Ai nevoie de un câine? Uncategorized
  • admin
  • 0 comentarii
  • 26 Vizualizări

Ai nevoie de un câine?

197_catel.gifAdopţia unui căţel este, de cele mai multe ori, făcută sub presiunile celor mici, în grabă, fără prea multe întrebări, fără a mai căuta răspunsuri la întrebările existente, fără a mai consulta un medic de specialitate.

Vă propun astăzi un mic chestionar pentru cei care îşi doresc să îşi întregească familia cu un căţel.

1. Sunteţi siguri că pentru familia dumneavoastră un câine este cea mai bună alegere? Un animal este un membru cu drepturi depline. Nu este corectă şi nici indicată achiziţionarea de probă a unui animal, nu este corect să ne jucăm cu sentimentele unei fiinţe numai pe motiv că nu ştim cum e, că “am vrut să văd, dar nu am putu să mă acomodez cu părul!”. Când l-aţi achiziţionat nu aţi văzut că are păr? Este întrebarea care îmi stă pe limbă de fiecare dată când aud astfel de explicaţii. Sau, mai rău, “nu am ştiut că nu-i rasă curată”. Dar aţi rugat un doctor veterinar să vă însoţească?

2. Trebuie să vă întrebaţi dacă vârsta copilului este indicată pentru un “frate” patruped. Dacă copilul dumneavoastră are 5-6 ani, este indicat să amânaţi un pic achiziţionarea câinelui sau să vă orientaţi spre un animal adecvat acestei vârste fragede. Copii mici au tendinţa de a chinui animalele, cu inocenţă, e adevărat, dar tot chin se cheamă. Trebuie să fiţi conştienţi că nu toate rasele acceptă un astfel de tratament fără să riposteze. Şi de aici conflictul. Nu cred că veţi fi dispuşi să-l găsiţi pe adevăratul vinovat şi atunci cel pedepsit va fi căţelul, lucru perturbator şi dăunător atât pentru micuţul animal, cât şi pentru copil.
Dacă aveţi un copil mai mare, atunci problema de mai sus nu mai are nici o relevanţă, deoarece el este capabil să facă diferenţa dintre bine şi rău, sentimente şi senzaţii, îşi poate asuma responsabilitatea îngrijirii unui animal. Este bine de menţionat că prezenţa unui animal nu poate fi decât benefică pentru un copil, iar responsabilitatea îngrijirii unui animal este extrem de importantă în dezvoltarea şi definirea personalităţii copilului.
Vârsta optimă pentru un copil de a-şi asuma o asemenea sarcină este de 8-12 ani.

3. Este iarna anotimpul potrivit achiziţionării unui animal?
Dacă vorbim de un câine, atunci răspunsul este, categoric, negativ. Mai ales dacă vorbim despre un căţeluş de 6-10 săptămâni. Organismul acestuia este foarte sensibil la temperatură scăzută, capacitatea de termoreglare ceva mai târziu.

4. Este animalul ales potrivit pentru dumneavoastră şi familie?
Doar dumneavoastră puteţi răspunde la această întrebare. Cum staţi cu timpul liber? Sunteţi dispuşi să vă dedicaţi timpul liber creşterii şi educării unui căţel? Mai aveţi răbdarea necesară? Cât de des mergeţi în călătorii? Vă puteţi permite financiar sau sunteţi dispuşi la sacrificii financiare pentru căţelul dumneavoastră? Întreţinerea unui câine nu este chiar un lux, oricine îşi permite dacă este dispus la câteva sacrificii, mai ales în primul an de viaţă. Acest prim an este foarte important, dacă ne dorim un câine sănătos, rezistent la boli.
Totuşi, în primul an de viaţă doar vaccinările şi deparazitările se ridică undeva la peste 500.000 lei, ca să nu vorbim de situaţii neplăcute cum ar fi îmbolnăviri sau accidente care necesită intervenţia chirurgicală, situaţii care duc la costuri suplimentare.
Hrana câinelui în perioada de creştere este indicat să fie de calitate superioară, acest lucru asigurând o mai bună dezvoltare a animalului, dar şi o rezistenţă crescută la boli.
Accesorile au şi ele un preţ destul de ridicat, dar sunt necesare, unele dintre ele chiar vitale: zgarda şi lesa.

5. Relaţia cu alte animale.
Introducerea unor cobai acolo unde există o pisică, spre exemplu, sau a unei pisici acolo unde există un câine (mai ales dacă acesta nu este socializat cu această specie), se poate sfârşi tragic atât pentru unul dintre animale cât şi pentru celălalt.
Mai trebuie să ţineţi cont şi de faptul că viaţa dumneavoastră se va schimba total, nici o zi nu va la fel ca precedenta, nu va mai exista plictiseală şi întotdeauna va exista o fiinţă care să vă iubească, indiferent de zi sau de durerea de cap cu care s-a trezit.
Merită încercat, este o experienţă extraordinară!
Dr. Camelia MATE-TORNEA

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE