Mercurialul negocierilor Business
  • admin
  • 0 comentarii
  • 47 Vizualizări

Mercurialul negocierilor

933_Mercurial.gifCa la orice sărbătoare, de Sfintele Paşti românii au intrat în agitaţia cumpărăturilor. Masa tradiţională de Paşte poate fi costisitoare. Totuşi, după un periplu prin pieţe, costurile pot scădea. Mielul viu costă 60.000 kilogramul. Preţul se dublează pentru kilogramul de miel gata sacrificat. Verdeţurile şi delicatesele cresc costul mesei de paşti la peste 2.000.000 lei. Mercurialul fostului Guvern nu se respectă. Economiile depind de talentul de negociator.
Cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii, sărbătoarea Învierii Domnului, este aproape. Ca orice sărbătoare, Paştele a adus cu el şi agitaţia cumpărăturilor. Şi cum, pentru a respecta tradiţia, fiecare creştin adevărat trebuie să cinstească Învierea Domnului cu bucate alese, masa pascală presupune pregătirea unor mâncăruri specifice, care au ca principale ingrediente carnea de miel şi ouăle. Zi de Zi a verificat piaţa pentru a vă informa care sunt preţurile de prin târguri. Cu toate că Ministerul Agriculturii a anunţat că nu renunţă la mercurialul guvernului Năstase (limite minime şi maxime de preţuri), acesta nu este cunoscut sau aplicat în pieţe. Economiile cumpărăturilor de Paşte depind strict de talentul de "negociator".

Norme de siguranţă stricte

Cumpărătorii şi comercianţii au fost avertizaţi să pună pe primul plan siguranţa alimentelor şi a condiţiilor în care pot fi comercializate produsele pentru Paşte, în special cele specifice, precum ouăle şi carnea de miel. Ouăle pot fi vândute numai în unităţi supuse controlului sanitar-veterinar şi doar dacă sunt marcate cu data producerii. Marcajul de pe fiecare ou trebuie să conţină, în ordine cronologică şi necodificat ziua, luna şi anul. Asta teoretic pentru că în pieţe puteţi cumpăra liniştiti ouă de casă cu preţ cuprins între 3.000 şi 3.500 de lei. Pentru a evita neplăcerile, cumpărătorii sunt sfătuiţi să fie foarte atenţi la starea alimentelor achiziţionate. Preţurile vehiculate în pieţe sunt cuprinse între 55.000 şi 70.000 de lei pe kilogram pentru mielul viu, în timp ce pentru mielul gata sacrificat preţul urcă pâna la 130.000 – 150.000 lei. Data la care se sărbătoreşte Paştele a influenţat evoluţia preţurilor. Crescătorii susţin că mieii au crescut foarte mult, iar cumpărătorii nu sunt foarte atraşi de achiziţionarea unei cantităţi mari de carne. Majoritatea preferă să-şi cumpere 1-2 kilograme de carne de miel. Dacă în oraş preţurile sunt mai ridicate, în judeţ carnea de miel s-a vândut chiar şi sub 50.000 lei kilogramul.

Costuri suplimentare

Pe lângă ingredientele principale, gospodinele vor fi nevoite să achiziţioneze şi alte produse. Cozonacul nelipsit pe masa de Paşte costă între 25.000 şi 40.000 lei, în funcţie de mărime, compoziţie şi firma producătoare aleasă. Pentru ca ospăţul să fie pe cinste şi alimentele trebuie să fie pe măsură. Cei care nu consumă carne de miel au la dispoziţie obişnuita carne de porc sau pui. Un kilogram de muşchi de porc costă 130-150.000 lei, în timp ce kilogramul de pui costă 60-70.000 lei. Pe lângă carne, nu uitaţi de verdeţuri, dacă vreţi să ieşiţi din cele trei zile de sărbătoare fără probleme de greutate. Un kilogram de roşii este intre 50-68.000 lei, iar pentru un kilogram de castraveti veţi plăti undeva între 50-70.000 de lei. La zarzavat, preţurile diferă atât în funcţie de calitatea legumelor cât şi de ţara de origine. O legătură de ceapă verde se poate achiziţiona cu 5-10.000 de lei, leuşteanul costă 10.000 legătura, iar o legătură de ridichi valorează tot 10.000 lei. Achiziţiile variază în funcţie de preferinţele şi bugetul fiecăruia, dar important este ca fiecare să se poată bucura de bucatele pascale alături de cei dragi.

Ionuţ OPREA
ionut@zi-de-zi.ro

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE