Protocolul impune: gata cu certurile publice Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 34 Vizualizări

Protocolul impune: gata cu certurile publice

195_patru-intr-o-barca.gÎn timp ce PSD s-a înecat în stufărişul multiplelor structuri, coaliţia guvernamentală şi-a încropit un protocol care a născut o serie de structuri, atât la nivel central cât şi în teritoriu, dar şi la nivelul Executivului şi Parlamentului.
Cel mai important for de decizie la nivel naţional, este Consiliul Naţional al Coaliţiei (CNC), format din preşedinţii PNL-PD, UDMR şi PUR, precum şi câte un reprezentant al fiecăruia dintre cele patru partide.
La nivel judeţean şi la nivelul capitalei vor exista Consilii Judeţene ale Coaliţiei, formate din liderii celor patru partide plus câte un reprezentant de la fiecare.
La nivel Parlmentar se va forma în fiecare Cameră un Consiliu Parlamentar al Coaliţiei (CPC), format din liderii grupurilor şi reprezentanţi ai celor patru partide în Birourile Permanente.
În sfârşit, şi la nivelul Executivului se va înfiinţa un Comitet Guvernamental al Coaliţiei (CGC) format din premier şi vicepremieri.
Prin urmare, punând la socoteală şi structurile în parte ale fiecărui partid, există şansa, mai ales la partidele de buzunar, ca fiecare membru să aibă o funcţie de conducere.
De remarcat că din textul protocolului a dispărut Alianţa D.A, formaţiunile componente fiind numite PNL – (minus) PD, deci speranţa de Dreptate şi Adevăr a cam început să pălească.
Potrivit documentului, reprezentanţii formaţiunilor componente nu mai au voie să se atace în public, iar miniştri sunt obligaţi să respecte programul de guvernare al Cabinetului Tăriceanu. Vestea proastă vine din alt paragraf al protocolului, care spune că liberalii îşi cam pierd exclusivitatea pentru funcţia de premier. “Candidatul coaliţiei pentru postul de premier se propune spre desemnare preşedintelui României de către CNC”. Aşadar, dacă nu-i iese treaba la Primăria Capitalei şi iese “primarul care este”, Adriean Videanu nu trebuie să-şi piardă speranţa; la cât de şters devine pe zi ce trece Tăriceanu, nu ar fi exclus ca Băsescu să vrea om din partidul lui. Poate pe Boc, dacă, totuşi, iese Videanu primar. Şi atunci se fac alegeri la Cluj. Iar dacă se va continua în acest ritm alert al formării structurilor coaliţiei, prin promovarea unora, se va ajunge la alegeri anticipate în trepte şi pe nesimţite în toate oraşele mari. Că doar nu o să-l ducă pe primarul din Bobohalma la centru!
Forul superior al coaliţiei, CNC, se întruneşte în şedinţă ordinară o dată la două săptămâni şi în şedinţe extraordinare de câte ori este nevoie. Competenţele CNC: decide în chestiunile majore legate de Coaliţie, stabileşte ponderea celor patru partide în guvern şi modul de repartizare a portofoliilor, stabileşte ponderea la nivel judeţean, desemnează candidatul Coaliţiei pentru funcţia de prim ministru şi ratifică diverse propuneri. CNC repartizează, de asemenea, posturile de prefect şi subprefect şi întocmeşte lista poziţiilor pe care urmează să fie desemnaţi reprezentanţii Coaliţiei în administraţia publică şi locală şi în structurile descentralizate. CNC mai soluţionează contestaţiile din teritoriu şi negociază modificările programului de guvernare şi ale protocolului Coaliţiei.
Atribuţiile structurilor locale ale Coaliţiei sunt similare celor ale CNC, aplicate însă la nivel teritorial.
La nivel parlamentar, CPC se întruneşte săptămânal sau de câte ori este nevoie. Adoptă decizii privind poziţiile comune ale celor patru partide în toate forurile Parlamentului şi avizează propunerile legislative legate de teme din programul de guvernare. “Grupurile parlamentare ale Coaliţiei nu vor iniţia, semna sau vota pentru susţinerea nici unei moţiuni, în toată perioada de funcţionare a Coaliţiei”, se arată în document, care mai stipulează că nu sunt permise nici migrările dintr-un partid în altul.
Şi la nivelul executivului CGC, se întruneşte săptămânal sau de câte ori este nevoie.
Dacă un membru nu poate participa la şedinţe, respectivul trebuie contactat telefonic.
Dat fiind faptul că toată Coaliţia este antrenată în şedinţe, concluzia este că nu vor avea timp să guverneze şi, probabil, va fi necesară înfiinţarea unei structuri care să supravegheze structura recent înfiinţată. Vom reveni mâine cu adaptarea protocolului pe plan local.
Cora MUNTEAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE