Rugăciuni şi cântece religioase în faţă la Bolyai Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 66 Vizualizări

Rugăciuni şi cântece religioase în faţă la Bolyai

824_Rugaciuni.gifPreoţii maghiari au strâns duminică 2.000 de enoriaşi în faţa Liceului "Bolyai" şi s-au rugat pentru retrocedarea imobilelor confiscate abuziv de statul român de la bisericile istorice maghiare. Dorin Florea se opune acestui demers, iar şefa secţiei Comerciale şi de Contencios Administrativ de la Curtea de Apel Târgu Mureş, Maria Coman, a admis contestaţia primarului împotriva deciziei de retrocedare dată de Comisia Naţională de Retrocedări de pe lângă Guvernul României. Benedek Istvan îl acuză pe Florea de abuz şi fals şi spune că acesta a vorbit în faţa instanţei în numele Consiliului Local, deşi nu a primit mandatul aleşilor locali.
Duminică la prânz, piaţa din faţa Liceului "Bolyai" a fost plină timp de mai bine de o oră de credincioşi reformaţi. Aceştia au protestat prin rugăciuni şi cântece religioase împotriva piedicilor pe care Dorin Florea le pune demersurilor de retrocedare în natură către Biserica Reformată a clădirii care adăposteşte Liceul "Bolyai", ridicată de acest cult în 1557. Organizatorii au citit un protest pe care îl vor înainta Consiliului Local Târgu Mureş, în care arată că li se pare incorectă şi abuzivă poziţia primarului Florea, care a primit câştig de cauză în procesul pe care l-a intentat fără girul consilierilor locali împotriva deciziei Comisiei de Retrocedare, care reda la finele anului trecut clădirile liceelor Unirea şi Bolyai foştilor proprietari. Reformaţilor li s-a alăturat duminică şi Biserica Unitariană, iar printre cântece bisericeşti şi rugăciuni protestatarii au intonat imnul Ungariei, dar şi cel secuiesc.

Florea, acuzat de abuz şi rea-credinţă

În protestul lor, reformaţii îl acuză pe primarul Dorin Florea că obstrucţionează procesul de retrocedare. "Fiindcă strămoşii noştri au construit această clădire, vrem legal să o primim înapoi. Am vrut să arătăm lumii că lucrurile se mişcă prea lent aici. Această manifestaţie nu a fost organizată împotriva nimănui, am vrut doar să arătăm că noi nu cedăm ceea ce a fost construit de strămoşii noştri şi ne aparţine de drept", a declarat preotul reformat Otvos Jozsef, care le-a mulţumit enoriaşilor pentru modul civilizat în care au manifestat. Printre cei prezenţi la manifestare s-a numărat şi preşedintele CJ Mureş, Lokodi Edit, care a spus că i se pare normal ca reformaţii să ceară înapoi o clădire care le-a aparţinut.
Mult mai radical a fost consilierul local Benedek Istvan, care l-a acuzat pe primar de fals. "În ultimul timp primarul Dorin Florea a devenit un factor destabilizator în acest oraş", a spus Benedek, potrivit căruia Florea nu înţelege rolul unui primar şi face lucruri care creează tensiuni. "Nu are curajul de a acţiona în nume propriu", a afirmat Benedek Istvan, adăugând că primarul Florea nu a avut girul consilierilor locali pentru a ataca în instanţă decizia comisiei de retrocedare şi că instanţa ar fi trebuit să-i respingă acţiunea, deoarece nu avea calitate procesuală activă în speţă. Dorin Florea, deşi neagă că ar fi avut nevoie de girul consilierilor, recunoaşte indirect faptul că nu avea calitate procesuală activă în proces. "Dacă Ministerul Educaţiei spune că nu mai are nevoie de spaţii, renunţ la ele", a spus Florea, potrivit căruia clădirile s-ar afla în administrarea financiară a autorităţilor locale şi intabulate pe Ministerul Educaţiei. "Dacă vom pierde în recurs, voi chema comitetele la mine şi le voi cere să nu mai înscrie copii la aceste şcoli", a mai adăugat Florea, potrivit căruia administraţia locală nu va putea plăti chiria pe care o solicită bisericile maghiare.

Edy MÃRCUŞ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE