Florii cu soare şi politicieni la Chirileu Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 99 Vizualizări

Florii cu soare şi politicieni la Chirileu

897_Florii.gifVineri, nimic nu anunţa că sărbătoarea programată la Chirileu va fi un succes. Vremea urâtă, ploaia rece de toamnă târzie, drumurile desfundate, toată atmosfera încărcată de pesimism prevestea mai degrabă un eşec. A fost exact contrariu: Fii Satului din Chirileu s-a dovedit mai mult decât o sărbătoare reuşită. O zi plină de bucurii şi aduceri aminte, de revederi cu cei dragi, de întâlniri cu câteva dintre personalităţile aflate în fruntea ţării. Totul se poate descrie în două cuvinte: emoţii şi dragoste.

Şi poate nimic din toate astea nu s-ar fi întâmplat şi nu ar fi ieşit atât de bine dacă toată acţiunea nu ar fi fost coordonată de unul dintre cei mai populari din Ardeal, Mircia Muntean, din Deva, cel mai iubit fiu al satului Chirileu. O contribuţie importantă au avut de asemenea autorităţile judeţului, respectiv Prefectura Mureş.
Localnici de peste 80 de ani priveau cu multă uimire la toată forfota din jurul lor. Poate că o astfel de adunare mare şi emoţionantă nu au mai văzut de 110 ani, când a trecut în lumea veşnică tribunul lui Avram Iancu, Vasile Moldovan.
În această zi sfântă de Florii un moment deosebit a fost popasul la mănăstirea Recea, un lăcaş care i-a impresionat puternic pe oamenii politici. Prezenţa acestora a umplut inimile sătenilor din Chirileu de bucurie şi speranţă. Chiar dacă trăiesc într-un colţ uitat de lume şi vremi, viaţa lor ar putea fi mai bună. De cea mai mare simpatie şi chiar dragoste s-a bucurat însă Mircia Muntean. Trei autocare pline cu locuitori din Deva şi Hunedoara au venit de la sute de kilometri depărtare. Alături de el a fost şi familia,soţia, cei doi copii şi alte rude din neamul lor, răspândiţi în toate colţurile ţării.
Ziua de duminică a fost plină de soare, şi la propriu şi la figurat, iar căldură şi dragoste am regăsit şi în inimile gazdelor care nu au contenit să ne răsfeţe. Dovada că oameni de toate felurile pot trăi împreună în linişte şi respect.
Oaspeţii de la Bucureşti, consilierul prezidenţial Theodor Stolojan, ministrul Agriculturii Gheorghe Flutur, Iuliu Winkler, ministru delegat pentru Comerţ, parlamentari, secretari de stat şi jurnalişti au sosit cu o cursă charter pe Aeroportul Vidrasău. Din delegaţie au făcut parte fostul consilier prezidenţial, Zoe Petre, Mircea Ionescu-Quintus şi Constantin Bălăceanu Stolnici, reprezentanţi la vârf ai autorităţilor din judeţele Alba, Hunedoara, Giurgiu. Aceştia au fost întâmpinaţi de prefectul de Mureş, Ciprian Dobre şi de trei primari, Mircia Muntean, Simon Istvan şi Ioan Covrig, precum şi de alte oficialităţi locale.
În incinta aeroportului s-a ţinut un briefing cu presa. Ciprian Dobre le-a mulţumit oaspeţilor pentru faptul că
şi-au sacrificat o zi de sărbătoare pentru această întâlnire.

Bine aţi venit la Chirileu, acolo unde avem destule emoţii în ceea ce priveşte amintirile care ne leagă de Revoluţia de la 1848. La noi, în judeţul Mureş, deviza Uniunii Europene "unitate prin diversitate” este pe deplin aplicabilă.
Ciprian Dobre

Este o onoare să fiu astăzi aici, în judeţul Mureş, ca reprezentant al Guvernului României, ca reprezentant al UDMR. Daţi-mi voie să vă aduc un mesaj din Hunedoara, acolo unde convieţuirea, confrăţuirea aş putea spune, este un lucru la el acasă. Este poate cel mai frumos mod în care putem să onorăm evenimentul de mâine, semnarea Tratatului de aderare, prin faptul că demonstrăm că ne respectăm unii altora istoria, valorile, monumentele şi eroii. Este foarte important cum guvernul condus de premierul Tăriceanu pregăteşte şedinţa comună a celor două guverne, român şi maghiar, din toamna acestui an. Acest lucru arată că este loc pentru fiecare, că viitorul ni-l cons-truim în comun.-
Winkler Iuliu

"Mircia Muntean ne-a mobilizat pe toţi; are o iniţiativă şi tenacitate ex-traordinară, pe care mulţi ar trebui să o ia exemplu. Astăzi vorbim despre trecut şi construim un viitor european. Eu cred că dacă ne aducem aminte de
spiritul transilvan extraordinar, pe care l-a reprezentat Vasile Moldovan înţelegem cum a evoluat istoria noastră, a Transilvaniei şi a României. Spiritul naţional este viu, treaz, chiar atunci când vom intra în UE"-
Eugen Nicolăescu

"Mă bucur să fiu astăzi într-o localitate rurală transilvană. Ca ministru care mă ocup de zona rurală, vreau să vă spun că una dintre marile provocări pentru România este soarta satului românesc. Vom avea o lege a satului care să trateze cu atenţie satul românesc. Noi trebuie să intrăm în UE cu tradiţionalitatea noastră speci-
fică, a satului românesc. Trebuie să protejăm, să recunoaştem dezavantajele care sunt astăzi la ţară, să conservăm tradiţiile. Există la orizont pericolul manelizării satului românesc, pericolul alterării arhitecturii satului românesc. Astăzi la Recea este cald, este un eveniment cald, dar nu putem să-i uităm pe cei loviţi de calamităţi. Guvernul este preocupat de soarta lor"
Gheorghe Flutur

E prima conferinţă la care particip după luni de zile şi fac asta la rugămintea colegilor mei din Târgu Mureş şi a primarului liberal Mircia Muntean de la Deva. Într-adevăr semnarea Tratatului de aderare la UE reprezintă un eveniment remarcabil pentru ţara noastră, este rezultatul muncii a peste 12 ani, rezultatul unor eforturi deosebite care
s-au făcut în ultimele luni pentru a da o altă imagine României, o ţară în care legea o făceau cei corupţi, în care proprietatea nu este respectată. Nici un cost nu este prea mare faţă de be-neficiile pe care le avem în urma aderării. Astăzi îl vom sărbători pe Vasile Moldovan, unul din lup-tătorii de la Revoluţia din 1948, dar mă gândeam acum că facem o mare nedreptate în toate localităţile ţării, unde există multe monumente, dar chiar şi UE ne-a atras atenţia că şi poate vom reuşi să ajungem la înţelegerea că ar trebui să comemorăm şi toate victimele represiunii comuniste. Regimul comunist a fost unul care a distrus vieţi omeneşti şi acest lucru nu poate fi uitat.
Theodor Stolojan

Mă bucur să fiu în mijlocul acestei frumoase comune, să fiu în mijlocul unui hram deosebit pentru noi românii ortodocşi, Hramul de Florii de la Mănăstirea Recea şi nu în ultimul rând să trăiesc trei momente importante pentru viaţa familiei mele crescută pe aceste frumoase meleaguri din Câmpia Transilvană: restaurarea bustului prefectului Legiunii a III-a ardelene, Vasile Moldovan; o jumătate de veac de când bunicul meu, Dumitru Moldovan, ultimul primar liberal al comunei Chirileu a plecat dintre noi o dată cu localitatea (anul 1949 a reprezentat pentru noi, românii, anul distrugerii valorilor) şi nu în ultimul rând semnarea se mâine a Tratatului de aderare la Uniunea Europeană.
Mircia Muntean

Gazde-organizatori:
l Mircia Muntean – primarul municipiului Deva
l Ciprian M. Dobre – prefectul judeţului Mureş
l Eugen Nicolăescu – deputat de Mureş
l Simon Istvan – primarul comunei Sînpaul
l Marius Ichim – director cabinet prefect
Delegaţia de la Bucureşti
l Theodor Stolojan – consilier prezidenţial
l Gheorghe Flutur – ministrul Agriculturii (MAPDR)
l Iuliu Winkler – ministru delegat (pentru Comerţ)
l Ioan Roman – secretar de stat în Ministerul Sănătăţii
l Adrian Lemeni – secretar de stat (MCC)
l Mircea Ionescu-Quintus
l Constantin Bălăceanu Stolnici
l Zoe Petre
Prefecţii şi subrefecţii altor judeţe:
l Cristian Valdu – prefect de Hunedoara
l Cosmin Covaciu – prefect de Alba
l Dan Pricăjan – subprefect de Hunedoara
Preşedinţi de Consilii Judeţene
şi primari din alte judeţe:
l Mircia Muntean – primarul Devei
l Mircea Moloţ – preşedinte CJ Hunedoara
l Dorin Părău – vice-preşedinte CJ Hunedoara
l Lucian Iliescu – primarul Giurgiului
l Simion Alexandru Băcilă – primarul Blajului

După acest moment, invitaţii au intrat la slujba de Florii de la Biserica Mănăstirii Recea, unde Maica Stareţă Cristina le-a ţinut politicienilor o lecţie, în cuvinte simple, dar cu o mare încărcătură morală.
A fost un moment deosebit, dar, din păcate, unii dintre dis-tinşii liberali mureşeni nu s-au pu-tut abţine să nu-şi aprindă o ţi-gară, chiar în incinta mănăstirii.
Soţia lui Mircia Muntean a primit nu doar flori, dar şi apre-cierile celor din jur. Alături de un bun organizator cum este soţul ei, ea vine cu frumuseţea, inteligenţa şi alte multe calităţi, cum numai o "moaţă" poate avea.
Momentul de la Chirileu a fost extrem de emoţionant şi i-a stors şi lui Mircia Muntean lacrimi de bucurie şi împlinire.
Mulţi dintre cei prezenţi au spus că dacă ar fi mulţi primari ca cel al Devei, atunci lucrurile ar merge mult mai bine în ţară.

Pagini realizate de
Cora MUNTEAN
Ligia Voro
Ionuţ Oprea

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE