uleiurile esenţiale, stimulează digestia. Cafeina din ceai se numeşte teină şi este un stimulent pentru sistemul nervos central şi circulaţia sangvină. Teina este cunoscută pentru proprietăţile tonice, fiind prezentă în toate tipurile de frunze de ceai. Ceaiul recomandat pe post de cafea este cel negru, care conţine o cantitate de trei ori mai marte de teină decât cel verde. În ceea ce priveşte aroma, uleiurile esenţiale sunt responsabile pentru starea pe care o induce băutura. În plus, consumul de ceai asigură o hidratare eficientă, datorită conţinutului de 100% de apă. În acelaşi timp, este stimulată şi activitatea rinichilor.

Gustul nu e decisiv

În cazul ceaiurilor din plante ci proprietăţi terapeutice, gustul este unul neplăcut. Dar acesta nu este argument, putând fi îmbunătăţit cu mentă, iasomie sau fructe de pădure. Iar dacă foloseşti lămâie, miere, zahăr sau lapte, gustul nu mai este un impediment. Toate ceiurile sunt sănătoase, dar combinaţia lor cu diferite chimicale le înlătură efectele curative. De aceea, este important modul în care se prepară un ceai. În primul rând ai nevoie de un ceainic şi nu se un ibric. Apa se fierbe, apoi trebuie să absoarbă esenţa plantelor. De aceea ceainicul este prevăzut cu un capac etanş. Apa se poate, iniţial, fierbe într-un ibric, apoi se poate turna în ceainic, după ce ai aşezat mai întâi plantele.
Ceaiul în tratament
În cazul în care ai probeleme cu gâtul, este indicat să bei ceai călduţ şi fierbinte, pentru că lichidul fierbinte distruge anticorpii şi irită pereţii esofagului, întârziind vindecarea. Înainte să bei o cană de ceai, inhalează aromele degajate. Acestea desfundă căile respiratorii. Zahărul nu este recomandat în cazul bolilor, având destule efecte nocive, aşa că puteţi folosi miere sau un îndulcitor. Este indicat să foloseşti, mai ales în cazul în care eşti bolnav, apă de izvor sau apă plată. Contrar convingerilor populare, fierberea apei distruge doar parţial impurităţile din apa de la robinet.

Un ceai vechi cât o istorie

Ceaiul a fost descoperit, din întâmplare, acum 5.000 de ani, când împăratul Shen Nung a cerut ca mijloc de precauţie fierberea apei înainte de a fi băută. În cultura asiatică, ceaiul era apreciat de budişti pentru starea care o crea, specifică meditaţiei religioase. De la curtea imperială până la mânăstiri, ceaiul era consumat de către toţi. Asiaticii au fost primii care au creat o adevărată ceremonie a băutului ceaiului, care necesita ani de practică, pentru a fi îndeplinită perfect. Cha-no-yu, ceremonia japoneză a ceaiului, pune accentul pe politeţe, graţie şi maniere elegante. Ceremonialul s-a vulgarizat, însă, cu timpul, odată cu laicizarea sa. Ceaiul a ajuns în Europa la începutul domniei reginei Elisabeta I a Angliei. Primele ţări care au adoptat cu uşurinţă ceaiul au fost Franţa şi Olanda. Curând, însă, Franţa a renunţat la el în favoarea vinului, ciocolatei şi cafelei. În America, ceaiul a ajuns mai întâi în New Amsterdam (actualul New York), dezvoltându-se un comerţ contiunuu cu Marea Britanie. Elisabeta I a sesizat imediat oportunităţile oferite de această nouă pasiune a Europei şi a propriilor supuşi şi a înfiinţat John Company, o companie care avea monopol asupra comerţului cu Asia. Acesta este considerat unul dintre cele mai mari monopoluri din istoria omenirii. Din această cauză, preţul ceaiului a fost extrem de ridicat, pentru o lungă perioadă de timp. În schimbul ceaiului, englezii ofreau chinezilor opiu.Ceaiul a inventat chiar şi o noua limbă – Pidgin – compusă din cuvinte englezeşti, portugheze şi indiene, toate pronunţate în chineză. Scopul acesteia era de a facilita comerţul de ceai.

În Târgu Mureş, ceaiul poate fi consumat într-un cadru adecvat, cu o veselă specifică, la Ceainăria 6 O’clock! Aici aveţi la dispoziţie peste 50 de tipuri de ceai. Pentru a consuma un ceai acasă, farmaciile şi magazinele alimentare prezintă o oferă largă, atât ca preţ (de la 15.000 lei la peste 150.000 lei), cât şi ca sortimente.
Corina ALBOTA

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE