Conducerea UVR somată să demisioneze Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 40 Vizualizări

Conducerea UVR somată să demisioneze

194_Borsan.gifIniţiativa unui grup de membri ai Uniunii Vatra Românească de a solicita demisia conducerii pe motiv că s-a îndepărtat de rolul şi ideile pentru care s-a înfiinţat, fiind condamnată inclusiv “vânzarea” către PSD, stârneşte controverse.

În 10 februarie, Alexandru Pop şi Niculae Marian, reprezentanţii ai Comitetului de Iniţiativă din UVR, au elaborat un document prin care se cerea, pe de o parte, demisia conducerii UVR, iar pe de alta, se propunea transformarea uniunii în partid politic, prin fuziunea cu alte partide construite pe o doctrină asemănătoare.
La începutul comunicatului, cei doi au arătat următoarele motive drept justificare a demersului lor: “Ca urmare a supunerii ideilor Vetrei Româneşti (vânzării acesteia) unor formaţiuni politice – PSD -, îndepărtând-o tot mai mult de scopul acesteia (…) solicităm actualei conduceri demisia în bloc…”. Până la alegerea unei alte conduceri, semnatarii au propus ca şefia interimară să fie asigurată de un comitet de conducere.
Dar propunerea cea mai interesantă vehiculată de comitetul de iniţiativă este transformarea UVR dintr-o organizaţie apolitică în partid politic, de fapt într-o uniune de partide, sub denumirea de Partida Naţională, din care să facă parte PUNR, PNG şi PNR, dar şi alte formaţiuni politice care doresc să adere.
În plus, semnatarii comunicatului nu s-au sfiit să arate că necesitatea acestei uniuni este explicată ca o nevoie de a contracara UDMR.
Bineînţeles, comunicatul nu putea fi trecut cu vederea, în condiţiile în care inclusiv lideri marcanţi ai UVR din judeţ sunt vizaţi de acest val reformist, lideri ce se regăsesc în funcţii publice ca aleşi din partea PSD. De asemenea, să nu uităm că nucleul puternic al UVR este în continuare în Mureş, locul de unde a plecat, de altfel, iniţiativa formării acestei organizaţii, gândită ca o asociaţie în contrapondere la influenţa UDMR. Consilierul local al PSD, dar şi vicepreşedinte al UVR, Florin Oproiescu, ne-a declarat următoarele: “Este apanajul unui grup pe care mulţi târgumureşeni îl cunosc şi care, dintr-un “exces de patriotism”, vrea să facă ceea nu au reuşit alţii cu mai multe posibilităţi să facă. Un grup gălăgios, care a trecut şi pe la PRM şi pe la PSD, iar acum s-au întors la UVR şi nici măcar nu sunt membrii cotizanţi. Vatra Românească nu este apanajul unora care ar vrea să o transforme în partid, iar conducerea nu poate fi schimbată decât în alegeri, la Conferinţa Judeţeană. E adevărat, a fost un protocol la nivel naţional între UVR şi PSD, dar că nu a fost respectat de către PSD nu mai e vina noastră”.

PNG – pro uniune

Dacă lideri ai UVR contestă iniţiativa nemulţumiţilor, fie ei cotizanţi sau nu, liderii Partidului Noua Generaţie s-au declarat susţinători ai acesteia. Astfel, Doru Aurelian Borşan, preşedintele PNG, a recunoscut că: “Am avut convorbiri, în prealabil, cu comitetul de iniţiativă, deoarece cred că este interesantă crearea unei uniuni de partide româneşti în care ni s-au propus mai multe nume ca şi lideri ai formaţiunii ce va fi creată, printre care şi domnul Funar. Am considerat, însă, că această uniune se poate înfiinţa şi va putea funcţiona doar având un lider puternic care să-i reprezinte şi acesta nu poate fi decât domnul preşedinte al PNG, George Becali. După discuţii ale membrilor, am înţeles că propunerea este agreată şi aştept să avem o întâlnire. De asemenea, îmi doresc să duc la bun sfârşit proiectul de fuziune din vara trecută între PNG şi PUNR”.
Vă reamintim că anul trecut gen. Chelaru şi George Becali aproape bătuseră palma pentru o viitoare alianţă între PUNR şi PNG, dar întors la Bucureşti, liderul “românilor verzi” a preferat să “trădeze” şi să susţină în alegeri PSD. Decizia sa a fost îndelung contestată, mai ales că peuneriştii au adus voturi fără să primească nimic în schimb – Lazăr Lădariu este singurul nume, de care avem noi cunoştinţă, ce s-a regăsit pe o poziţie potenţial eligibilă la generale pe listele PSD. După alegeri, pesediştii s-au făcut brusc că uită de sprijinul PUNR, nemaiaducând în discuţie nici propunerea unei fuziuni, nici vreun alt proiect de colaborare între cele două formaţiuni semnatare ale protocolului.
Cu detalii despre iniţiativa de renaştere a UVR, dar şi despre proiectul unui nou partid, vom reveni în numerele viitoare. Până atunci, membrii UVR vor avea multe de discutat, dar şi mai multe de reproşat.
Ligia VORO

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE