Biblioteca lu' Spielmann Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 41 Vizualizări

Biblioteca lu' Spielmann

619_Biblioteca.gifSpielmann Mihaly, şef serviciu la Biblioteca Teleki, restricţionează accesul studenţilor români la cărţile din patrimoniul instituţiei. De asemenea, conduita profesională încalcă regulile civilizaţiei. Spielmann minte şi îşi motivează comportamentul prin faptul că e hipertonic. Dimitrie Poptămaş, directorul Bibliotecii Judeţene, confirmă că acest caz nu e singular. Din nefericire, Spielmann Mihaly ar putea ajunge chiar director al Bibliotecii Judeţene Mureş.

Biblioteca Teleki reprezintă o moştenire culturală a oraşului, fiind fondată în 1802 de contele Samuel Teleki. Fondul de carte cuprinde numeroase incunabile, cărţi vechi rare, opere ştiinţifice reprezentative şi manuscrise. Informaţia că şeful Sălii de lectură restricţionează accesul studenţilor la manuscrisele în limba română pe criterii etnice a fost verificată de redactorii noştri.

Reacţii surprinzătoare

Am ajuns la Biblioteca Teleki în jurul orei 11, orarul zilei de marţi fiind de la ora 8 la ora 18 (primul detaliu important). L-am căutat direct pe domnul Spielmann, dat fiind faptul că este şef de serviciu.
L-am aşteptat iniţial la parter, unde era pregătită o masă festivă. Menţionăm şi acest detaliu, deoarece va conta mai târziu. Am urcat apoi la etajul întâi, unde se află sala de lectură. În mod absolut civilizat şi respectuos l-am informat că suntem studenţi la o facultate de profil şi am avea nevoie de cărţi pentru a realiza o lucrare pe tema "Iluminismul românesc. Reprezentanţii Şcolii Ardelene". Deşi se pregătea să iasă, Spielmann ne-a salutat, binedispus, în limba maghiară. Când a observat că vorbim româneşte a devenit brusc irascibil şi ne-a poftit afară. Vom reproduce o parte din replicile dialogului, înregistrat, perfect ilustrative şi surpinzătoare. Fiindcă nu i-a plăcut cum i-am pronunţat numele, bibliotecarul s-a dezlănţuit: "Dumneata trăieşti în… ce anume, în bazinul Carpatic, şi nu ştii cum se pronunţă un nume unguresc, deşi trăim aici împreună de mai bine de 1.100 de ani?". Ne-am cerut scuze, dar el a spus că l-am jignit şi ne-a poftit afară. Într-un dialog desfăşurat pe scări, fiindcă el dorea să ajungă jos, la masă, ne-a întrebat ce vrem şi apoi s-a încăpăţânat să ne trimită la Biblioteca Judeţeană, secţia documentare, refuzând să ne pună la dispoziţie cărţile, motivând că este închis, iar "acelea se găsesc şi la Biblioteca Judeţeană, la secţia documentare, care este biblioteca mamă". Mai mult, a fost indignat că l-am căutat pe el, deşi am încercat să-l măgulim explicându-i că ne-a fost recomandat de către un profesor.

A câta oară?

Directorul Biblotecii Judeţene, Dimitrie Poptămaş, ne-a confirmat că au mai existat plângeri de acest gen şi că Spielmann avea obligaţia să ne pună la dispoziţie cărţile. "Desigur că el avea obligaţia să vă servească cu tot ce aveaţi nevoie şi să aibă un comportament civilizat. Nu este prima oară, s-au mai plâns şi alţii. Programul este afişat afară, dacă era în timpul programului trebuia să vă servească, el nu se ocupă cu mese sau protocoale. Şi chiar dacă ar fi fost vreo acţiune organizată, există acolo personal suficient care era obligat să vă pună la dispoziţie tot ce cereţi. Există oameni care spun că merg doar la el pentru că e un specialist deosebit, alţii vin doar la noi, pentru că apreciază mai mult specialiştii noştri. Chiar dacă dumneavoastră aţi fi acţionat într-un stil mai dinamic, etica îi cerea ca el să-şi facă datoria, să fie amabil, pentru că noi de asta suntem puşi acolo. Eu nu am primit nici o sesizare scrisă, oricum, în curând nu voi mai fi director, însă cei care păţesc aşa ceva trebuie să adreseze o sesizare scrisă directorului Bibliotecii Judeţene. Eu vă promit că se vor lua măsurile care se impun", a declarat Dimitrie Poptămaş.

S-a contrazis singur

Contactat telefonic şi confruntat cu o "reclamaţie" a studentului care l-a vizitat, Spielmann a încercat să explice, însă s-a contrazis singur. Bineînţeles, a făcut-o în acelaşi stil surprinzător: "A fost la mine, dar biblioteca nu a fost deschisă. Capul meu nu este împăiat cu date. I-am spus să revină după ce consultă şi documentele de la Biblioteca Judeţeană". Nici cu recomandare nu putea "studentul" ajunge la el. "Nu ştiu, nu-l cunosc, dacă e vorba există intenet în lume". Apoi a minţit de două ori. "Am avut o problemă în sala de lectură, venise un instalator". Fals. Când el a plecat cu noi pe scări, a încuiat două uşi. De ce ar fi închis un instalator cu lacătul în sala de lectură? Şi a continuat: "Domnul unde trăieşte? Noi nu suntem Biblioteca Naţională, ca să colecţionăm toate cărţile apărute, ceea ce a dorit el nu se găsea aici în bibliotecă". Fals din nou. Încheierea lui Spielmannn a fost şi mai convingătoare: "A făcut o plângere ca să se afle în treabă, poate că nu i-am răspuns tocmai frumos, eu sunt hipertonic dar dacă mă întreabă cineva de mai multe ori, până la urmă răspund".

Astenie de primăvară?

Dat fiind că Spielmann s-a plâns de fondurile mici acordate de minister şi Consiliul Judeţean pentru achiziţia de cărţi, fiindcă s-a vehiculat că va fi înlocuitorul lui Poptămaş la conducerea Bibliotecii Judeţene şi fiindcă Biblioteca Teleki este în subordinea CJ Mureş, am încercat să obţinem părerea preşedintelui Lokodi Edita. Aceasta a spus că este la Bucureşti şi nu ştie despre ce e vorba Se pare că anual numărul cititorilor români ai Bibliotecii Teleki scade simţitor. În anul 2004 doar 117 dintre cei 1.445 de vizitatori au fost români, iar în acest an românii care au luat cărţi de aici în primele două luni se pot număra pe degetele de la o mână: 4!

Ionuţ OPREA
ionut@zi-de-zi.ro

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE