Jucătorul Numărul 1 Sport
  • admin
  • 0 comentarii
  • 48 Vizualizări

Jucătorul Numărul 1

822_Jucatorul.gifLa sfârşitul anului 1977 Bölöni a fost declarat cel mai bun jucător din ţară. Acest titlu a venit la capătul unor luni în care fotbalistul târgumureşean
s-a descurcat admirabil la echipa de club şi la naţională. Între timp şi-a găsit puţin timp şi pentru "suflet".

Una dintre pasiunile extrafotbalistice ale lui Bölöni era şahul. Cu siguranţă, orele petrecute în căutarea mutării potrivite l-au ajutat să-şi dezvolte puterea de anticipaţie în atâtea şi atâtea meciuri. Acesta e motivul pentru care Fazakas, colegul de la ASA, l-a numit "antrenorul din teren". La rândul lui, Aurel }icleanu, bun prieten cu Loţi şi coleg la naţională i-a făcut un potret fidel. "Două elemente îl distingeau. Era foarte inteligent, acest lucru îi dădea posibilitatea să citească foarte bine jocul şi din punct de vedere tactic, să interpreteze extraordinar de bine partiturile. Era cel care simţea la mijlocul terenului breşele din echipa adversă şi insista acolo unde trebuie."
Bölöni era bun la şah. El organiza campionatele în cantonamente şi câştiga de multe ori. Doar antrenorul Tiberiu Bone îl putea bate, sau fundaşul Gligore, şi el un inspirat şahist. Colegii îi recunoşteau supremaţia la şah, dar cei mai puţini răbdători erau iritaţi de durata timpilor de gândire. "Analiza atent orice mutare. Uneori stătea multe minute până să mişte vreo piesă", îşi aminteşte Czako Ioan.
La Târgu-Mureş, pe data de 21 mai, meciul între ASA şi Jiul transmis în direct de postul de televiziune a fost mult timp pomenit de cei care l-au urmărit cu sufletul la gură. Bölöni a marcat atunci două goluri, în minutele 10 şi 19, iar Nagy, Both şi Pâslaru au mai înscris câte un gol pentru mureşeni. În final scorul a ajuns la 5-2 pentru ASA, iar mulţi cronicari au vorbit atunci despre cel mai frumos meci al sezonului.
După 8 zile, în meciul cu Rapid, pe Stadionul Municipal ASA a reuşit să demonstreze încă o dată cum se joacă fotbal, învingând cu un scor de 6-1. "Bölöni a marcat golul de 3-0, după o acţiune personală", după cum au relatat ziarele. E adevărat că între cele două victorii spectaculoa se, aceeaşi echipă a încasat un 5-1 la Bucureşti, în meciul cu Dinamo. ASA dădea impresia unei echipe a extremelor.
În 8 iunie, în etapa a 30-a, Bölöni a apărut din nou pe lista marcatorilor. A înscris primul gol într-un meci cu UTA, "după ce a driblat doi jucători", cum reiese din consemnările cronicarilor.
Sfârşitul sezonului 1976-1977 a mai adus un gol în contul lui Bölöni. A marcat şi în ultima etapă, pe 30 iunie, la Galaţi, într-un meci câştigat de ASA cu 3-0. Mijlocaşul echipei militare avea să fie declarat, la sfârşitul acelui, an cel mai bun jucător din România, titlu pe care l-a mai obţinut şi în 1983. În campionatul încheiat în vara lui '76 a marcat 11 goluri. Au fost cele mai multe goluri reuşite de el într-un sezon, în întrecerea internă.

Florin MARCEL
fmarcel@zi-de-zi.ro

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE