PE SCURT Externe
  • admin
  • 0 comentarii
  • 148 Vizualizări

PE SCURT

NATO în Orientul Mijlociu

Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a afirmat că Alianţa Nord-Atlantică va trimite o forţă de menţinere a păcii în teritoriile palestiniene, în cazul în care va fi semnat un tratat de pace între israelieni şi palestinieni. O decizie finală în acest sens ar putea fi luată după ce Consiliul de Securitate al ONU va aproba o eventuală cerere din partea ambelor părţi implicate în conflictul din regiune, izbucnit în urmă cu patru ani. Declaraţia a fost făcută în cadrul unui interviu publicat în cotidianul Haaretz, dupa sosirea secretarului general a NATO în Israel, în cadrul primei sale vizite oficiale în această ţară. (I.B.)

Ultimatum

Preşedintele american, George W. Bush, a cerut Siriei să-şi retragă trupele din Liban, dar şi ofiţerii din cadrul serviciilor secrete siriene care acţionează pe teritoriul acestei ţări. Liderul de la Casa Albă a mai precizat că va aştepta decizia Siriei, înainte de a cere Organizaţiei Naţiunilor Unite impunerea de noi sancţiuni împotriva Damascului. Declaraţiile preşedintele Bush au avut loc pe fondul protestelor organizate de opoziţia de la Beirut, după atentatul terorist executat săptămâna trecută în capitala libaneză, soldat cu moartea fostului premier Rafik Hariri. (I.B.)

Ofertă de pace

Liderul separatist cecen Aslan Mashadov a declarat ca mişcarea rebelă pe care o conduce propune pacea cu Rusia, dar este pregătită şi de război. Propunea a fost dată publicităţii pe site-ul separatist cecen kavkazcenter.com. "Am propus Rusiei pacea şi o propunem încă o dată, pentru că o oferta de pace este gestul celor puternici", a precizat Mashadov, la împlinirea a 61 de ani de la deportarea cecenilor şi a inguşilor de serviciile de securitate ale regimului stalinist. (I.B.)

Val de atentate

Cel puţin 15 poliţişti irakieni au fost ucişi, joi dimineaţă, şi alţi 22 răniţi, în urma exploziei unei maşini capcană în faţa unui post de poliţie din Tikrit, oraş situat la 170 de kilometri nord de Bagdad. Deflagraţia s-a produs după ce un atentator sinucigaş îmbrăcat în uniformă de poliţist a reuşit să treacă de punctele de control din faţa staţiei. De asemenea, trei poliţişti şi o fetiţă au fost ucişi, iar alte opt persoane au fost rănite într-un atentat cu maşină-capcană, comis în Iskandariyah, la sud de Bagdad, (I.B.)

Explozie la colegiu

Cinci persoane au fost rănite, joi, în urma unei explozii într-un dormitor din căminul unul colegiu de profil comercial din Saint Petersburg. Incidentul a avut loc în jurul orei locale 10.00, trei dintre răniţi aflându-se în stare gravă. În urma cercetărilor efectuate, specialiştii au stabilit că explozia a fost provocată de o acumulare de gaze, fapt ce a condus la izbucnirea unui incendiu de proporţii. Şosibilitatea unui atentat terorist a fost exclusă.

Violenţe religioase

Şase persoane au fost ucise, iar alte două rănite, în ultimele două zile, în sudul Thailandei, în urma multiplicări actelore de violenţă din cele trei provincii majoritare musulmane de lîngă Malaiezia.
Cele şase persoane au fost ucise în atacuri separate lansate de atacatori neidentificaţi, dintre care unii circulau cu motocicleta, un mod de operare devenit clasic în această regiune situată la 1.000 de kilometri de Bangkok. Peste 600 de persoane – soldaţi, civili, poliţişti, budişti şi musulmani – au fost ucişi în sud de la începutul valului de violenţe din ianuarie 2004, atribuite separatiştilor musulmani. (I.B.)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE