Furaţi în şcoală Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 70 Vizualizări

Furaţi în şcoală

1060_Furati.gifUn infractor care a sustras prin ameninţări telefoane mobile unor copii de la mai multe unităţi şcolare a fost eliberat de procurori. Părinţii uneia din victime l-au căutat, reţinut şi prezentat Poliţiei. Instanţa a decis cercetarea hoţului în stare de libertate. Procurorul le-a motivat părinţilor că "încă nu a omorât pe nimeni". Retragerea jandarmilor care asigurau paza în şcoli, odată cu reorganizarea Jandarmeriei, îi lasă pe elevi la cheremul hoţilor.
Elevii unităţilor şcolare din judeţul Mureş sunt în pericol permanent. Un caz recent demonstrează fără echivoc faptul că instituţiile abilitate să asigure siguranţa, liniştea şi ordinea copiilor trimişi zilnic la şcoală de părinţi nu îşi fac datoria. Părinţii sunt scandalizaţi iar elevii traumatizaţi. "Eficienţa şi operativitatea" instituţiilor rămân doar în planurile manageriale. Până la atingerea standardelor vestice mai este mult de lucru. Joi şi vineri (5şi 6 mai), la Poliţia municipiului Târgu Mureş au fost înregistrate mai multe plângeri privitoare la furtul unor telefoane mobile. Este vorba de aparate sustrase în incinta unor unităţi şcolare, prin ameninţări şi agresiuni fizice. Hoţul a fost identificat în persoana lui Moldovan Costel, de 19 ani.

Merite deosebite. Ale cui?

Luni 9 mai, mass-media mureşeană a primit obişnuitul Buletin de Presă remis de Inspectoratul Judeţean de Poliţie al judeţului Mureş. Acesta conţine în mod normal informaţii recente despre activitatea lucrătorilor acestei instituţii în folosul comunităţii. Foarte bine. Nu şi de această dată. Cu trimitere la plângerile înregistrate la IPJ Mureş despre care am amintit mai sus, în acest buletin se arată că "poliţiştii au trecut imediat la investigarea acelor cauze (n.r. plângerile depuse de părinţi), reuşind în scurt timp să identifice şi să reţină un tânăr de 19 ani din Tg. Mureş. În sarcina acestuia s-a reţinut şi probat furtul celor trei telefoane mobile, victimele fiind elevi a două instituţii de învăţământ din Tg. Mureş". Se putea spune că Poliţia şi-a făcut datoria…

Adevărul

…dacă părinţii n-ar fi fost nemulţumiţi de soluţia dată de instanţa de judecată. Ei ne-au contactat ulterior şi laudele Poliţiei i-au supărat şi mai tare. Ce se întâmplase, de fapt? Moldovan Costel, 19 ani, din Târgu Mureş, a furat trei telefoane mobile ale unor elevi de la Şcoala Generală Nr.16 şi grupul Şcolar "Aurel Perşu". Părinţii unuia dintre ei au mers vineri la Poliţie pentru a depune plângere. Mai întâi au fost sfătuiţi să aştepte până luni. Ei l-au căutat apoi pe hoţ, desfăşurând o anchetă proprie, şi au descoperit că acesta putea fi găsit undeva în zona Unirii. Atunci au solicitat o echipă operativă care s-a deplasat la faţa locului, dar nu a făcut nimic. Părinţii au continuat "ancheta", au reuşit să-l descopere pe hoţ şi să-l ducă "de guler" la Poliţie. Iată cine a prins hoţul. Apoi furtul a fost probat şi recunoscut într-un final. Fuseseră furate un Sagem MY-X 5, un Alcatel 332 şi un Motorola V220, telefoane a căror valoare cumulată depăşeşte 17 milioane de lei. Mai mult contează însă trauma produsă elevilor.

Justiţie ruşinoasă

Judecătoria Târgu Mureş a dispus cercetarea infractorului în libertate. Şi cum nimeni nu are dreptul de a comenta decizia instanţei, ne permitem să adresăm o întrebare retorică: ce mai e de "cercetat" (în libertate), dacă Moldovan Costel şi-a recunoscut fapta? Mai mult, procurorul Florin Georgescu a ţinut să distrugă şi mai mult reputaţia unui sistem oricum la pământ, conform declaraţiilor părinţilor. Aceştia s-au dus la Parchet să încerce să afle ce mai era nevoie să dovedească, pentru ca elevii să fie în siguranţă iar infractorul reţinut. Procurorul i-a "informat" că Moldovan Costel nu a omorât încă pe nimeni şi pe un ton iritat i-a dat afară pe părinţi. "Instanţa a decis cercetarea în stare de libertate. Noi nu putem comenta decizia instanţei. Dosarul a fost înaintat cu propunere de arestare preventivă", ne-a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Mureş, inspector principal Livia Popa. "Nu putem comenta în nici un fel decizia instanţei. Motivaţia soluţiei se găseşte la dosar şi poate fi consultată prin studierea dosarului la Arhiva Penală din cadrul Judecătoriei Târgu Mureş.
Comportamentul procurorului Florin Georgescu nu îl cunosc, pentru că nu am fost de faţă. Oricine se poate adresa cu o sesizare sau plângere asupra procurorilor din subordine", ne-a declarat prim-procurorul Tiberiu Onea, şeful Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Mureş.
Nici jandarmii nu mai asigură liniştea şi ordinea în perimetrul unităţilor şcolare, pentru că, din cauza noii legi a reorganizării Jandarmeriei, protocolul între Ministerul Administraţiei şi Internelor şi cel al Educaţiei nu mai e în vigoare. "Mai există un sistem de patrulare între mai multe şcoli. În cazuri deosebite se solicită intervenţia Grupului operativ de la unitate. Noi ne dorim să se rezolve cât mai curând problema organizării Poliţiei Comunitare", ne-a declarat căpitanul Daniel Manea, ofiţerul de relaţii publice al Comandamentului Judeţean de Jandarmi Mureş.
Ionuţ OPREA

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE